Artistei Geta Brătescu i s-a înmânat Ordinul Naţional „Steaua României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geta Brătescu, în atelierul ei, primind distinctia  de la Sergiu Nistor si Liliana Turoiu
Geta Brătescu, în atelierul ei, primind distinctia  de la Sergiu Nistor si Liliana Turoiu

Pe  10 ianuarie  Getei Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru, distincţia oferită de Excelenţa Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României. Distincţia a fost înmânată de consilierul prezidenţial pentru Cultură, Culte şi Centenar, Sergiu Nistor, şi de Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în luna septembrie 2017, decretul de decorare a artistei Georgeta Brătescu cu Ordinul Naţional 'Steaua României' . "În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală la îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc şi universal, pentru remarcabila sa implicare în promovarea artei conceptuale româneşti, împletind cu o măiestrie profundă arta vizuală cu cea literară, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de Ofiţer doamnei Georgeta Brătescu, artist vizual", potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Artista Geta Brătescu, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene, a fost decorată cu Ordinul ”Steaua României”, la propunerea preşedintelui ICR, Liliana Ţuroiu.

Ordinul „Steaua României” este cea mai înaltă distincţie oferită de statul român.

Cu o carieră impresionantă de peste 60 de ani, Geta Brătescu se bucură de apreciere în rândul publicului şi al specialiştilor din domeniul artelor, în întreaga lume.

decorare steaua romaniei

Pavilionul României la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia, care a găzduit în 2017 proiectul „Apariţii” al artistei Geta Brătescu, a fost unul dintre mai admirate şi s-a bucurat de articole elogioase în mass-media internaţională.

În semn de apreciere pentru toată activitatea sa, pentru contribuţia la patrimoniul cultural românesc şi la promovarea imaginii României în lume, preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu, a propus, în 2017, decorarea doamnei Geta Brătescu. Totodată, ICR a susţinut prezenţa unei expoziţii a marii noastre artiste şi la Muzeul de Arte Frumoase din Gent. Astfel, din toamna lui 2017 şi până la jmătatea lunii ianuarie 2018, acesta găzduieşte prima retrospectivă din Belgia consacrată Getei Brătescu. An Atelier of One’s Own este prima expoziţie majoră a unui artist român găzduită de celebrul spaţiu expoziţional belgian.

”Am susţinut cu toată convingerea ca doamna Geta Brătescu să fie decorată cu această distincţie. Domnia sa este o adevărată emblemă pentru cultura românească, iar noi trebuie să ne apreciem valorile, prin toate căile posibile. De aceea, având în vedere cât de bine sunt primite lucrările domniei sale de publicul european, anul trecut am făcut demersuri, împreună cu reprezentanţa noastră în Spania, pentru o expoziţie Geta Brătescu şi la Madrid”, a declarat preşedintele Institutului Cultural Român.

image

Geta Bratescu (n. 1926) este o personalitate centrala a artei contemporane românesti începând din anii '60. Artistă cu o carieră îndelungată şi prolifică, Geta Bratescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, gravura, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video şi performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere şi Filosofie şi la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti. Este director artistic al revistei Secolul 20/Secolul 21. În 2016 Hamburger Kunsthalle a prezentat o amplă retrospectivă Geta Bratescu, iar printre expoziţiile sale recente se numără expoziţia personală de la Tate Liverpool din 2015, cea de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive, SUA, MATRIX 254 / Geta Brătescu, participarile în II Palazzo Enciclopedico, La Biennale di Venezia, 2013, La Triennale Paris, 2012, Palais de Tokyo, si în cea de-a 12a editie a Bienalei de la Istanbul din 2011, etc. Lucrările sale se găsesc în colectii importante precum: MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Artă Modernă, Varsovia; Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti; MAK, Viena, MUMOK, Viena, Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana si FRAC Lorraine, Franta. În 2017, Camden Arts Center, Londra, îi va dedica Getei Brătescu o expoziţie personală curatoriată de Jenni Lomax.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite