Predrag Balasevic, preşedintele Partidului Neamului Românesc din Serbia: Românii din Serbia au fost trădaţi de politicienii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Predrag Balasevic, liderul Partidului Neamului Românesc din Serbia, acuză politicienii de la Bucureşti că nu susţin comunităţile româneşti din afara graniţelor FOTO Adevărul
Predrag Balasevic, liderul Partidului Neamului Românesc din Serbia, acuză politicienii de la Bucureşti că nu susţin comunităţile româneşti din afara graniţelor FOTO Adevărul

Au trecut 100 de zile de la instalarea ministrului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, deputatul PSD Angel Tîlvăr. Prestaţia acestuia nemulţumeşte însă comunitatea etnicilor români din Valea Timocului. Tîlvăr este vicepreşedinte al PSD Vrancea şi parlamentar la al treilea mandat.

Deşi la modul declarativ este alături de vlahii din Valea Timocului, ministrul nu a făcut nimic pentru această cumunitate, susţine medicul Predrag Balasevic, preşedintele Partidului Neamului Românesc din Serbia. Într-o scrisoare deschisă adresată mai multor instituţii ale statului, liderul comonităţii româneşti din Timoc a analizat prestaţia lui Angel Tîlvăr în fotoliul de ministru pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. 

”Din păcate, constatăm că rezultatele Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni (DPRP) sunt catastrofale. Departamentul pierde repede credibilitatea unei agenţii de stat serioase, însă odată cu aceasta pierd şi Angel Tîlvăr, sistemul de guvernare din România şi Guvernul Român. Românii din afara României sunt afectaţi cel mai mult de comportamentul iresponsabil al politicienilor. Oare domnul Tîlvăr este cu adevărat responsabil şi este conştient de responsabilitatea sa? Timpul petrecut în poziţia de conducere al acestei instituţii de stat, ca ministru delegat, este suficient pentru evaluarea activităţii lui”, arată Predrag Balasevic în scrisoarea deschisă.

Românii din Serbia, cei mai năpăstuiţi

Balasevic arată că dintre toate comunităţile româneşti din afara ţării, cele mai mari probleme le au minorităţile din statele vecine, cât şi din zona largă a Peninsulei Balcanice. Potrivit acestuia, etnicii români din Timoc sunt umiliţi nu numai de autorităţile sârbe, dar şi de guvernanţii de la Bucureşti.
”Autorităţile române în ansamblul lor duc de ani buni o politică dezastruoasă faţă de românii din afara României, însă faţă de noi în Serbia, putem confirma din experienţă, este chiar o politică umilitoare. (...) Cine anume în România profită de nenorocirea propriilor minorităţi din vecinatate şi de neglijarea intereselor naţionale române?”, se întreabă retoric liderul Partidului Neamului Românesc.

Acesta atrage atenţia că, în ciuda sprijinului acordat de România Serbiei, Belgradul refuză sistematic să acorde drepturi elementare comunităţii româneşti. 
”Minoritatea română are probleme foarte mari oriunde se găseşte (cu excepţia Provinciei Autonome Voivodina), deşi statele unde locuiesc aceste minorităţi sunt orientate prietenesc către România. Orientate prietenesc prin declaraţii, dar când vine vorba de etnicii români această prietenie niciodată nu a fost dovedită prin fapte. Membrii acestei minorităţi nu au nici drepturile civile de bază, precum limba maternă în şcoli, oficierea slujbelor de către preoţii români în comunităţile româneşti, mass-media în limba lor maternă, posibilitatea de păstrare a obiceiurilor şi multe altele”, mai afirmă Predrag Balasevic.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite