Expoziţie de colaje textile dedicată Margaretei Sterian, vernisată la Muzeul Naţional Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margareta Sterian (1897 - 1991)
Margareta Sterian (1897 - 1991)

Expoziţia "Colaje textile în opera Margaretei Sterian" va fi vernisată miercuri, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional Cotroceni, în spaţiile medievale. Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău şi marchează 120 de ani de la naşterea artistei.

Prin expoziţia aniversară, se aduc în centrul atenţiei tehnicile noi, precum şi diversele materiale experimentale utilizate de Margareta Sterian în opera textilă, pe parcursul a patru decenii de creaţie, din anii ‘40 până în anii ’80.

sterian

Contactul artistei cu diferitele mişcări şi grupări artistice asemenea Avangardei istorice, Realismului magic, Existenţialismului - a dus către deschiderea orizontului tematic, tehnic, şi către o abordare plastică eclectică.

Deschiderea în 1969 a expoziţiei personale de tapiserie de la Galeriile Katia Granoff din Paris a marcat afilierea la deschiderea culturală internaţională căreia Margareta Sterian i s-a alăturat prin expunerea panourilor decorative realizate în tehnica colajului textil.

Elementele florale, simbolurile artei medievale româneşti (chivotul, ctitorii etc), fragmentele autentice din vestimentaţia costumului popular românesc, măştile, elementele din arhitectura citadină se regăsesc în lucrările sale de grafică prezente în expunere.

Câteva fotografii biografice vor întregi expunerea alături de lucrările de tapiserie şi grafică.

Margareta Sterian a fost o pictoriţă, scriitoare şi traducătoare romancă, născută la Buzău, pe 16 martie 1897. A fost căsătorită de două ori: prima dată cu un bancher din Ploieşti, iar a doua oară cu poetul Paul Sterian.

A făcut cursurile liceale la Bucureşti, la Liceul German, pe care l-a absolvit în 1914. L-a avut ca profesor de română pe Ioan Slavici. A studiat pictura şi istoria artelor la Academia Ranson din Paris. A devenit pictor profesionist; afirmându-se în pictură în jurul anilor '30. Debutul în literatură s-a petrecut tot în jurul anilor '30, în revistele de structură modernistă „Contimporanul" şi „Azi". 

Debutul liric în volum a avut loc în 1945, când editura Coresi i-a publicat placheta intitulată simplu „Poesii”. A scris proză, memorialistică, a făcut traduceri, îndeosebi din lirica americană, concretizate într-o antologie de mare valoare. A încetat din viaţă în anul 1991.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite