Cosmin Manolescu şi Cristina Modreanu, propunerile USR pentru şefia Institutului Cultural Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coregraful şi managerul cultural Cosmin Manolescu şi criticul de teatru Cristina Modreanu sunt propunerile USR pentru şefia Institutului Cultural Român (ICR).

Vlad Alexandrescu, senator USR şi fost ministru al Culturii, a depus marţi, la Biroul Permanent al Senatului, propunerile USR pentru conducerea Institutului Cultural Român: Cosmin Manolescu, pentru funcţia de preşedinte, şi Cristina Modreanu, pentru vicepreşedinte.

"Propunerea USR pentru poziţia de preşedinte ICR este Cosmin Manolescu, expert cultural, curator, artist şi manager cultural, director executiv al Fundaţiei Gabriela Tudor şi al Asociaţiei «ArtistNe(s)t – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti în România». A avut un rol esenţial în promovarea şi dezvoltarea dansului contemporan în România şi în crearea Centrului Naţional al Dansului Bucureşti (2004)”, a transmis Vlad Alexandrescu.

Ca operator cultural, mai spune senatorul, Manolescu a contribuit la modificarea legislaţiei culturale şi la îmbunatăţirea sistemelor de finanţare publică pentru sectorul cultural - Administraţia Fondului Cultural Naţional, Programul Cantemir al Institutului Cultural Român, Centrul Naţional al Dansului. ”În perioada 1997-2016, a iniţiat şi produs peste 150 de proiecte culturale în zona dansului, managementului cultural şi a artelor contemporane în România, realizând ateliere, festivaluri, turnee şi evenimente culturale în parteneriat cu artişti şi operatori culturali din Europa, Statele Unite ale Americii şi Japonia”.

În ceea ce o priveşte pe Cristina Modreanu, ea este unul dintre curator, manager cultural, producător în artele spectacolului. ”Doctor în teatru al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică, autoare a cinci cărţi despre teatrul şi fenomenul cultural românesc şi a numeroase articole în reviste de cultură din România şi din străinătate, Cristina Modreanu şi-a câştigat reputaţia internaţională ca director artistic al Festivalului Naţional de Teatru pe care l-a deschis către scena europeană. Din 2014, a iniţiat şi conduce Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti”.

„Am acceptat propunerea USR de a face echipă cu Cosmin Manolescu pentru conducerea ICR în speranţa că vom putea deschide o discuţie publică despre cum vrem/cum ar trebui să arate o instituţie de cultură în România lui 2017 şi în viitor. Ştiu că votul politic decide totul şi în cultură, dar mai ştiu şi că printre senatori sunt şi oameni de cultură (în toate partidele) şi cred că merită să facem apel la ei să ia în serios audierile pentru ICR, de care depinde în bună masură imaginea noastră în lume”, a declarat Cristina Modreanu pe contul personal de Facebook. 

În luna martie, Radu Carp, membru în Consiliul de Administraţie al TVR şi profesor la Facultatea de Ştiinte Politice a Universităţii Bucureşti, şi Irina Cornişteanu, directorul Institutului Cultural Român (ICR) de la Viena, au fost propuşi de Partidul Naţional Liberal (PNL) pentru şefia ICR şi au transmis un proiect managerial comun Comisiei de cultură din Senat prin care susţin că ”experimentul” început în 2012 nu poate continua la nesfârşit, în ceea ce priveşte instituţia de cultură, institutul fiind ignorat tocmai de autoritatea care ar fi trebuit să exercite controlul parlamentar.

Mai multe organizaţii şi asociaţii din ţară şi din ţări precum Ucraina, Serbia şi Bulgaria îl susţin pe actualul preşedinte al ICR, Radu Boroianu, la conducerea instituţiei. De asemenea, Uniunea Teatrală din România (UNITER) şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) se numără printre organizaţiile care şi-au anunţat de curând susţinerea pentru Radu Boroianu, în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).

În şedinţa din 27 martie 2017, Senatul Romaniei a prelungit perioada de depunere a propunerilor pentru funcţiile de preşedinte, vicepreşedinţi ICR şi pentru celelalte 20 de funcţii de membru în Consiliul de Conducere al ICR, urmând ca în perioada următoare Biroul Permanent al Senatului să discute aceste propuneri şi să le înainteze Comisiei de Cultură şi Media din Senat.

În temeiul art. 6 alin. (2) lit. i) şi alin. (3) din Legea nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, republicată, asociaţiile şi uniunile de creatori legal constituite şi declarate de utilitate publică pot transmite Biroului permanent al Senatului propuneri de candidaţi, potrivit legii, până pe 4 aprilie 2017. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite