Cum vă poate reduce stilul de condus costurile de combustibil cu 30-40%

0
Publicat:

Doriți să profitați la maximum de fiecare picătură de combustibil pe care o puneți în rezervor? Atunci urmați aceste sfaturi simple de conducere.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Studiile auto au arătat de mult timp o corelație între stilul de condus și economia de combustibil. În unele circumstanțe, este posibil să folosiți mai mult combustibil decât este necesar pur și simplu conducând în mod „greșit”, potrivit shell.com.

Doriți să vă reduceți facturile de combustibil? Ei bine, ați putea să vă schimbați mașina actuală cu una mai economică. Cu toate acestea, deși acest lucru ar putea atinge obiectivul final, există o modalitate mai ușoară și mult mai ieftină de a economisi combustibil: schimbarea modului în care conduceți.

Păstraţi-vă calmul în trafic

Accelerația bruscă, viteza, frânarea bruscă și, în general, condusul agresiv sunt printre cei mai importanţi factori care determină un comsum mare de combustibil.

Un studiu realizat de Oak Ridge National Laboratory a constatat că un stil de condus mai puţin agresiv ar putea duce la o economie de combustibil de până la 30% la viteze de autostradă și în jur de 40% în traficul urban, cu opriri și plecări. Aşadar, pentru a profita la maximum de fiecare picătură de combustibil, renunțați la agresivitate, relaxați-vă și păstraţi-vă calmul la volan.

Pentru a evita să apăsați prea tare accelerația, asiguraţi-vă că plecaţi la timp spre destinaţia dorită şi verificaţi traseul optim. Priviți în față și folosiți-vă vederea pentru a anticipa fluxul de trafic, ceea ce vă va ajuta nu numai să evitați accelerările sau frânările inutile, ci și să profitați de oportunitățile de a merge în viteză.

Evitați vitezele mari

Pe măsură ce viteza crește, o mașină are nevoie de tot mai multă putere pentru a depăși forţa de rezistență aerodinamică. Deși fiecare mașină este diferită, consumul de combustibil scade, în general, rapid la viteze de aproximativ 80-90 km/h. Dacă puteți face acest lucru în condiții de siguranță, reducerea cu 5-10 km/h a vitezei de croazieră pe șosea poate aduce economii de combustibil considerabile.

Utilizați controlul de croazieră

Încetinirea, accelerarea și variația constantă a vitezei pe autostradă reprezintă o altă modalitate de a face mașina să lucreze mai mult (adică să consume mai mult combustibil) decât trebuie, așa că activați controlul vitezei de croazieră atunci când puteți face acest lucru în condiții de siguranță.

Reţineţi, însă, că sistemul de control al vitezei de croazieră nu economisește întotdeauna combustibil. Spre deosebire de un șofer atent, nu este capabil să ia măsuri anticipative de economisire a combustibilului, cum ar fi, de exemplu, să accelereze la coborârea unui deal pentru a evita accelerarea pe partea cealaltă. Totuși, în general, face o treabă mai bună decât noi atunci când e vorba de a  menține mașina la o viteză constantă dorită și de a evita accelerarea inutilă, care duce la un consum mai mare.

Evitați „mersul în gol”

O mașină carcu motorul pornit risipește combustibil, iar multe vehicule moderne contracarează acum acest neajuns cu sisteme „start/stop automat”. Această tehnologie oprește motorul şi-l reporneşte atunci când trebuie să plecaţii din nou la drum, totul în mod automat.

Dacă mașina dvs. are sistem de oprire/pornire, folosiți-l. Dacă mașina dvs. nu are, există măsuri pe care le puteți lua pentru a vă reduce timpul de inactivitate, de la evitarea traficului aglomerat până la parca şi a merge la cumpărături în loc să folosiți drive-through-ul. Dacă aveți de gând să staționați pentru mai mult de câteva secunde, opriți mașina! De asemenea, dacă magazinul este la 200-300 metri distanţă, nu este absolut necesar să mergeţi cu maşina, ci profitaţi de acest lucru să faceţi câţiva paşi pe jos. Ajută şi la sănătate, dar şi la economia de combustibil.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite