Interzicerea Huawei în Marea Britanie deschide uşa concurenţei, însă poate afecta consumatorii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Decizia Marii Britanii de a interzice Huawei din reţelele de telecomunicaţii 5G de generaţie viitoare este cea mai recentă lovitură adresată liderului mondial în echipamentele de telecomunicaţii şi ar putea contribui la fundamentarea unor schimbări mai largi în industrie.

Ericsson din Suedia şi Nokia din Finlanda sunt în prezent singurele companii, în afară de Huawei, care furnizează reţele wireless 5G complete, iar acestea, împreună cu Samsung din Coreea, sunt cei mai mari beneficiari ai campaniei conduse de SUA împotriva Huawei. Cu toate acestea, guvernul SUA şi mulţi alţii prezintă acum o nouă abordare mai deschisă a arhitecturii de reţea wireless, numită Open RAN.

Ideea este ca echipamentele de la diferiţi furnizori să lucreze între ele, permiţând operatorilor de telefonie mobilă să amestece şi să adapteze echipamente de la diverşi furnizori şi eventual să îmbunătăţească flexibilitatea şi să reducă costurile.

Deocamdată, este puţin probabil ca cei din concurenţa Huawei să vadă un venit imediat, deoarece ciclurile de vânzare a echipamentelor de telecomunicaţii durează de obicei mai mult de un an. Nokia şi Ericsson, care s-au luptat financiar în ultimii ani, au deja o prezenţă pe piaţa din Marea Britanie, însă suedezii au fost în faţa Nokia în cursa 5G la nivel global, câştigând o mare parte din afacere în alte ţări în care Huawei a fost blocată.

Open RAN este un element imprevizibil. Giganţii tehnologici americani, inclusiv Qualcomm, Oracle, Microsoft, Cisco, Intel şi Nvidia speră că li se va oferi şansa de a-şi extinde prezenţa în echipamentele de telecomunicaţii, unde joacă deja rolul de furnizori de routere, cipuri şi software. Şi start-up-urile pot trage beneficii, precum Mavenir, Altiostar şi Parallel Wireless, care creează software pentru Open RAN şi dezvoltă parteneriate cu marile companii de hardware.

Blocarea Huawei duce la costuri şi întârzieri mari

Există şi probleme la blocarea Huawei - guvernul britanic a estimat că decizia sa de a elimina echipamentele Huawei va costa operatorii de telecomunicaţii britanici mai mult de 2 miliarde de lire sterline. Aceştia ar trebui să selecteze noi furnizori pentru a construi reţele viitoare şi, de asemenea, să înlocuiască echipamentele Huawei existente.

„Infrastructura Huawei este considerată cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor, astfel încât, în final, vom observa o creştere a costurilor de implementare a reţelelor”, a declarat analistul CCS Insight, Kester Mann. „Şi, din păcate, cel mai probabil scenariu este cel în care costul va fi transferat într-un fel sau altul către consumator.”

Reţelele 5G - destinate să permită utilizarea noilor tehnologii, de la maşinile autonome la dispozitivele conectate - se bazează pe o serie de antene care cresc consumul de energie într-un punct celular. Huawei susţine că punctele sale 5G consumă cu 20% mai puţină energie decât media industriei.

Atât Nokia, cât şi Ericsson au declarat că dispun de tehnologia, capacitatea lanţului de aprovizionare şi expertiza necesară pentru a înlocui toate echipamentele Huawei din reţelele din Marea Britanie, fără nicio perturbare pentru clienţi.

Huawei a reprezentat aproximativ două treimi din reţeaua mobilă BT şi o treime pentru Vodafone UK, în timp ce Three UK, controlată de CK Hutchison Holdings, utilizează exclusiv Huawei, conform estimărilor provenite de la UBS.

Un potenţial efect domino

Alte ţări europene, în special Germania, vor fi acum sub presiune şi mai mare să urmeze Statele Unite, Marea Britanie, Australia şi altele în interzicerea Huawei din infrastructura locală 5G.

În multe ţări europene, dezvoltarea reţelei 5G este încă la început. Însă s-ar putea să se confrunte cu o alegere dură dacă folosesc deja Huawei pentru 4G, având în vedere costul iniţial al implementării 5G care este mai mic dacă acelaşi furnizor oferă echipamente 4G şi 5G.

Când Ericsson a obţinut un contract 5G cu Bell Canada luna trecută, analiştii au estimat costuri de aproximativ 200 de milioane de dolari în următorii câţiva ani pentru trecerea de la o reţea construită folosind echipamente Huawei.

Huawei a fost cel mai mare producător mondial de echipamente de reţele de telecomunicaţii din 2019, cu 42 de miliarde de dolari în vânzări generale, cele din afara Chinei fiind estimate la aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Deşi Regatul Unit reprezintă doar aproximativ 1% din venituri, contează foarte mult pentru companie, potrivit unei surse Huawei. „Nu am renunţat la piaţa din Marea Britanie şi solicităm guvernului să-şi reconsidere decizia”, a spus sursa.

Material realizat cu sprijinul Huawei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite