Cât de toxică este carnea de miel mâncată în exces. Pericolul este generat de un acid care poate produce pietre la rinichi
0
Carnea de miel, consumată în mod tradiţional de sărbătorile pascale, poate cauza probleme serioase de sănătate dacă este mâncată frecvent şi în cantităţi mari.
Crize de gută şi pietre la rinichi. Sunt doar două dintre problemele grave de sănătate pe care le poate provoca, dacă se consumă în exces, carnea de miel. Medicul nutriţionist Marius Călinici spune că problema este legată de faptul că această carne de miel, ca, de altfel, orice carne de animal tânăr, este bogată într-un precursor de acid uric, numit purine, iar acidul uric în exces poate provoca accese de gută şi poate favoriza depunerea sub formă de pietre la rinichi.
Tot legat de vârsta mică a animalului sacrificat este - precizează medicul - conţinutul crescut în gelatine, care o face mai greu digerabilă decât carnea de animal adult. Marius Călinici susţine că aceleaşi probleme le pune şi carnea de ied, considerată de unii mai puţin "toxică". "Din punctul de vedere al cărnii ca atare, diferenţa dintre miel şi ied este dată doar de subtilităţi - acel gust specific este mai atenuat la ied. Se mai spune şi că iedul mai bogat în minerale, mai exact în zinc şi seleniu. Este o pedanterie, mai ales la cantităţile la care se consumă", explică el.
Reguli de care trebuie ţinut cont
Medicul recomandă şi câteva reguli de care trebuie ţinut cont atunci când se alege să se consume carne de miel sau de ied: animalul să nu fie mai tânăr de două luni; să nu aibă mai puţin de 10 kilograme; să fie sacrificat după ce a fost înţărcat; carnea să fie consumată în cantităţi rezonabile şi alături de zarzavat, de preferinţă crud.
Vă mai recomandăm: