FOTO A murit Dinu Cocea, care a creat "un gen al filmelor cu haiduci". Regizorul avea 84 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum „Haiducii lui Şaptecai“, „Zestrea Domniţei Ralu“ şi „Săptămâna Nebunilor“, a murit pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

Autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor",  regizorul Dinu Cocea a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru MEDIAFAX, fiica artistului, Oana Cocea.


Dinu Cocea a încetat din viată într-un spital din Paris, în urma unei insuficienţe cardiace. El a decedat pe 26 decembrie, însă familia a dorit să facă publică informaţia mai târziu pentru a o menaja pe soţia acestuia, Puşa Cocea.

"Conservase un spirit optimist şi până în ultima clipă proiecta noi realizări profesionale", a declarat Oana Cocea, fiica regretatului artist.

Dinu Cocea s-a stabilit în România în ultimii ani, însă îşi petrecea timpul între Bucureşti şi Paris.
Fiica regizorului a precizat că în memoria tatălui său va fi organizată o ceremonie funerară, la Paris, cel mai probabil în data de 8 ianuarie.
Dinu Cocea a dorit să fie incinerat şi urna cu cenuşa acestuia va fi adusă în România, în jurul Paştelui, pentru a fi depusă în cavoul familiei de la cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti, a precizat Oana Cocea.

„A creat un gen al filmelor cu haiduci“

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat, pentru Mediafax, că Dinu Cocea a creat un gen al filmelor cu haiduci, care funcţionau la fel de bine şi în România şi în afara ei.

"A creat un gen al filmelor cu haiduci, care funcţionau la fel de bine şi în România şi în afara ei. Făcea parte dintr-o familie de mari artişti, ceea ce s-a simţit tot timpul, şi deşi plecase de mulţi ani la Paris, din când în când venea cu mare plăcere în România şi îi plăcea teribil să se întâlnească cu publicul, cu cinefilii", a declarat Irina Margareta Nistor.

Actorul Alexandru Arşinel a subliniat pentru Mediafax, că Dinu Cocea a fost unul dintre marii regizori de film ai României, care a realizat multe pelicule cu un impact foarte mare la public.

"Nu am lucrat cu domnia sa, dar îl cunosc ca pe unul dintre marii regizori de film, cel care a realizat multe filme de succes, cu o tematică ce a avut un impact foarte mare la marele public spectator. Regret foarte mult dispariţia domniei sale şi ne înscriem pe linia dispariţiei unor mari personalităţi în ultimii ani, oameni care cu greu vor putea fi înlocuiţi. Dumnezeu să-l odihnească!", a spus Alexandru Arşinel.

Dinu Cocea avea proiecte legate de un scenariu de film, al cărui titlu provizoriu este "Sub vântul de est", la care lucra alături de regizorul Radu Nema şi de fiica lui. Acest proiect este "un film în film", o comedie care prezintă povestea unui actor francez care vine în România şi este implicat într-o suită de aventuri, fiind deschisă absurditatea cenzurii, a sistemului de dinainte de '89.
Totodată, Dinu Cocea intenţiona să îşi publice memoriile.

Pentru actorul Ion Besoiu moartea lui Dinu Cocea înseamnă dispariţia unuia dintre ctitorii filmului românesc.

„Cu Dinu Cocea dispare unul din ctitorii filmului nostru românesc, în special filmul istoric. Îmi pare nespus de rău că-l pierdem, că a plecat dintre noi, ar mai fi avut multe să ne spună în cinematografie. Am avut bucuria să lucrez cu el primul meu film, era regizor secund în 1956 la filmul 'Vultur 101'. Pe urmă a fost regizor secund la "Haiducii". Mi-a fost regizor secund la 'Tudor din Vladimir', filmul în două serii, şi pe urmă mi-a fost regizor la primul film care a avut ca subiect viaţa haiducească, un film foarte bun, un film consistent care s-a rulat şi anii ăştia cu foarte mult succes. Face parte dintr-o familie de intelectuali vechi români, frate actor, Dina Cocea, rudă apropiată, şi era un om cu aplicaţii intelectuale deosebite“, declarat Ion Besoiu, pentru Mediafax.

BIO CINEMAGIA

Dinu Cocea s-a născut pe 22 septembrie 1929, în comuna Periş din judeţul Ilfov.

După succesul mare la public făcut cu seria de filme istorice precum:

“Haiducii” (1966), “Răpirea Fecioarelor” (1968), “Haiducii lui Şaptecai” (1970), “Zestrea domniţei Ralu” (1970), “Stejar, extremă urgenţă” (1973), “Ecaterina Teodoroiu” (1979), “Iancu Jianu, zapciul” (1980), “Iancu Jianu, haiducul” (1981), el a cazut in dizgratie fata de regimul comunist din cauza unui proiect der film „Pe apa Sâmbetei”, in care relata istoria unui baraj prost construit pe Argeş. Ca urmare, regizorul a fost interzis, iar numele său a fost scos de pe genericele filmelor ce apăreau în cinematografe sau la postul naţional de televiziune. În urma acestui conflict cu autorităţile comuniste, Dinu Cocea a plecat din ţară în 1985, stabilindu-se la Paris.

La ediţia din 2010 a „Festivalului Internaţional de Film” de la Iaşi, i s-a decernat „Premiul de Excelenţă” pentru întreaga activitate, ca o recunoaştere a contribuţiei aduse cinematografiei româneşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite