4.000 de euro pentru un tonomat muzical, la licitaţia „Cabinetul de curiozităţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tonomatul

Peste 60 de obiecte vintage, printre care se numără un tonomat muzical cu un preţ de pornire de 4.000 de euro, vor fi scoase la vânzare la licitaţia „Cabinetul de Curiozităţi - o colecţie specializată în istoria tehnicii”.

Evenimentul va avea loc la Athénée Palace Hilton din Bucureşti marţi, 29 septembrie, începând cu ora 19.30.

Cel mai scump obiect scos la vânzare de casa Artmark la această licitaţie este un tonomat muzical Wurlitzer 1015 "The Bubbler", din 1946, care are un preţ de pornire de 4.000 de euro, potrivit site-ului artmark.ro, citat de Mediafax.

Acest model s-a vândut în peste 56.000 de exemplare în primele 18 luni de la lansare, devenind cel mai de succes din toate timpurile. În timp, modelul Wurlitzer 1015 a devenit sinonim cuvântului „jukebox”, designul acestuia fiind folosit în numeroase remake-uri, cel mai important fiind modelul „1015 One more time”, lansat în 1989 de compania Gibson, cu tehnologie CD.

Printre obiectele care vor putea fi licitate marţi se mai numără un dispozitiv de bruiaj, perfect funcţional, utilizat de serviciile secrete maghiare în anii '40, cu un preţ de pornire de 160 de euro. Dacă doriţi un aparat de radio Deutscher Kleinempfänger, marcat cu zvastica specifică, datând din 1938, acesta are un preţ de pornire de 400 de euro.

Un perfectoscop H.C. White, din anii '20, însoţit de patru fotografii, foarte popular la începutul secolului trecut, cu lentilele desincronizate, pentru a emula senzaţia de 3D, are un preţ de pornire estimat la 120 de euro.

Din aceeaşi categorie face parte şi ViewMaster "Stereo-matic 500", din anii '50, însoţit de cinci discuri diafilm, primul proiector cu lampă ce a încercat simularea de imagini 3D, al cărui preţ de pornire este estimat la 180 de euro. Bazat pe retroproiecţie, aparatul proiectează imaginea prin două lentile, redând o imagine deformată prin suprapunerea celor două proiecţii. Prin intermediul unor ochelari cu polarizare liniară, imaginea astfel formată este percepută ca 3D, similar sistemelor moderne din cinematografie, conform Mediafax.

Printre curiozităţile cele mai accesibile ca preţ se numără un exponometru (instrument folosit pentru stabilirea duratei corecte de expunere la lumină a unui film sau a unei plăci fotografice) Weimar Lux, în tocul din piele şi cutia originale, al cărui preţ de pornire este de 10 euro, un voltmetru de buzunar, în cutie de lemn, din anii '50, cu un preţ de pornire de 25 de euro, şi un televizor portabil JVC Indesit T12, monocrom, încă funcţional, un exemplu de design „space-age” din anii '70, cu preţ de pornire estimat la 50 de euro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite