Iuliu Maniu, omul care a trăit ca un adevărat creştin. „S-a îngrijit de cei necăjiţi şi i-a îmbrăcat pe cei goi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moralitatea care l-a consacrat în prim-planul scenei interbelice pe marele om politic Iuliu Maniu i-a atras acestuia denumirea de „Sfinxul de la Bădăcin”.

De-a lungul vieţii sale, Iuliu Maniu a dovedit o conduită ireproşabilă atât în sfera activităţii politice, cât şi în cea a vieţii private. După cum susţine preotul greco-catolic Cristian Borz, cel care se ocupă de proiectul de restaurare a Casei Memoriale de la Bădăcin, marele om politic a trăit departe de tentaţiile care ar fi fost fireşti pentru un om politic de talia lui şi a acţionat întotdeauna conform conştiinţei şi credinţei sale.

Deşi şi-a asumat şi a urmat învăţăturile cultului greco-catolic, Maniu nu a făcut niciodată diferenţe în ceea ce priveşte opţiunile religioase ale celor din jur. „Ba mai mult, a avut un spirit ecumenic, militând pentru unitatea tuturor creştinilor, lucru care e susţinut şi de faptul că atunci când se afla la Bucureşti, şi timpul îi permitea, frecventa două biserici: una greco-catolică şi alta ortodoxă”, subliniază preotul de la Bădăcin.

casa lui iuliu maniu de la badacin

Pe Maniu nu l-a tentat niciodată bogăţia. FOTO Cristian Borz

Acesta susţine că pe modelul acestei comuniuni acţionează, în prezent, şi cei care se implică în campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, deopotrivă catolici, ortodocşi ori alte confesiuni.
Istoricul Contantin Xeni mărturiseşte despre Sfinxul de la Bădăcin că a dus o viaţă modestă, de ascet, relatând că nu o dată l-a surprins „mâncând singur în odăiţa lui (o cameră de hotel de la Athenee Palace – n.n.), pe un colţ de masă, pâine neagră din care tăia tacticos cu un cuţitaş şi câteva mere frumoase, pe care cu mândrie spunea că le adusese de la Bădăcin”. Nu a râvnit niciodată averea, singura lui proprietate fiind casa din satul sălăjean, un loc modest, fără covoare persane, tablouri de preţ sau bronzuri.

Din biografia omului de stat lipsesc scandalurile şi complicaţiile sentimentale, din dorinţa „de a da pildă creştinească celor care l-au cunoscut”, opinează parohul greco-catolic. De altfel, fondatorul PNŢ nu s-a căsătorit niciodată, dedicându-şi viaţa slujirii neamului românesc, creşterii celor patru copii ai surorii sale, Elena, rămasă văduvă din tinereţe, dar şi pentru că posibila relaţie cu Clara putea fi intepretată politic, femeia fiind de naţionalitate maghiară.

casa lui iuliu maniu de la badacin

Casa de la Bădăcin se remarca prin modestie. FOTO Cristian Borz

Despre aceste aspecte, strănepotul lui Maniu, preotul Matei Boilă, povestea echipei campaniei ”Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”: „În tinereţe a avut o dragoste, ştii cum erau legăturile alea foarte civilizate. El nu s-a căsătorit din motive politice. Ea era unguroaică, şi el, ştiind că luptă pentru naţiunea lui şi că ar putea fi interpretat oarecum greşit, a refuzat, lucru care i-a rămas, pentru că a ţinut mult la ea. Dacă n-ar fi fost om politic, probabil că ar fi renunţat la viaţa de bărbat singur”.
O altă relatare cu privire la caracterul ţărănistului îi aparţine nepotului său, Ionel Pop, care a povestea cum i-a cumpărat lui Maniu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o stofă groasă, englezească, după ce a observat că paltonul îi era ros de atâta purtat. Iuliu Maniu a preferat să dăruiască stofa secretarului său care „era sărac, cu familie şi nu avea palton bun”, după cum se arată în „Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu”, scrisă de preotul Cristian Borz.

„Acest altruism a fost cultivat de Iuliu Maniu de-a lungul vieţii sale, susţinând existenţa unui sistem de valori creştine. La fel cum s-a îngrijit de cei ce erau necăjiţi şi i-a îmbrăcat pe cei ce erau goi, să ducem şi noi mai departe modelul de creştin universal pe care Iuliu Maniu l-a trăit şi să ne îngrijim de ceea ce a rămas după el, de casa de la Bădăcin care aşteaptă un nou acoperiş”, consideră echipa de campanie.

Persoanele care simt că au datoria creştinească de a ajuta o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj.

Vă mai recomandăm:

Ţărăniştii clujeni pun umărul la reabilitarea Casei Memoriale "Iuliu Maniu" de la Bădăcin. Călin Buzoianu a donat 10.000 de lei pentru împrejmuirea conacului

După şapte decenii, testamentul lui Iuliu Maniu a fost respectat. Casa Memorială de la Bădăcin are proprietar

FOTO Casa Memorială „Iuliu Maniu” se degradează aşteptând mila publică. Autorităţile nu pot da bani pentru că „dosarul este incomplet”

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite