Regizorul Nae Caranfil a obţinut aproape un milion de lei, la concursul de la Centrul Naţional al Cinematografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Nae Caranfil FOTO Adevarul
Regizorul Nae Caranfil FOTO Adevarul

Regizorii Nae Caranfil şi Nicolae Mărgineanu au obţinut cea mai mare finanţare, câte 990.000 de lei, la cea mai recentă ediţie a concursului de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), pentru "6,9 pe scara Richter", respectiv "Poarta Albă". Eugen Şerbănescu nu mai este directorul general al CNC. La o zi după anunţarea finanţărilor, acesta a fost numit consul general la Bologna, în locul lui Dan Eugen Pineta.

Producţia "6,9 pe scara Richter", la care Nae Caranfil semnează scenariul şi regia, este produs de Mobra Films (Cristian Mungiu), iar filmul lui Nicolae Mărgineanu, de Ager Film, potrivit  siteului www.filmreporter.ro.

Pe locul al doilea, după creditul alocat – 921 000 de lei, se află un film de Radu Muntean, „Un etaj mai jos", cu un scenariu pe care acesta îl semnează alături de Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu. Proiectul lui Radu Jude, „Aferim!" (scris de Jude şi Florin Lăzărescu şi produs de Hi Film), a obţinut 811.000 de lei.

 Următorii câştigători la secţiunea de Lungmetraj ficţiune, din lista de şapte, sunt Stere Gulea, cu „Rădăcini", care va fi realizat după un scenariu de Dan Nuţu – creditat cu suma de 790.000 de lei, şi Orizont a.k.a. Pădurea, care va fi regizat de Marian Crişan şi produs de Mandragora Movies, cu un credit de 614.000 de lei. Cea mai mică sumă, de 291 000 de lei, i-a revenit lui Adrian Sitaru pentru Fixeur, care va fi produs de 4 Proof Film.

N-au primit finanţare, la această sesiune, Peter Greenaway, cu „Mergând spre Paris", un film despre drumul lui Brâncuşi de la Hobiţa până în capitala Franţei,  „Fata din primul rând", de Tudor Giurgiu, "Supermarket", al lui Alexandru Maftei, „De aici vă descurcaţi singuri", în regia lui Constantin Popescu, sau „Crud şi gătit", comedia neagră a lui Gabriel Achim.

Absenţe la debut

La secţiunea Debut, cea mai mare notă şi un credit de 700.000 de lei a primit "Nu mă atinge-mă", debutul în lungmetraj ficţiune al Adinei Pintilie, aflat sub linie la ediţia trecută a concursului, deşi fusese girat de foarte multe foruri şi nume internaţionale.

Un punctaj aproape la jumătate, dar un credit de 800.000 de lei a obţinut, în schimb, Cristina Iacob, pentru "Liceenii 2000", explică site-ul www.filmreporter.ro Filmul este produs de MediaPro Pictures, iar scenariul este semnat de Cristina Iacob, Alexandru Molico şi Alexandra Caraman.

Cristina Iacob a lansat până acum scurtmetrajul „În film la Naşu’", care nu s-a remarcat în festivaluri. Printre cei aflaţi sub linie se numără şi Anca Miruna Lăzărescu , al cărei film, Apele tac, a strâns nu mai puţin de 72 de premii, pentru proiectul 68, Ioana Uricaru, cu „După nuntă", Daniel Sandu, cu Un pas înaintea Serafimilor, sau Bogdan Mirică (proiectul „Câini").

La Documentar, în fruntea listei se află Anca Damian („Crulic – drumul spre dincolo"), cu 424.000 de lei obţinuţi pentru „Muntele magic". Două proiecte au luat câte 350.000 de lei fiecare – „Despre sine şi celălalt" (regia Ionuţ Piţurescu) şi „Un veac fără tezaur" (regia Dan Necşulea). Dumitru Budrala, directorul Festivalului Astra, a primit un credit de 240.000 de lei pentru „Drumul regelui".

Au picat sub linie proiecte de Alexandru Solomon („Ouăle lui Tarzan"), Claudiu Mitcu („Reţeaua"), Ivana Mladenovic („Zingaro").

Dorian Boguţă, în fruntea listei la scurtmetraj

În tabăra scurtmetrajelor, dintre cele 42 de proiecte depuse, au rămas în picioare doar patru: „Omnibus Anonimul" - regizat de Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu (329.000 de lei), „Ninel", un film de Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur pentru „Poziţia copilului" (150.000 de lei), „Sthorzina", regizat de Dan Radu Mihai (112.000 de lei), şi „Cai putere", de Daniel Sandu (109.000 de lei).

Patru proiecte au fost finanţate şi la Animaţie: „Linxy", regizat de Laura Tamaş şi Andrei Ştefan Haiduc – 400.000 de lei, „Aventura digitală", regia Dan Neda (226.000 de lei), „Spre Sud", semnat de Ana Boariu şi produs de Fundaţia Arte Vizuale (207.000 de lei), şi „Dimineaţa de carton", regizat de Roxana Benţu (154.000 de lei).

Trei proiecte au primit câte 33.532 de lei pentru dezvoltatea scenariului. Două dintre ele ţin de casa de producţie Mandragora (Anca Puiu, Cristi Puiu) – „Urma" (regia şi scenariul Dorian Boguţă) şi „Evanghelia după Pinocchio" (scenariul Tudor Botezatu şi Şerban Adrian). Al treilea este „Vasile" (regia şi scenariul Bogdan Bărbulescu), susţinut de Multi Media Est.

Instituţie fără director

Eugen Şerbănescu nu mai este directorul general al  CNC, el fiind numit consul general la Bologna, în locul lui Dan Eugen Pineta, la o zi după anunţarea rezultatelor de finanţare pe 2012.

Rugat să comenteze mutarea sa, Şerbănescu a declarat pentru Filmreporter.ro: „Nu pot să comentez asta. N-aş putea să vă spun de ce. Rămâne la latitudinea Ministerului Culturii să numească un nou director”.

Eugen Şerbănescu era unul dintre puţinii funcţionari publici cu mandat nelimitat şi unul dintre cei mai criticaţi de către breasla în cadrul căreia activa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite