O eclipsă totală de soare va avea loc pe 8 aprilie. De unde va fi văzută și ce își propun oamenii de știință FOTO

0
Publicat:

Orice punct de pe suprafața Pământului ar trebui să experimenteze o eclipsă totală de soare doar o dată la 375 de ani, în medie. Locuitorii din Carbondale, Illinois sunt pe cale să trăiască o astfel de experiență pentru a doua oară, în doar șapte ani.

O eclipsă totală de Soare va avea loc pe 8 aprilie FOTO Pexels
O eclipsă totală de Soare va avea loc pe 8 aprilie FOTO Pexels

Mai mult decât atât, eclipsa de pe 8 aprilie se anunță una mai spectaculoasă decât cea văzută în 2017, notează BBC News.

Durata: 4 minute și 9 secunde. Când va fi văzută

Cerul se va înnegri ca timp de 4 minute și 9 secunde, o durată aproape dublă față de cea de data trecută. Se așteaptă ca până la 200.000 de oameni să ia cu asalt locurile privilegiate de vizionare din sudul statului Illinois pentru Marea Eclipsă Americană, Partea a II-a.

FOTO NASA
FOTO NASA

Evenimentul va putea fi urmărit de la coasta Pacificului a Mexicului până la litoralul atlantic al Canadei. Așadar, este de așteptat să fie un adevărat blockbuster.

În 2017, eclipsa a mers din Oregon, în nord-vestul SUA, până în Carolina de Sud, în sud-est. Aceasta a acoperit, de fapt, unele regiuni slab populate, inclusiv multe parcuri naționale. În schimb, evenimentul din 2024 va acoperi unele zone urbane majore din SUA, precum Dallas, Indianapolis, Cleveland și Buffalo.

„Aceasta va fi cea mai populată eclipsă din SUA, cu 31,5 milioane de oameni care vor putea să iasă din casele lor pentru a o experimenta”, a declarat Dr. Kelly Korreck, managerul programului de eclipse al agenției spațiale americane, pentru BBC News.

Eclipsa totală de soare din 2024 va începe, așadar, de la Oceanul Pacific. Locuitorii din Penrhyn Atoll, parte a Insulelor Cook, vor fi întâmpinați de un Soare întunecat în zori, la ora locală 06:40 (16:40 GMT).

Umbra adâncă a Lunii va trece apoi pe suprafața Pământului cu peste 2.500 km/h (1.500 mph), traversând coasta mexicană la 11:07 ora locală (18:07 GMT) și granița Rio Grande dintre Mexic și SUA la 13:27 ora locală (18:27 GMT).

Călătoria continuă prin 13 state din SUA, înainte de a ajunge în provinciile canadiene New Brunswick (16:32 ADT; 19:32 GMT) și Newfoundland (16:39 ADT; 19:39 GMT).

Umbra Lunii se va ridica de pe suprafața Pământului în Oceanul Atlantic la ora 21:55 CEST (19:55 GMT), la aproximativ 1.120 km vest de Normandia, Franța.

Ce înseamnă o eclipsă totală pentru oamenii de știință

Așa cum era de așteptat, NASA va face experimente în ziua respectivă, cum ar fi lansarea de rachete în umbra aruncată de Lună pentru a vedea cum afectează aceasta partea de sus a atmosferei Pământului sau ionosfera.

Avioanele cu reacție instrumentate vor urmări, de asemenea, umbra.

FOTO NASA
FOTO NASA

Eclipsele totale sunt speciale, deoarece oferă condiții favorabile pentru a studia atmosfera exterioară a Soarelui - coroana acestuia.

Din acest „gaz” magnetizat și supraîncălzit de particule încărcate își are originea vântul solar și din care miliarde de tone de materie pot izbucni ocazional spre Pământ pentru a perturba sateliții, comunicațiile și chiar rețelele electrice. Corona este eclipsată de suprafața Soarelui, de fotosfera sa.

Sateliții vor bloca strălucirea folosind dispozitive numite coronagrafe, dar acestea sunt de obicei atât de largi încât împiedică și vederea luminii imediat deasupra marginii stelei. Numai în timpul unei eclipse, când discul Lunii se potrivește cu cel al Soarelui, toate aspectele coroanei devin accesibile. Oamenii de știință britanici au făcut echipă cu NASA pentru a implementa instrumente în Dallas.

Vor avea un polarimetru pentru a examina calitatea direcțională a luminii coroanei și un spectrometru pentru a observa comportamentul atomilor de fier.

„În timpul unei eclipse, natura ne oferă o oportunitate unică de a măsura această regiune cu relativă ușurință și de a vedea conexiunile dintre Soare și vântul solar”, a explicat Dr. Huw Morgan de la Universitatea Aberystwyth.

Dar nu trebuie să fii un om de știință profesionist pentru a studia eclipsa. Există și numeroase proiecte de cercetare cetățenească. De exemplu:

Sunsketcher - pentru măsurarea formei precise a Soarelui.

Eclipse Soundscapes - va înregistra modul în care lumea naturală, în special animalele, reacționează atunci când planeta este scufundată în întuneric. Se pare că albinele nu mai zboară în acel moment.

Globe Observer  - își propune să înregistreze schimbările de temperatură și a comportamentului norilor.

Eclipse Megamovie - va folosi din nou o armată de camere DSLR pentru a surprinde o vedere extinsă a evenimentului.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite