Un olandez aduce arta renascentistă în secolul 21. Uneltele sale sunt computerul tomograf şi imprimarea 3D

Un olandez aduce arta renascentistă în secolul 21. Uneltele sale sunt computerul tomograf şi imprimarea 3D

Un olandez a reuşit, folosind un computer tomograf şi o imprimantă 3D, să reconstruiască părţi ale scheletului său. Fidelitatea lucrării a fost atât de bună, încât un expert în reconstrucţia facială i-a recreat înfăţişarea folosind craniul său imprimat 3D. Acesta a fost turnat apoi în bronz şi pus alături de o altă sculptură creată din aur.

GALERIE FOTO Cum ajungi pe Marte în 2023 şi unde poţi aplica

GALERIE FOTO Cum ajungi pe
Marte în 2023 şi unde poţi aplica

De proiectul Mars One s-ar putea să fi auzit, dar v-aţi gândit cum puteţi ajunge pe Marte în 2023? Pentru că da, este posibil pentru oricine să se înroleze în acest proiect, deşi eligibilitatea nu este sigură. Cu toate acestea, ca în romanele SF, puteţi visa că peste 11 ani veţi călca acolo unde merg momentan roţile robotului Curiosity .

Cum funcţionează mantia invizibilităţii

Cum funcţionează
mantia invizibilităţii

Săptămâna trecută oamenii de ştiinţă au anunţat o nouă generaţie a „mantiei de invizibilitate“. Pe cât de interesant ar suna, ea funcţionează doar pentru a ascunde microundele nu şi pentru a ascunde lucrurile vizibile de către ochiul uman. Cu toate acestea, sistemul este mai simplu decât pare.

FOTO VIDEO „Ne aşteptăm să se ia premiul Nobel de aici de la Măgurele” | schimba romania

FOTO VIDEO „Ne aşteptăm să se ia premiul Nobel de aici de la Măgurele”

România va deveni un pol al ştiinţei mondiale, odată cu apariţia celui mai mare laser din lume, în localitatea Măgurele de lângă Bucureşti. Începem campania „Schimbă România“ printr-un exemplu pozitiv: România va găzdui cel mai mare laser din lume. La Măgurele se vor putea găsi soluţii împotriva cancerului, alimente mai rezistente sau materiale de construcţii noi.

FOTO Ce trebuie să ştii despre săritura din spaţiu a lui Felix Baumgartner

FOTO Ce trebuie să ştii despre săritura din spaţiu a lui Felix Baumgartner

Austriacul Felix Baumgartner este primul om care a reuşit, pe 14 octombrie, să depăşească, în cădere liberă, viteza sunetului, după o săritură de la o altitudine de peste 39 kilometri. Ce îl putea omorî în timpul săriturii supersonice, ce se putea întâmpla cu balonul său şi răspunsurile la multe alte întrebări, au fost oferite de publicaţia britanică „The Guardian“.

Ne grăbim să facem un raport de activitate al Ministerului Cercetării şi Inovării (MCI) pentru 2018, de frică să nu apară unul între timp de genul celui produs de Lucian Georgescu, catalogat de Asociaţia Ad Astra, a cercetătorilor români de pretutindeni, ca „între laudă de sine şi fake-news”. E lung raportul, dar luaţi-vă un popcorn sau o cafea lângă şi lectura va fi mai plăcută.

luna trecuta · comentarii (0)

Mi-a atras de departe atenţia bloculeţul modernist din Timişoara: simplu, elegant, simpatic, foarte reprezentativ pentru interbelicul nostru moderat şi cumsecade. Doar când m-am apropiat foarte tare am observat monograma Art Deco cu anul construcţiei – un obicei şi o manieră tipice acelei epoci. Şi atunci am îngheţat: anul marcat acolo nu era o dată de anii ’30, cum m-aş fi aşteptat, ci 1947.

acum 7 luni · comentarii (0)

În anul 2017, Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI): (i) nu a început şi finalizat, prin contractare, nicio competiţie majoră de proiecte de cercetare (care să implice echipe de cercetători); (ii) a depăşit termenele prevăzute pentru evaluarea şi contractarea proiectelor depuse în cadrul competiţiilor pornite în 2016; (iii) a executat 81% din bugetul alocat prin legea bugetului de stat, concomitent cu utilizarea creditelor de angajament.

acum 7 luni · comentarii (0)

Săptămâna trecută, The Guardian scria despre un studiu care arată că prezenţa omului în arealul animalelor sălbatice le face mai nocturne. Am căutat-o pe Kaitlyn Gaynor, autoarea studiului, pentru câteva întrebări legate de cercetarea ei. Mi-a şi răspuns prompt, cu puţin înainte de plecarea ei spre Africa, pentru un alt proiect.

acum 7 luni · comentarii (1)

Contemporan cu cei trei pionieri ai aviaţiei mondiale (Vuia, Vlaicu şi H. Coandă), Dumitru Brumărescu este un inventator român aproape uitat. L-am cunoscut în paginile Ziarului Ştiinţelor şi al Călătoriilor (ediţia din data de 3 iulie 1928), unde autorul îl ridică pe acelaşi piedestal cu Thomas Edison şi Bernanrd Palissy.

acum 7 luni · comentarii (0)

Newsletterul Savantgarde este un digest săptămânal de ştiri din domeniul ştiinţelor şi al tehnologiei, dar nu numai, şi apare în weekend. Cum spuneam şi într-un interviu recent pe IQads, are cinci rubrici: una principală (SciTech), trei complementare (Comunităţi Inteligente, Life&Style şi Natură) şi una specială (Espresso). Bineînţeles, dacă vă place, vă puteţi şi abona, la linkul cu pricina de la final.

acum 8 luni · comentarii (0)

Sunt sute de muzici inspirate de ştiinţă. Aşa a fost mereu: Mozart şi Bartok integrau principiile matematice ale proporţiei şi simetriei în operele lor, iar Kate Bush a folosit un alt principiu matematic pentru a compune piesa „Pi”. Sunt doar trei din multele exemple. Şi avem şi cealaltă parte a poveştii: muzica din viaţa savanţilor.

acum 8 luni · comentarii (0)

Antonia este din Bucureşti, a studiat şi îşi dă doctoratul în Scoţia, la Edinburgh, şi bate mările şi oceanele lumii îndrăgostită de natură şi luptând să facă lumea mai respirabilă. Am cunoscut-o după ce a câştigat un premiu acordat de Royal Society. Acum e din nou pe valuri şi am întrebat-o dacă n-ar vrea să scrie un jurnal de bord. A acceptat, aşa că îi puteţi citi, pe Savantgarde, însemnările trimise de la capătul lumii.

acum 8 luni · comentarii (0)

Ianuarie 1992: Boutros Boutros-Ghali devine noul secretar general al ONU, iar Jeliu Jelev, preşedinte al Bulgariei; Germania permite accesul publicului la arhivele STASI; Slovenia şi Croaţia îşi câştigă independenţa, iar liderii europeni semnează, la Maastricht, tratatul care punea temelia Uniunii Europene. În România, evenimentul notabil al începutului de an a fost organizarea primului recensământ al populaţiei de după comunism.

acum 9 luni · comentarii (0)

Americanii au o zicală, cum că de moarte şi de ANAF-ul lor nu scapi. Moartea fizică este o certitudine încă din cele mai vechi timpuri, iar noi, oamenii am dezvoltat diverse modalităţi de a ne împacă cu acest gând. Unul dintre ele este comparaţia cu alţii. Bogat, sărac, prost, deştept - dacă şi ei trec prin această stare, atunci pot să îmi accept şi eu mai uşor situaţia. Dar aceasta certitudine se va schimba în viitorul apropiat prin tehnologie.

acum 10 luni · comentarii (25)

Otto von Bismarck, cancelarul Germaniei, îi spunea ministrului român de Externe: „Viitorul României stă în munca ei spre a trage folos din avuţiile imense ce le posedă“. Într-adevăr, România avea un profil unic de ţară bogată – pe care Bismarck l-a înţeles acum aproape un secol/jumate. Din nefericire din politica românească a lipsit o strategie coerentă pentru dezvoltare economică competitivă pe termen lung!

acum 10 luni · comentarii (4)
Postari Recente