Cum e prezentată tradiţia Mărţişorului în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concerte, expoziţii, proiecţii de film, ateliere pentru adulţi şi pentru copii sunt câteva dintre evenimentele oferite publicului, cu ocazia Sărbătorii Mărţisorului, de reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate.

Evenimentul „Mărţişor - Legenda primăverii” - ajuns în acest an la cea de-a III-a ediţie – cu ateliere de ceaţie şi de scriere a felicitării de 8 martie, este organizat de profesoarele de limbă, cultură şi civilizaţie românească: Manuela Ghiurcă, Claudia Rojog şi Simona Vasile, în colaborare cu Accademia di Romania in Roma, Ambasada României în Italia, Institutul Cultural Român din Bucureşti şi Institutul Limbii Române. Pe 28 februarie 2020, elevi români de la şcolile din Lazio şi Umbria vor sărbători Mărţişorul, care începând din 2017 este inclus în lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Expoziţia va putea fi vizitată la Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110) vineri, 28 februarie, în intervalul orar 18:00 – 19:30.

Serie de evenimente organizate de ICR Bruxelles

O suită de evenimente vor fi organizate de Institutul Cultural Român din Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, asociaţia European Artists Management (EAM) Agency şi cu Ambasada României în Ţărilor de Jos, cu ocazia Sărbătorii Mărţişorului şi a Zilei Internaţionale a Femeii.

Atelier de creaţie cu elevii Şcolii Europene nr. 4 Bruxelles (EEB4)

Mărţişorul va fi sărbătorit, de ICR Bruxelles, în cadrul unui atelier de creaţie realizat cu elevii Şcolii Europene nr. 4 Bruxelles (EEB4), ce va avea loc pe 4 martie 2020, de la ora 11.00, la sediul şcolii. Sărbătorirea Zilei Mărţişorului se va derula prin ateliere de creaţie, menită să ducă mai departe ecourile expoziţiei Brâncuşi de la BOZAR.

Interferenţe culturale la feminin, dezbatere la reşedinţa Ambasadorului României în Regatul Belgiei

Dezbaterea „Interferenţe culturale la feminin” va avea loc pe 5 martie, de la ora 18.30, la Reşedinţa Ambasadorului României în Regatul Belgiei din Bruxelles, şi este organizată în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei şi EAM Agency. Dezbaterea are rolul de a pune în lumină artiste şi personalităţi ale diasporei româneşti, dar şi mari figuri care au creionat cultura română de astăzi, fie că vorbim despre cea de-a şaptea artă, fie despre muzică sau arte vizuale.

Invitate la această dezbatere sunt: Dominique Nasta, profesor la Film Studies, Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), Ana Camelia Ştefănescu, soprană (Bruxelles), Dana Maitec, artist fotograf (Paris), Mihaela Ganea, ce va fi moderatoarea discuţiilor cu publicul. În cadrul evenimentului, Dominique Nasta va prezenta secvenţe dintr-o selecţie de filme româneşti, cât şi studiul „Filmografia românească declinată la feminin”.

Seară muzicală cu solista Dana Alexe, la Haga

Al treilea eveniment propus de ICR Bruxelles va avea loc la Haga, pe 6 martie, de la ora 18.30. Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos marchează Ziua Mărţişorului şi Ziua Internaţională a Femeii prin organizarea unei seri muzicale cu un recital susţinut de solista de origine română Dana Alexe. Evenimentul va avea loc la Ambasada României la Haga.

Manifestarea se desfăşoară sub denumirea „Tradiţia mărţişorului şi marcarea zilei internaţionale a femeii” şi face parte din ciclul „Seri muzicale la Ambasada României”. Invitate sunt ambasadoarele care reprezintă reţeaua Ladies Ambassadors Group din Haga, membre ale asociaţiei profesionale Women in International Law Network (WIL), precum şi reprezentanţi ai comunităţii române.

Concerte în Festivalul de Muzică „Mărţişor” de la Chişinău

gheorghe zamfir

Un concert prilejuit de consemnarea a 50 de ani de la fondarea Orchestrei Naţionale de muzică populară „Lăutarii” din Chişinău va fi organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, în colaborare cu Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, joi, 5 martie, ora 18.00.

Spectacolul muzical include un recital al maestrului Gheorghe Zamfir împreună cu orchestra „Lăutarii” dirijată de cunoscutul violonist Nicolae Botgros. Maestrul Gheorghe Zamfir va interpreta la nai un amplu repertoriu de muzică populară şi clasică. Concertul va avea loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”.

Un concert de muzică simfonică pentru a marca 250 de ani de la naşterea compozitorului Ludwig van Beethoven, care va fi organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău în colaborare cu Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, va avea loc joi, 5 martie, ora 18.00, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”.

În cadrul evenimentului, Orchestra condusă de Mihail Agafiţa, cu solistul Gabriel Croitoru, va interpreta Concertul pentru vioară şi orchestră, Re major, op.61 şi Simfonia nr.3 în Mi bemol Major, op.55,„Eroica” de Ludwig van Beethoven.

Ateliere de creaţie pentru copii, la sediul ICR Lisabona

Pentru al doilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză organizează ateliere de creaţie pentru copii. Evenimentul va avea loc pe 29 februarie 2020, între orele 10.30 – 13.00, la sediul ICR Lisabona.

Atelierele vor fi organizate împreună cu profesorii care asigură predarea în Portugalia a Cursului de limbă, cultură şi civilizaţie românească, program destinat menţinerii şi dezvoltării identităţii culturale şi lingvistice în rândul comunităţilor româneşti din străinătate. Sub îndrumarea acestora, copiilor li se va explica povestea Mărţişorului şi îşi vor antrena imaginaţia şi creativitatea confecţionând mărţişoare reciclabile, din hârtie, pastă rece sau materiale textile. Atelierele se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 – 12 ani.

Tot sub semnul acestei sărbători, ICR Lisabona va organiza un eveniment special de prezentare a obiceiurilor şi tradiţiilor de Mărţişor, dedicat doamnelor din cadrul Grupului de Comandă la Centrul Întrunit de Analiză şi Lecţii Învăţate (JALLC) al NATO din Portugalia. Evenimentul va avea loc în data de 4 martie 2020, între orele 11.30 - 13.00, la sediul ICR Lisabona.

Ateliere meşteşugăreşti, la ICR Paris

Două ateliere de creaţie de Mărţişoare, cu participarea creatoarelor Lea Chirinciuc, Luminiţa Liboutet şi Adriana Sîrbu, organizate de Institutul Cultural Român de la Paris, se vor desfăşura sâmbătă, 29 februarie, între orele 14-16, şi duminică, 1 martie, între orele 10.30-12.30. Participanţii la ateliere vor învăţa să confecţioneze mărţişoare, amulete pe care româncele, moldovenencele, bulgăroaicele (şi bulgarii) şi macedonencele le poartă la piept toată luna martie.

Aceste ateliere continuă o serie de evenimente consacrate culturii şi tradiţiilor româneşti, destinate copiilor şi adulţilor, inclusiv francezilor care doresc să descopere tradiţiile româneşti.

Artizanat românesc, la Viena

Mărţişoare croşetate, diferite mărţişoare textile, mărţişoare realizate din pastă modelatoare, precum şi mărţişoare realizate prin tehnica scrisului pe boabe de orez vor fi expuse la Institutul Cultural Român de la Viena vineri, 28 februarie, între orele 12.00 şi 20.00. În cadrul expoziţiei, vor fi prezentate lucrările unor artizani care promovează acest obicei românesc în Austria.

Spectacol de teatru la Tel Aviv, sub egida celebrării Zilei Internaţionale a Femeii şi a Zilei Francofoniei

O reprezentaţie specială a spectacolului „1919 Misiune Regală la Paris”, în regia Lianei Ceterchi, sub egida celebrării Zilei Internaţionale a Femeii şi a Zilei Francofoniei, va avea loc joi, 5 martie 2020, de la ora 18.00, la sala Alhambra din Tel Aviv. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociaţia femeilor din teatru IF ... / Dacă ... pentru femei.

„1919 Misiune Regală la Paris” ne dezvăluie activitatea diplomatică a Reginei Maria, la Conferinţa de Pace de la Paris si în turneul ei in Anglia. Întâmplările sunt redate cu expresivitate de actriţa şi regizoarea Liana Ceterchi. Spectacolul inspirat de cartea Dianei Mandache „Queen Marie of Romania - Later Chapters of my Life/ Regina Maria a României - Capitole târzii din viaţa mea” este realizat în parteneriat cu UNITER, Arhivele Naţionale ale României şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.

„Femei remarcabile în arhitectura românească”, expoziţie în aer liber la Varşovia

O expoziţie în aer liber, dedicată unor femei cu rezultate remarcabile în arhitectura românească, va fi organizată, în perioada 1-31 martie 2020, de ICR Varşovia, în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor din România (UAR). Inspirată de la expoziţia realizată de UAR în 2019, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de activitate oficială a femeilor în domeniul arhitecturii în România, varianta varşoviană va prelua elemente fotografice şi narative combinate. Alcătuită cronologic, expoziţia cuprinde trei secţiuni: Pioniere, Arhitecte ale perioadei socialiste şi Arhitecte contemporane. O noutate este includerea Reginei Maria – prima femeie acceptată ca membru al Academiei de Artă de la Paris – şi sublinierea rolului său major în promovarea şi afirmarea arhitecturii româneşti şi a femeilor din domeniu.

„Sărbătoarea Mărţişorului“ de la Colegiul Europei de la Natolin, organizat pe 1 martie de ICR Varşovia, în colaborare cu Ambasada Moldovei la Varşovia şi cu studenţii români şi moldoveni, va cuprinde fotografii, care înfăţişează mărţişoare originale realizate de designeri români. De asemenea, vor avea loc ateliere de dansuri tradiţionale, prezentarea tradiţiei prin materiale video şi tipărite, o degustare de vinuri, produse culinare şi dulciuri şi o proiecţie de film. „Povestea unui pierde-vară“, în regia lui Paul Negoescu. ICR Varşovia va dărui tuturor participanţilor mărţişoare confecţionate în România. Colegiul Europei Natolin (CEN) este corespondentul prestigiosului College of Europe din Bruges, desfăşurând o bogată activitate academică, ştiinţifică şi educativă. CEN este un loc de întâlnire, analiză şi dezbatere, atât pentru universitari, cât şi pentru practicieni, în centrul atenţiei aflându-se istoria, securitatea, integrarea europeană şi provocările politicii internaţionale contemporane.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite