Dezbateri publice în cadrul proiectului „Cultura Alternativă”, pentru îmbunătăţirea Statutului Artistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbateri publice pe teme culturale au loc în toată ţara
Dezbateri publice pe teme culturale au loc în toată ţara

Proiectul „Cultura Alternativă”, care ca obiectiv specific formularea unei propuneri alternative la politicile publice, care să conducă la îmbunătăţirea Statutului Artistului în România, continuă seria de dezbateri publice, în mai multe oraşe din ţară.

Prima schiţă a Propunerii de politică publică, pe formatul HG 775/2005, a fost formulată de un grup de 20 de reprezentanţi ai zonei culturale private, în cadrul unei tabere de formare în domeniul politicilor publice, în ianuarie 2019. Schiţa a fost completată, pe parcursul proiectului, cu feedback-uri privind problematicile şi soluţiile posibile, furnizate de diversele tipuri de instrumente de lucru folosite în cadrul proiectului: un chestionar online de percepţie (aproximativ 300 de respondenţi), 9 dezbateri in ţară (191 participanţi), cinci întâlniri de lucru cu artiştii din ţară (100 de persoane) şi 17 întâlniri de lucru cu 55 de specialişti şi stakeholderi.

Pentru fundamentarea Propunerii de Politică Publică a fost realizată o cercetare legislativă pe un mix de peste 120 de legi româneşti, cu referire directă sau conexă la artist şi la mediul cultural. Toate aceste Legi sunt disponibile pe site-ul proiectului, în variantă rezumat şi în variantă completă.

Consultarea este urmată de o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor publice competente, în scopul promovării propunerii alternative dezvoltate, în vederea adoptării/aprobării acesteia şi implementării în sistemul cultural naţional.

Evenimentele vor avea loc după următorul program: 26 iunie la Cluj, Casa Matei, Strada Matei Corvin 6 şi 28 iunie - Bucureşti, Muzeul Bucureşti, Casa Filipescu-Cesianu, între orele 10.00-12.00.

La întâlnirile de discuţii pe marginea Propunerii alternative de politică publică sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai instituţiilor şi organismelor culturale de stat şi private din oraşele amintite, artişti, manageri culturali. Proiectul ”Cultura Alternativă” este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă şi se desfăşoară în perioada aprilie 2018-septembrie 2019.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite