Şapte administratori de firmă au creat un sistem prin care au fentat statul cu milioane de lei
0
Fostul consilier judeţean PDL, candidat PP-DD pentru un mandat de deputat şi fost director ANIF Ioan Mocan a fost trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală în care, în 2013, a fost şi arestat preventiv. Alături de el au fost trimişi în judecată şi membri ai familiei acestuia, dar şi parteneri de ”afaceri” cu mai multe dosare de evaziune pe rolul instanţelor.
Dosarul a fost finalizat prin rechizitoriu de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi înregistrat la instanţă joi, 14 mai. Potrivit procurorilor, Ioan Mocan este acuzat că, în calitate de administrator de fapt sau de drept al SC Petro Construct SRL, SC Rares TCM SRL, SC Agro Exodus SRL şi SC Ima Publicenter SRL, în baza unui rezoluţii infracţionale unice, în perioada 2009-2012 a înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale pe care le administra un număr de 1.076 de facturi fiscale ce nu au avut la baza operaţiuni economice reale, în scopul diminuării sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de impozit pe profit şi taxa pe valoare adăugată, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 1.839.018 lei.
În judecată a fost trimis şi Găvrilă Costelaş, administrator al SC Petro Construct SRL în perioada în care Mocan a fost numit, în timpul guvernării PDL, director al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Procurorii spun că în perioada 2009-2012, acesta a înregistrat in contabilitatea societăţii comerciale pe care o administra un număr de 538 de facturi fiscale ce nu au avut la bază operaţiuni economice reale, în scopul diminuării sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de impozit pe profit şi taxa pe valoare adăugată, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 1.315.683 lei.
Soţia lui Mocan,Artimiza Floare, în calitate de administrator al SC Agro Exodus SRL, în perioada 2009-2012 a înregistrat în contabilitatea societăţii comerciale pe care o administra un număr de 373 facturi fiscale ce nu au avut la bază operaţiuni economice reale, în scopul diminuării sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de impozit pe profit şi taxa pe valoare adăugată, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 383.572 lei. Fiica celor doi, Andrada Ioana, în calitate de administrator al SC Ima Publicenter SRL, a înregistratşi ea în aceeaşi perioadă în contabilitatea societăţii comerciale pe care o administra un număr de 50 facturi fiscale ce nu au avut la bază operaţiuni economice reale, în scopul diminuării sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de impozit pe profit şi taxa pe valoare adăugată, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 48.387 lei.
O cunoştinţă mai veche a oamenrilor legii, Domiţian Paşca, a fost trimis în judecată, în acelaşi dosar, pentru complicitate la evaziune fiscală. În calitate de administrator al SC Domy General Group SRL, in baza unei rezoluţii infracţionale unice, a emis în favoarea SC Petro Construct SRL, SC Rares TCM SRL, SC Agro Exodus SRL şi SC Ima Publicenter SRL facturi fiscale ce nu au avut la bază operaţiuni economice reale, ajutându-l pe cei patru de mai sus să săvârşească infracţiunea de evaziune fiscală ce a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 866.560 lei (impozit pe profit şi TVA aferent facturilor fiscale emise de el). Paşca este tânărul din Şimleu Silvaniei la al cărui domiciliu poliţiştii au găsit, cu ocazia unei percheziţii efectuate în 2012, scorpioni, şoareci şi tarantule, ce stăteau, chipurile, la baza unor medicamente - minune pentru tratarea cancerului, pe care el le vindea pe internet. El cumpărase două domenii „domysan.ro” şi „kanglaite.ro”. Deşi nu avea studii medicale, a postat informaţii referitoare la firma pe care o administra ca fiind un centru medical de tratare a cancerului cu ajutorul veninului de scorpion. Profitând de disponibilitatea omului bolnav de a încerca orice remediu de tratare a cancerului, tânărul a livrat prin curierat, contra unor sume cuprinse între 500 şi 13.000 de lei, diverse medicamente sub denumirile „Escozul” respectiv „Escozaul”.
Şi Dănuţ Oros, un alt inculpat în dosar, are în spate alte dosare. El este arestat, de altfel, preventiv într-un alt dosar de înşelătorie şi evaziune fiscală. De această dată, procurorii îl acuză de complicitate la evaziune fiscală pentru că, în calitate de administrator în fapt al SC IMB Biseder SRL şi SC Sabou Societate de Constructii SRL, în baza unei rezoluţii infracţionale unice a emis în favoarea SC Petro Construct SRL, SC Rares TCM SRL şi SC Agro Exodus SRL facturi fiscale ce nu au avut la bază operaţiuni economice reale, ajutându-i astfel pe inculpaţii Mocan Ioan, Mocan Artimiza Floare şi Costelaş Gavrilă să săvârşească infracţiunea de evaziune fiscala ce a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 227.229 lei (impozit pe profit şi TVA aferent facturilor fiscale emise de către inculpatul Oros Dănuţ).
Arestat într-un alt dosar a fost şi Vasile Crăciunaş care, în calitate de administrator în fapt al SC URB - SKF SRL şi SC Bartha Trans Ati SRL, a emis în favoarea SC Petro Construct SRL şi SC Agro Exodus SRL facturi fiscale ce nu au avut la bază operaţiuni economice reale, ajutându-i astfel pe inculpaţii Mocan Ioan, Mocan Artimiza Floare şi Costelaş Gavrila să săvârşească infracţiunea de evaziune fiscală ce a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 205.356 lei (impozit pe profit şi TVA aferent facturilor fiscale emise de către inculpatul Crăciunaş Vasile Petre).
Procurorii precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Vă mai recomandăm:
Încă doi primari penali au rămas fără mandate. Lista rămâne deschisă
Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate
Viceprimarii Zalăului, declaraţi incompatibili de către ANI