Corina Şuteu: Aproximativ 2.000 de persoane au donat 231.965 de euro pentru „Cuminţenia Pământului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a spus, miercuri, la Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor, unde a fost audiată, că suma strânsă pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” era, în urmă cu două zile, de 231.965 de euro, iar numărul celor care au donat până în prezent este de aproximativ 2.000.

Audierea Corinei Şuteu a fost solicitată de Theodor Paleologu, care a spus că subscripţia naţională pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” este cel mai important proiect al Ministerului Culturii.

”Estimez că este cel mai important proiect al Ministerului. Dacă reuşiţi lucrul ăsta este formidabil, dacă eşuaţi, e o catastrofă. De aceea vreau să vă ajutăm cât se poate, pentru că am impresia că batem puţin pasul pe loc cu strângerea de fonduri pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului”, a spus el, menţionând că suma de 11 milioane de euro pentru achizţionarea sculpturii reprezintă un ”chilipir”, întrucât aceasta valorează pe piaţa internaţională peste 30 de milioane.

Ministrul Culturii a menţionat că există un parteneriat cu compania Emag, prin intermediul căreia se fac donaţii, şi sunt planificate evenimente unde companiile pot dona.

”În ceea ce priveşte companiile, avem un parteneriat cu compania Emag, unde donaţii se fac şi prin intermediul lor şi avem deja câteva evenimente planificate unde vor fi invitate companii să doneze, iar în momentul în care «Cuminţenia Pământului» a fost mutată la Banca Naţională s-a relansat o invitaţie către companii, care încă nu s-a finalizat, dar avem semnale din partea unor companii asupra intenţiilor lor de a dona”, a spus Corina Şuteu.

Ea s-a referit şi la donaţiile prin SMS şi teledon, pe care le consideră instrumente extrem de eficiente, dar care deocamdată nu au fost finalizate. Ministrul Culturii a precizat că a constatat disfuncţionalitatea, fără să participe la crearea acesteia.

”Cred că în momentul de faţă suntem pe cale ca aceste ordonanţe să fie adoptate, şi atunci vom putea să fim mult mai operaţionali pe aceste forme de donaţie, care sunt din multe puncte de vedere extrem de eficiente”, a precizat Corina Şuteu.

Ministrul Culturii a contrazis afirmaţia lui Theodor Paleologu potrivit căreia eşecul campaniei pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” ar fi o catastrofă, întrucât campania ”a reuşit deja în multe privinţe”.

”A atras atenţia asupra faptului că există tezaur pe care noi, ca cetăţenii României trebuie să îl cunoaştem poate mai bine. Foarte puţină lume ştia despre «Cuminţenia Pământului». Chiar şi mutarea către Banca Naţională se justifică prin multiplicarea cererilor de a vedea această operă a lui Brâncuşi”, a mai spus Ministrul Culturii.

Corina Şuteu a adăugat că un alt motiv pentru care campania este un succes este că s-a propus un mod de strângere de fonduri cu participarea cetăţenilor pentru cumpărarea unui bun cultural.

Ministrul a mai spus că încearcă dezvoltarea unor instrumente pentru facilitarea donaţiilor şi că, deocamdată, nu intenţionează să solicite Guvernului să mărească suma oferită pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, menţionând că are încredere în felul în care merg lucrurile.

”Dacă voi constata, peste trei luni, că situaţia este, din punct de vedere strict financiar, mai proastă decât am sperat, atunci, într-adevăr, voi stabili în ce mod mă voi poziţiona în acest sens faţă de o cerere la Guvern”, a explicat ministrul.

Corina Şuteu a adăugat că nu crede că, dacă poporul român nu participă la achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi, înseamnă că este mai puţin patriot.

”Eu cred că acţiunea de donaţie în favoarea «Cuminţeniei Pământului» este din multe alte puncte de vedere o acţiune de responsabilizare, de participare, de identitate. Fiecare îşi defineşte discursul patriotic altfel. Fiecare e liber să aibă ce fel de discurs patriotic doreşte”, a mai afirmat ministrul.

MInistrul Culturii a mai menţionat că, în afară de spoturi, campania presupune şi întâlniri cu diverse companii, invitarea directorilor camerelor de comerţ.

”Cuminţenia Pământului” va fi expusă la Muzeul Băncii Naţionale a României până când ea va intra în proprietatea statului român, urmând să fie mutată la Muzeul Naţional de Artă a României.

Până pe 8 iulie, opera lui Constantin Brâncuşi va putea fi vizitată de luni până vineri, de la 10.00 la 18.00, apoi, doar pe bază de programare.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Este necesară strângerea sumei de 6 milioane de euro până pe data de 30 septembrie 2016, pentru a completa cele 5 milioane de euro alocate deja de Guvernul României. Sumele pot fi donate în conturile anunţate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro şi cuminteniapamantului.ro.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite