Feriţi-vă copiii de leagănele morţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leagănele din parc nu sunt cele mai sigure locuri de joacă pentru copii
Leagănele din parc nu sunt cele mai sigure locuri de joacă pentru copii

Tragedia copilului de la Târgovişte, ucis de un leagăn, se poate repeta oriunde, deoarece nicio autoritate nu garantează siguranţa aparatelor din locurile de joacă. Părinţii sunt singurii care-şi mai pot feri copiii de pericolele ce pot apărea în spaţiile pentru joacă, fie ele vechi sau proaspăt reamenajate.

Printre realizările expuse anual, cu mândrie, de către cei mai mulţi primari din ţară şi din Capitală se numără invariabil crearea de spaţii de joacă.

Cu toate acestea, pe forumurile dedicate părinţilor, plângerile sunt nenumărate: sunt insuficiente, inexiste în anumite zone ori, dacă există, sunt vandalizate sau abia se mai ţin în şuruburi.

Paul Cristian Văduva, un copil în vârstă de numai şase ani, a fost strivit în urmă cu trei zile de leagănul în care se dădea cu alţi copii. Tragedia s-a petrecut la Târgovişte, într-un parc din centrul oraşului, unde noul leagăn nu fusese fixat de angajaţii primăriei.

„Trei copii se dădeau în leagăn. Şi-au făcut vânt prea tare şi din balans s-au răsturnat şi au căzut. Scheletul leagănului s-a răsturnat peste ei. De multe ori mi-am spus că balansoarul acela va omorî pe cineva, se mişca, era pus pe pământ, nu înfipt în pământ", a spus o femeie care era în parc.

Moartea copilului în vârstă de şase ani, în urmă cu trei zile, într-un părculeţ din Târgovişte, i-a speriat şi mai tare pe părinţii care se tem să-şi lase copiii în locurile de joacă din cartiere.

„Leagănele stau să cadă"

O mămică care obişnuieşte să-şi ducă fetiţa în Orăşelul Copilului din sectorul 4 al Capitalei spune că niciodată nu îndrăzneşte să-şi lase copilul să se dea în leagănele sau toboganele de acolo pentru că sunt rupte şi ruginite „Unul dintre tobogane este vechi de 20 de ani, e tot acolo de când eram copil", spune Gabriela Constantin.

Tot în Bucureşti, Parcul Circului şi Parcul Brâncoveanu sunt alte două exemple de spaţii de agrement criticate de bucureşteni atât pe site-urile primăriilor, cât şi pe formurile de specialitate. 

O parte din locurile de joacă din Bucureşti se află în responsabilitatea administraţiilor domeniului public de sector, în vreme ce de parcurile mai mari se ocupă Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti. Constantin Zidaru, directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP) din sectorul 6 spune că toate spaţiile de joacă sunt autorizate de ISCIR:

„În ultimii doi ani am amenajat mai multe locuri de joacă, absolut toate primind avizul ISCIR". Cătălin Braşoveanu, purtătorul de cuvântr al ISCIR îl contrazice.

„Aceste aparate nu mai intră de ani buni în atribuţia noastră. Noi nu ne mai ocupăm decât de aparatura care are o acţiune mecanică, precum montagne russe, nicidecum de tobogane!", explică Braşoveanu. El a adăugat că instituţia nu se mai ocupă nici de controlarea unor asemenea locuri de joacă.

DOAR ANPC controlează

Doar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) mai face din când în când controale. „Nu intră în atribuţia noastră să facem astfel de controale, însă, dacă sunt mai multe sesizări pe tema aceasta, ne ocupăm de caz. De obicei verificăm dacă aparatura este certificată UE şi dacă instrucţiunile de folosire sunt puse la vedere. Nu putem verifica funcţionalitatea aparatelor", a declarat, Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.

Pe de altă parte, autorităţile locale susţin că nu ar trebui să apară niciun fel de probleme la locurile de joacă pentru copii, atât timp cât legislaţia în vigoare ar fi respectată. Odată cu intrarea României în UE, primăriile au fost obligate să desfiinţeze orice părculeţ nu era construit conform legilor europene.

„Am fost nevoiţi să dezafectăm aproape o sută de locuri de joacă, pentru că erau neconforme. În prezent, companiile care participă la licitaţii pentru locurile de joacă trebuie să fie autorizate şi să utilizeze produse atestate de ISCIR. Probabil că eventualele probleme apar doar atunci când nu se respectă legislaţia", ne-a declarat Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul
Galaţiului.

Pericolul din parc

Constanţa. Un tânăr de 20 de ani a murit, iar trei adolescenţi au fost răniţi în parcul de distracţii din Năvodari, în 2002. Cei patru se aflau într-un vagonet de montaigne-russe, ce a zburat de pe şine şi a căzut în gol de la înălţime. Niciun utilaj de agrement nu avea autorizaţie tehnică.

Braşov. „Nu avem echipamente de joacă în care ar exista riscul ca micuţii să se rănească. De exemplu, suportul leagănelor este din lemn pentru ca să corespundă cerinţelor UE", a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Oradea. Orăşelul Copiilor a fost inaugurat la 1 iunie 2007. Parcul are un amfiteatru pentru spectacole, aparate de joacă noi şi sigure, teren de baschet şi un canal TV cu circuit închis.

Parcul din Târgovişte, unde un băiat a murit acum trei zile

Parcul din Târgovişte, unde un băiat a murit acum trei zile
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite