Pământul a fost atins de o undă de şoc produsă de două găuri negre, după 7 miliarde de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astrofizicienii vor simula o coliziune între două găuri negre de mase diferite

Unda de şoc gravitaţională care a atins planeta noastră este echivalentă cu energia a opt Sori, eliberată într-o secundă.

Unda a fost provocată de cea mai mare fuziune dintre două găuri negre observată până acum, şi a călătorit pentru şapte miliarde de ani, fiind suficient de puternică însă pentru a fi observată de detectoare laser din SUA şi Italia, anul trecut, arată BBC.

Fuziunea celor două găuri negre a produs o singură entitate, cu o masă de 142 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru. Acest lucru este important deoarece până acum, oamenii de ştiinţă au observat doar găuri negre mai mici sau mult mai mari din punct de vedere al masei. Cu ajutorul acestor noi observaţii însă, se poate crea o nouă categorie de găuri negre, intermediară, care le-ar cuprinde pe cele cu o masă situată între de 100 şi 1000 de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Analiza acestui eveniment cosmic vine ca urmare a proiectului LIGO-VIRGO, care reprezintă colaborarea dintre trei sisteme de detecţie a undelor gravitaţionale, situate în America şi Europa. Instrumentele acestor sisteme de detecţie „ascultă” vibraţiile generate de evenimente cosmice de proporţii uriaşe - iar pe 21 mai 2019, ele au fost activate în acelaşi timp pentru o zecime de secundă.

Sursa acestei activări a fost determinată ca fiind stagiul final al fuziunii dintre două găuri negre - una cu o masă de 66 de ori mai mare decât a Soarelui, şi cealalată cu o masă de 85 de ori mai mare. ”Este incredibil” spune profesorul Nelson Christensen, de la Observatorul de pe Coasta de Azur, din Franţa. ”Semnalul a fost propagat timp de 7 miliarde de ani”.

Evenimentul a fost „botezat” GW190521 şi este detaliat în Physical Review Letters şi The Astrophysical Journal Letters. Descoperirile echipelor din spatele colaborării LIGO-VIRGO s-au înmulţit serios după ce aceştia au reuşit să detecteze pentru prima oară undele gravitaţionale, în 2015, ocazie cu care au primit şi un premiu Nobel.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite