Andrei Şerban şi Horia-Roman Patapievici, înapoi la argument

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Andrei Şerban este invitatul lui Horia-Roman Patapievici la cea de-a şaptesprezecea ediţie a întâlnirilor „Înapoi la argument”, care se va desfăşura la Librăria Humanitas Cişmigiu joi, 18 decembrie, de la ora 19.00.

„O discuţie înaintea Crăciunului” este tema întâlnirii de joi seara de la Librăria Humanitas, care îi are ca protagonişti pe cei doi oameni de cultură.

„Energia sărbătorilor este tot timpul acolo, noi suntem beneficiarii ei, e o vibraţie în aer extraordinar de puternică, pe care cu toţii o simţim. Această energie de sărbătoare, simbolul copilului care se naşte este în noi, este o posibilitate de a reîncepe un ciclu nou. Care ar trebui să ne dea forţă şi speranţă că în orice Crăciun putem începe ceva. Că omul nou ar putea să renască în noi. Şi, dacă am simţi asta, am fi în cu totul altă parte decât suntem…”, spunea Andrei Şerban într-un interviu acordat înainte de Crăciunul de acum doi ani.  

În acest moment, cunoscutul regizor pregăteşte un nou spectacol la Teatrul Bulandra, după ce tocmai s-a întors de la Seul unde a pus în scenă o poveste tradiţională, care a stârnit numeroase controverse.

Despre om şi sensurile lui în lume, Andrei Şerban scria în textul care încheie volumul „Cartea Atelierelor. Academia Itinerantă Andrei Şerban”, publicat la Editura Nemira, câteva rânduri absolut tulburătoare şi care pot servi ca bază de discuţie înainte de Crăciun sau oricând:

„Nu mă gândesc prea des de ce sunt în viaţă, care e rostul meu pe lume. Mă gândesc în schimb foarte des cum să îmi fie mie bine, cum să am succes. Poate că nu sunt singurul care gândeşte aşa… Totuşi, oare nu suntem aici pentru altceva? În Mahabharata, Udishtira ne atrage atenţia: <zilnic moartea ne bate la uşă, dar noi continuăm să trăim ca şi cum am fi nemuritori>.

Un înţelept a spus: <Omul are o menire specială, pe care animalele nu o pot îndeplini: aceea de a sluji, de a servi conştient planeta. Un artist poate face mai mult, poate deveni un pod de legătură pentru ca anumite energii mai fine, de o altă calitate, să devină vizibile. Pentru a îndeplini această funcţie, el trebuie să evolueze.>”

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite