Andrei Marga îşi impune clientela în funcţii-cheie la ICR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rares Trifan, noul refent cultural la ICR New York, a fost contestat ca director al Operei din Cluj
Rares Trifan, noul refent cultural la ICR New York, a fost contestat ca director al Operei din Cluj

Şeful Institutului Cultural Român (ICR) a desemnat ca referenţi, fără să respecte toate etapele concursului, foşti universitari de la „Babeş-Bolyai“ de la Cluj, pe care i-a condus în perioada sa de rectorat

Câştigătorii concursului organizat pentru ocuparea unor posturi din Institutele Culturale Române (ICR) din străinătate au fost anunţaţi vineri. Mulţi dintre noii referenţi au fost ex-colaboratori ai lui Andrei Marga, preşedinte al ICR, care a ocupat funcţia de rector la Universitatea „Babeş-Bolyai“, între anii 1993-2004 şi 2008-2012.

De asemenea, Bogdan Nicolae Ionescu, desemnat referent ICR Varşovia, este vicepreşedintele Partidului Conservator din diaspora, deşi se spune în regulamentul concursului că nu este permis să existe afilieri politice. 

Câştigătorii concursului organizat pentru ocuparea unor posturi din Institutele Culturale Române (ICR) din străinătate au fost anunţaţi vineri. Una dintre cele mai active filiale ale ICR, cea din New York, va fi condusă de Rareş Cristian Trifan, care a deţinut această funcţie până în luna noiembrie a anului 2012. Trifan a fost, de-a lungul carierei de director, în centrul atenţiei publice la Cluj prin procesul în care a fost judecat pentru conflict de interese şi pentru conflictele cu angajaţii de la Operă.

Proces de conflict de interese

Rareş Cristian Trifan a fost trimis în judecată, în octombrie 2011, pentru conflict de interese, după ce procurorii au stabilit că, în calitate de director general al Operei, a încheiat, în 23 februarie 2009, un contract cu sine însuşi, în calitate de regizor, având ca obiect regizarea unei opere. În urma încheierii respectivului contract, Trifan a obţinut 7.250 de euro. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în noiembrie anul trecut, că Trifan nu este vinovat. Avocatul acestuia, Sergiu Bogdan, a susţinut că procesul a fost cauzat de regulamentul Ministerului Culturii care ar trebui schimbat, “astfel încât contractele pentru proiecte precum cel al domnului Trifan să fie semnate de cineva din minister, pentru că nu este în regulă ca directorii să nu fie plătiţi pentru proiectele derulate".

rares trifan

Conflictul cu angajaţii

În ultimii ani, Rareş Trifan a fost de mai multe ori în conflict cu angajaţi ai Operei din Cluj, care au cerut conducerii Ministerului Culturii demiterea sa pentru "management defectuos". Sindicaliştii de la Operă au ieşit de mai multe ori în stradă cerând demiterea lui Trifan. Ei reclamau că fac repetiţii în frig, că nu s-au făcut investiţii în Operă, că nu sunt organizate turnee în străinătate şi că se fac angajări pentru concursuri. La începutul anului trecut, la Opera Română din Cluj, Corpul de Control al Primului ministru a făcut un control în legătură cu cele semnalate fără a găsi nicio neregulă. De asemenea, memoriul înaintat Ministerului Culturii  nu avut niciun efect. Acuzaţiile au fost respinse de fiecare dată de Trifan. În luna noiembrie a lui 2012, acesta nu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat. Până la momentul închiderii ediţiei, Rareş Trifan nu a putut fi contactat.

Câştigătorii concursurilor, apropiaţi ai UBB

andrei ciubuc

Trei dintre ceilalţi referenţi desemnaţi în funcţii de ICR au absolvit la Universitatea Babeş-Bolyai, instiuţie condusă de Andrei Marga de la mijlocul anilor 90. Este vorba despre Raluca Betea (referent pentru ICR Berlin) s-a specializat în istoria artei la Cluj-Napoca, în timp ce referentul pentru Roma Daniela Mihaela Ispas a absolvit în 2010 Facultatea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) la UBB, iar Dana Bizuleanu, directorul adjunct pentru Berlin a terminat secţia de literatură română la UBB în 2005, conform redactiadestiri.ro.

Andrei Ciubuc, pentru românii de pretutindeni

Şeful ICR, Andrei Marga, a numit la conducerea instituţiei un alt apropiat din Universitatea Babeş-Bolyai, Andrei Ciubuc (foto). După ce în ultimii opt ani, a fost prefect al studenţilor, zilele trecute acesta a fost desemnat director general la Direcţia Generală a Românilor de Pretutindeni a ICR-ului. Organizaţiile studenţeşti l-au acuzat pe Ciubuc, în mai multe rânduri, că nu îi reprezintă cu adevărat pe toţi studenţii din UBB, mai ales atunci când aceştia erau în conflict cu rectorul Marga. Ciubuc nu a putut fi contactat pentru o reacţie, în ciuda insistenţelor reporterilor. 

Replica ICR

Acuzaţiilor din mediul academic în care se arăta că nu s-au respectat condiţiile de concurs, ICR Bucureşti le-a răspuns cu un comunicat în care arată: "au fost respectate toate prevederile regulamentului, candidaţii provenind din diferite localităţi ale ţării", iar "criteriile de concurs au fost anuntaţe public în noiembrie 2012".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite