INFOGRAFIE Libertatea internetului, ameninţată de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conferinţa Mondială a Industriei de Telecomunicaţii începe în Dubai, iar statele participante vor să controleze cât mai mult internetul pe plan naţional, în timp ce Google protestează.


Mâine, 3 decembrie, se dă startul Conferinţei Mondiale a Industriei de Telecomunicaţii (WCIT 2012) care are loc la Dubai. Evenimentul a provocat deja multe controverse pe internet din cauza subiectelor care ar fi pe agendă. Organizată de Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii (ITU), agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite, întâlnirea de 11 zile doreşte să aducă pe agendă schimbarea tratatului care reglementează sectorul telecomunicaţiilor din 1988.

Tratatul din 1988 a fost realizat la Conferinţa Administrativă pentru Telecomunicaţii şi Telefonie, într-o lume lipsită de internet la nivel global şi care a luat în calcul doar operatorii de telefonie din acel moment. Cu toate acestea, în 1988 pieţele nu erau liberalizate definitiv şi mulţi operatori aparţineau de stat. ITU a luat o serie de măsuri pentru a se asigura că reţelele se pot conecta între ele şi că serviciile internaţionale au un preţ corect.

După 24 de ani, ITU doreşte să renegocieze aceste principii, împreună cu cele 193 de state membre. Cu toate acestea, multe voci vorbesc deja despre faptul că Uniunea şi-a asumat responsabilităţi pe care nu le are, internetul neputând fi reglementat de către o agenţie care are ca scop îmbunătăţirea sistemului de telecomunicaţii.

infografie onu

Uşi închise

Google spune că ITU are toate documentele la secret, dar acest lucru nu este adevărat în proporţie de 100%. Într-adevăr, documentele sunt protejate de o parolă accesibilă doar statelor membre şi reprezentanţilor acestora. Documentele propuse de către fiecare stat membru sunt accesibile pe site-ul dot-nxt.com, care şi-a luat misiunea de a le publica, deci oricine poate să le studieze. În total au fost depuse 124 de documente şi 450 de propuneri.

ITU a dezvăluit că subiectele principale sunt securitatea digitală, finanţarea noilor infrastructuri pe pieţele în curs de dezvoltare şi accesibilitatea la internet. De asemenea, se vor discuta şi tarifele pentru roaming-ul pe reţelele mobile.

Lipsesc vocile multiple

Ceea ce a deranjat criticii a fost absenţa unor companii din domeniul privat care să participe la discuţii. Toate negocierile se vor purta între state membre, deşi delegaţiile sunt cuprinse şi din personalităţi ale unor companii mai mari. Cu toate acestea, nu vom avea de-a face cu SUA stând la masă cu Google şi cu Facebook.

În plus, unele propuneri sunt radicale. Un document secret arată că ruşii au trimis o propunere pe 13 noiembrie prin care vor introducerea unor reţele controlate prin IP. Practic, reţelele vor fi responsabilitatea ţărilor, aceasta incluzând furnizorii, traficul şi infrastructura. „Statele membre ar trebui să aibă dreptul de a administra internetul de pe teritoriul lor“, se poate citi în propunerea ruşilor.

Pe lângă propunerea ruşilor, mai multe voci vorbesc despre scoaterea domeniilor de internet de sub responsabilitatea ICANN şi trecerea lor în administrarea ITU.

Google e adversarul proiectului

Într-o mişcare fără precedent, gigantul Google a intervenit şi a protestat public faţă de această întâlnire şi subiectele care se vor discuta, promovând un internet liber, al oamenilor. Compania americană a făcut o pagină specială care se numeşte „Take Action“ şi care vorbeşte despre cele două miliarde de persoane care sunt pe internet şi care ar trebui să fie luaţi în considerare. Americanii spun că WCIT 2012 „va intensifica cenzura şi internetul va fi supus la presiuni“.

Google a deschis o petiţie cu numele „Noi suntem internetul“, care are următorul slogan: „O lume deschisă şi liberă depinde de un internet la fel de liber. Dacă guvernele lucrează în spatele uşilor închise, acest lucru nu ar trebui să ne influenţeze viitorul. Miliardele de oameni care folosesc internetul ar trebui să facă asta“.

Cât de multe se pot schimba?

Internetul nu va fi modificat radical pe 14 decembrie. Propunerile au nevoie de majoritate absolută, iar cele mai radicale dintre ele probabil nu vor avea suportul tuturor. Cu toate acestea, conferinţa poate însemna o piatră de hotar pentru viitor. Ceea ce se va propune aici va fi filosofia după care vor funcţiona multe state, iar riscul este ca la un moment dat fiecare să ia o astfel de decizie pe plan naţional. 

Ce este ITU?

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor a fost cunoscută ca Uniunea Internaţională pentru Telegraf şi este un organism care lucrează sub coordonarea ONU. Agenţia are 193 de state membre, iar preşedinte este Hamadoun Toure din Mali. ITU are trei sectoare: radiocomunicaţiile, standardizarea şi dezvoltarea. De asemenea, uniunea are şi o divizie separată, ITU Telecom. Misiunea agenţiei este de a coordona eforturile guvernamentale  pentru a îmbunătăţi infrastructura de telecomunicaţii şi pentru facilitarea accesului universal la informaţie. În plus, ITU doreşte şi îmbunătăţirea securităţii online. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite