Stiri despre minoritate

  55 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Mai încet cu incorectitudinea politică pe scări!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai încet cu incorectitudinea politică pe scări!

  Apar tot mai multe voci care se pronunţă împotriva „corectitudinii politice“. Sunt puţini, totuşi, cei care înţeleg „corectitudinea politică“ şi mai ales ce se ascunde în spatele criticilor ei. Criticile vin deopotrivă dinspre gânditori elitişti şi dinspre iluştri necunoscuţi. Se publică articole, interviuri, postări Facebook, se traduc cărţi pe această tematică. Ce deranjează?

 • „Prost crescut şi sincer“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Prost crescut şi sincer“

  Aşa se caracterizează pe sine, semi-ironic şi modest, dl Kelemen Hunor, reacţionînd la un articol al meu, în care i-am dedicat un paragraf. Mă grăbesc să-l liniştesc. Nu, dle Kelemen, nu sunteţi prost crescut. „Sincer“ sunteţi şi vă felicit. Dar nu „prost crescut“. Sunteţi însă lipsit de tact (şi credeţi că asta este o virtute) şi nu prea coerent intelectualmente.

 • Corectitudine politică, incertitudine de gen
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Corectitudine politică, incertitudine de gen

  Zilele trecute, publicaţia britanică The Telegraph anunţa că, în urma unei campanii susţinute timp de mai multe luni de către grupul Stonewall (care promovează interesele minorităţilor sexuale), conducerea metroului londonez vrea să ia măsuri prin care formulele de adresare din cadrul primei reţele de metrou din lume să excludă clasica formulă „Doamnelor şi domnilor...“ în favoarea unor variante neutre.

 • Din nou despre problema maghiară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din nou despre problema maghiară

  Politica e o relaţie de forţă şi pe acest teren românii şi-au spus cuvântul, dar cultura are virtutea că reordonează lucrurile după criterii imponderabile.

 • UDMR şi
jocurile politico-diplomatice ale Budapestei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  UDMR şi jocurile politico-diplomatice ale Budapestei

  Opiniile sunt unanime în a susţine că nu am avut parte de o campanie electorală adevărată, că nu s-au desfăşurat dezbateri ori discuţii pe programe. Ci că ultima lună a fost doar o murdară succesiune de lovituri sub centură pe care şi le-au aplicat mai curând doamna Alina Gorghiu şi dl. Liviu Dragnea decât partidele pe care respectivele persoane le conduc

 • Cum să scoţi ungurii din casă de 1 decembrie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum să scoţi ungurii din casă de 1 decembrie?

  Puţini ştiu că la sfârşitul anului 1918 a avut loc şi marea adunare a secuilor şi maghiarilor din Ardeal la Cluj/Kolozsvár, iar aceştia au votat pentru autonomia Ardealului în cadrul Ungariei. Maghiarii, ca şi românii adunaţi la Alba Iulia, au invocat celebrul drept de autoguvernare a popoarelor, declarat de preşedintele american Woodrow Wilson pentru a rezolva disputele etnonaţionale din Europa.

 • Eu cu fiul meu suntem o familie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eu cu fiul meu suntem o familie?

  În clasa primară, aveam un coleg căruia i se lega mâna stângă la spate, ca să înveţe să scrie cu dreapta. Să fie ca majoritatea. Ne uitam la el cu un fel de milă si refuz, pentru că asta inspira corecţia care i se aplica.

 • Centenarul Marii Uniri şi tristeţea existenţială a domnului Kelemen Hunor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Centenarul Marii Uniri şi tristeţea existenţială a domnului Kelemen Hunor

  Iarăşi, din păcate, intrăm în zona excentricului european. Avem un şir de declaraţii ale domnului Kelemen Hunor, Preşedintele UDMR, care, cel puţin în opinia mea, pun o serie de probleme grave de perspectivă în contextul realităţilor româneşti dar şi al situaţiei ultra-tensionate din regiunea noastră.

 • Cine sîntem?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine sîntem?

  Să observăm, cît mai avem ce: naţiunile occidentale au pornit revolta împotriva lumii de deasupra. Ştirea a căzut prizonieră imediat după naştere şi e tîrîtă de mediile de informare sub un titlu care arată că există loc de cazare pentru nuci în perete: gloata extremistă atacă democraţia! În spatele acestei lozinci care distinge între plebe şi iluminaţi, spumegă un amestec de aroganţă şi iritare boierească.

 • Vinovăţia ca drept al omului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vinovăţia ca drept al omului

  Tendinţa generală este să lărgim într-atît sfera drepturilor omului, încît omul însuşi să devină „cazul particular“ al unei abstracţiuni. Existăm pentru a ilustra o teorie. Drepturile mele devin, cu alte cuvinte, mai importante decît mine: o religie, un cult, în care „persoana“ mea se dizolvă pios, pentru a nu contraria adevărul comunitar.

 • ONG-urile reacţionează la decizia CCR cu privire la modificarea Constituţiei: „Mâine ar putea fi puse la îndoială şi drepturile reproductive ale femeilor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ONG-urile reacţionează la decizia CCR cu privire la modificarea Constituţiei: „Mâine ar putea fi puse la îndoială şi drepturile reproductive ale femeilor“

  Asociaţiile MozaiQ şi TRANSform au reacţionat printr-un comunicat de presă în urma avizului pozitiv pe care Curtea Constituţională a României l-a dat cu privire la iniţiativa cetăţeanească a Coaliţiei pentru Familie care urmăreşte modificarea Constituţiei României, astfel încât să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi.

 • Cum a ajuns oraşul Galaţi să reprezinte România în Italia, într-o tentativă de integrare a comunităţilor de imigranţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a ajuns oraşul Galaţi să reprezinte România în Italia, într-o tentativă de integrare a comunităţilor de imigranţi

  Un artist fotograf originar din Galaţi, dar stabilit de mai mulţi ani în Italia, a încercat să le arate italienilor şi reprezentanţilor altor comunităţi de imigranţi din Peninsulă ce înseamnă, de fapt, România şi românii. Imaginile cu Dunărea, Galaţiul şi gălăţenii au impresionat şi au stârnit o furtună de întrebări.

 • Invazia italienilor în România. Acum 75 de ani, românii îi considerau pe italieni infractori şi luptau să-i stopeze la graniţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Invazia italienilor în România. Acum 75 de ani, românii îi considerau pe italieni infractori şi luptau să-i stopeze la graniţă

  În prima jumătate a secolului trecut, România a reprezentat un veritabil magnet pentru italieni. În mai multe perioade, au avut loc fenomene migratoare din Italia către România, ajungându-se ca în 1935 în România să fie înregistraţi 60.000 de cetăţeni italieni. Ultimul flux migrator a avut loc în primii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, când mii de persoane căutau să se refugieze în ţara noastră din Italia lui Mussolini.

 • Cine sunt, de fapt, rutenii, oamenii care s-au adaptat perfect în toate locurile în care au ajuns. De ce Bucovina a fost locul ideal pentru această populaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine sunt, de fapt, rutenii, oamenii care s-au adaptat perfect în toate locurile în care au ajuns. De ce Bucovina a fost locul ideal pentru această populaţie

  Rutenii sunt locuitorii unei zone din inima Europei Central Răsăritene, la nord şi la sud de Munţii Carpaţi. Ei au ajuns în Bucovina, într-un număr foarte mare, după ce această regiune a fost anexată Imperiului Habsburgic. Dacă la sfârşitul secolului al XIX, în Bucovina existau 30.000 de ruteni, în prezent numărul lor a ajuns la aproximativ 2.000.