Sălaj: Obligaţi la plata unor asigurări inutile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul ne obligă să scoatem bani din buzunar pentru a ne asigura locuinţele. Indiferent dacă suntem într-o zonă cu dezastre naturale, sau nu. Termenul pentru realizarea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe este 15 ianuarie 2011, dacă nu intervin schimbări. După aceea vor urma amenzi, între 100 şi 500 de lei.

La fel ca maşinile, locuinţele trebuie să fie asigurate în mod obligatoriu. Asigurarea obligatorie pentru locuinţe oferă protecţie doar împotriva dezastrelor naturale: cutremur, inundaţii, alunecări de teren.

Valoarea sumei asigurate obligatoriu este de 20.000 de euro pentru locuinţele din cărămidă, lemn sau beton şi 10.000 de euro pentru construcţiile din cărămidă nearsă sau pământ. Primele de asigurări sunt, în primul caz, de 20 de euro pe an şi de 10 euro pentru al doilea tip de locuinţă.

Zonă de risc

Conform reprezentanţilor sucursalei Zalău a companiei Uniqa Asigurări, Zalăul a devenit zonă de risc în urma inundaţiilor din luna iunie a acestui an. Practic, acesta ar fi singurul risc de dezastre naturale cu care se confruntă municipiul, deoarece de cutremure nu a avut niciodată parte. Fiind o zonă deluroasă, nici inundaţiile nu reprezintă un risc pentru toţi zălăuanii.

Alunecările de teren reprezintă un risc într-un singur cartier, pe strada Porolissum. Iar aici, nu este vorba despre dezastre naturale, ci despre alunecări provocate de activitatea unei firme, care a înfiinţat acolo o carieră de argilă.

Asigurare şi la bancă

Persoanele care au garantat cu locuinţele pentru a obţine împrumuturi bancare au deja asigurări, obligate fiind de bănci să şi le facă. Reprezentanţii Uniqa Zalău spun că, atunci când asigurările de la bănci expiră, trebuie făcută şi asigurarea obligatorie, iar banca va face la rândul ei o asigurare suplimentară, pentru acoperirea riscurilor sale. Cu alte cuvinte, proprietarii vor avea două asigurări pe locuinţe: cea obligatorie şi cea impusă de bancă.

Sălăjenii nu s-au înghesuit să-şi asigure locuinţele. Directorul Uniqa Zalău, Mariana Ianchiş, nu poate da o cifră exactă, însă spune că au fost foarte puţini cei care şi le-au asigurat.

La fel spune şi reprezentantul unei alte companii, Ardaf: foarte puţini sălăjeni şi-au asigurat locuinţele. Aceasta, cred asiguratorii, este din cauza lipsurilor materiale acute, dar şi din cauza lipsei de mediatizare.

„Altceva ar fi trebuit să conţină asigurarea obligatorie, dacă tot au făcut-o obligatorie: exploziile de gaze, doar ştim cum sunt conductele; incendiile, astea se întâmplă frecvent, şi inundaţiile nenaturale, cele din cauza ţevilor sparte“, spune Maria Pop, o cititoare din Zalău.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite