Un important organism medical din SUA încurajează medicii stresați să folosească ChatGPT pentru a-și ușura munca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia Americană a Medicilor de Familie încurajează medicii stresați să folosească ChatGPT pentru a-și ușura munca, după o analiză a arătat că în doar în patru din cele 140 de răspunsuri AI evaluate au fost detectate inexactități grave, potrivit Daily Mail Online.

Medicii stresați, încurajați să folosească ChatGPT. FOTO Shutterstock
Medicii stresați, încurajați să folosească ChatGPT. FOTO Shutterstock

Un studiu realizat de medicii din Kansas afiliați la Academia Americană a Medicilor de Familie a urmărit cât de bine poate inteligența artificială să interpreteze și să rezume studii medicale complicate, pe care medicii sunt încurajați să le citească pentru a fi la curent cu cele mai recente cercetări și evoluții în materie de tratament în domeniul lor. Autorii cercetării au constatat că ChatGPT-3.5 (modelul de AI utilizat în mod obișnuit de către public) a fost precis în 98% din cazuri, oferindu-le medicilor rezumate rapide și precise ale studiilor într-o gamă de specialități, de la cardiologie și neurologie la psihiatrie și sănătate publică.

Inexactități „rare, dar importante”

Aceștia au constatat că chatbotul a putut produce rezumate de înaltă calitate, de mare acuratețe, chiar și în ciuda faptului că a primit o limită de 125 de cuvinte pentru a face acest lucru.

Numai în patru din cele 140 de rezumate elaborate de ChatGPT au fost identificate inexactități grave. Unul dintre acestea omitea un factor de risc grav pentru o afecțiune - (faptul de a fi femeie), un altul a fost cauzat de o neînțelegere semantică din partea modelului automat, în timp ce altele s-au datorat unei interpretări greșite a metodelor de studiu.

Potrivit Academiei Americane a Medicilor de Familie, rezultatele studiului arată că ChatGPT este „probabil să fie util ca instrument de screening pentru a ajuta medicii și oamenii de știință ocupați”, cu amendamentul că, deși tehnologia este utilă pentru medici, aceștia nu ar trebui să se bazeze în totalitate pe ea.

„Am ajuns la concluzia că rezumatele ChatGPT prezintă inexactități rare, dar importante, care le împiedică să fie considerate o sursă definitivă de adevăr”, au declarat cercetătorii. 

Un sondaj al Asociației Medicale Americane arată că două treimi dintre medici consideră că AI aduce beneficii, iar 38% dintre aceștia declară că o folosesc deja în practica lor zilnică.

Inteligența artificială este folosită în aproximativ 90% dintre sistemele spitalicești din SUA, față de 53% în a doua jumătate a anului 2019.

Cum 63% dintre medicii americani au raportat simptome de epuizare în 2021, potrivit AMA, speranța este că tehnologia IA va ajuta la atenuarea ratelor ridicate de epuizare care conduc la un deficit de medici.

Cele mai recente constatări au fost publicate în revista Annals of Family Medicine. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite