Cannes 2017: ce filme au fost selecţionate la secţiunea Cinefondation, al cărei preşedinte de juriu este Cristian Mungiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de la Cannes (17-28 mai) au anunţat, miercuri, cele 16 lungmetraje şi 9 filme scurte care vor concura în acest an în secţiunea Cinéfondaţion şi de scurtmetraje, al cărei juriu va fi prezidat de cineastul român Cristian Mungiu. Pe listă nu se regăseşte niciun film românesc.

În acest an, comitetul de selecţie a primit 4.843 de propuneri de scurtmetraje. Competiţia de scurtmetraje 2017 va include 9 producţii cinematografice (8 de ficţiune şi una de animaţie), care provin din Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Grecia, Iran, Statele Unite, Polonia, China, Columbia şi Suedia. 

Cele nouă scurtmetraje din acest an sunt ”Katto/ Ceiling”, de Teppo Airaksinen (Finlanda), ”Pepe le Morse”, de Lucrece Andreae (Franţa), ”A drowning man”, de Mahdi Fleifel (Marea Britanie, Danemarca, Grecia), ”Lunch Time”, de Alireza Ghasemi (Iran), ”Across My Land”, de Fiona Godivier (Statele Unite), ”Koniec Widzenia/ Time to Go”, de Grzegorz Molda (Polonia), ”Xiao Cheng Er Yue/ A Gentle Night”, de Qiu Yang (China) şi ”Push It”, de Julia Thelin (Suedia). 

Aceste producţii vor concura pentru trofeul Palme d’or 2017 pentru scurtmetraj, ce va fi atribuit de Cristian Mungiu în cadrul ceremoniei oficiale de închidere a Festivalului de la Cannes, pe 28 mai.

Selecţia Cinéfondation 2017

Pentru a marca a 20-a ediţie, selecţia Cinéfondation 2017, secţiune a cărei preşedinte de juriu este regizorul român Cristian Mungiu, a ales 16 filme (14 de ficţiune şi 2 de animaţie) din cele peste 2.600 de propuneri primite în acest an de la şcolile de film din lumea întreagă. Un număr de 14 ţări de pe trei continente sunt reprezentate în selecţia din acest an. Patru dintre producţiile selectate în 2017 provin de la şcoli cinematografice care vor participa pentru prima dată la Cannes.

Cele 16 producţii selectate în secţiunea Cinéfondation din acest an sunt ”Ben Mamshich/ Heritage”, de Yuval Aharoni (Israel), ”Heyvan/ Animal”, de Bahman Ark (Iran), ”Atlantida, 2003/ Atlantis, 2003”, de Michal Blasko (Slovacia), ”Lejla”, de Stijn Bouma (Bosnia şi Herţegovina), ”Vazio Do Lado De Fora/ Empty on the Outside”, de Eduardo Brandao Pinto (Brazilia), ”Tokeru”, de Aya Igashi (Japonia), ”Afternoon Clouds”, de Payal Kapadia (India), ”A perdre haleine”, de Léa Krawczyk (Franţa), ”Give Up The Ghost”, de Marian Mathias (SUA), ”Paul est là/ Paul is here”, de Valentina Maurel (Belgia), ”Camouflage”, de Imge Ozbilge (Belgia), ”Pequeno Manifiesto En Contra Del Cine Solemne/ Little Manifesto Against Solemn Cinema”, de Roberto Porta (Argentina), ”Wild Horses”, de Rory Stewart (Marea Britanie), ”Lathatatlanul/  Invisibly”, de Áron Szentpeteri (Ungaria), ”Deux égarés sont morts”, de Tommaso Usberti (Franţa) şi ”Yin Shian Bien Jian Gon Lu/ Towards the Sun”, de Wang Yi-Ling (Taiwan). 

Cele trei premii atribuite în cadrul secţiunii Cinéfondation vor fi prezentate într-o ceremonie care va precede o proiecţie suplimentară a peliculelor premiate, pe 26 mai, la cinematograful Buñuel din Cannes.

Cinéfondation este o secţiune înfiinţată în 1998 de Gilles Jacob, sub egida Festivalului de la Cannes, ce vizează descoperirea tinerelor talente din arta cinematografică. În fiecare an, în această secţiune sunt selecţionate între 14 şi 18 scurtmetraje şi mediumetraje ce provin din diverse şcoli cinematografice ale lumii.

Acelaşi juriu va atribui şi trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj, care va recompensa unul dintre filmele scurte selectate.

A 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 17 - 28 mai. Juriul competiţiei oficiale de pe Croazetă va fi prezidat în acest an de regizorul spaniol Pedro Almodovar.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite