Armata a acceptat să îşi mute poligonul de la Zalău. Vezi ce pretenţii au militarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poligonul de la Zalău se întinde pe aproape 30 de hectare
Poligonul de la Zalău se întinde pe aproape 30 de hectare

După ani întregi de tergiversări, poligonul de tragere de la marginea Zalăului, ce a blocat construirea şoselei ocolitoare a oraşului, va putea fi mutat la Crasna.

Neînţelegerile dintre autorităţile locale şi judeţene din Sălaj şi Ministerul Apărării Naţionale în privinţa mutării poligonului militar de tragere de la ieşirea din Zalău spre Aghireş la Crasna par să fi ajuns la final. După ce în septembrie 2011 Armata îşi dădea acordul cu privire la mutare, dar numai cu condiţia echivalării valorice a terenului - lucru considerat imposibil de către autorităţile locale, zilele trecute reprezentanţii MApN au trimis o nouă adresă Instituţiei Prefectului, prin care anunţă că renunţă la această pretenţie, a echivalării valorice. "Totuşi, condiţiile impuse de MApN sunt destul de severe, drastice chiar", a precizat marţi, 17 aprilie, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Sălaj, Alexandru Vegh. Potrivit acestuia, acordul celor de la MApN este condiţionat de suportarea de către autorităţile locale a tuturor cheltuielilor cu transferul poligonului, adică inclusiv investiţiile pe care le va presupune la Crasna funcţionarea unui astfel de obiectiv militar. „Specialişti ai Ministerului Apărării vor trebui să vină să facă un studiu de fezabilitate, pentru a stabili clar de ce au nevoie şi de ce costuri este vorba”, completează prefectul.

Teoretic, costurile acestui transfer ar trebui suportate, potrivit lui Vegh, de primăriile din Zalău şi din Crasna, însă edilii sunt de altă părere. „Noi nu putem face investiţii pe proprietatea altora. Nu avem cum, din punct de vedere juridic. La fel şi în cazul exproprierilor care vor trebui făcute la Crasna. Singura soluţie este să se găsească fonduri guvernamentale”, susţine Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului.

Traficul greu trece acum prin centrul Zalăului

Poligonul de tragere, singurul omologat din nord-vestul ţării, are o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare şi se suprapune, în parte, cu traseul celui de-al doilea tronson al şoselei ocolitoare a Zalăului. Primul tronson, ce face legătura dintre E 81 – zona industrială a Zalăului – şi drumul judeţean Zalău - Aghireş a fost finalizat în octombrie 2010. Cel de-al doilea tronson, ce ar fi trebuit să preia traficul greu de unde îl lăsase primul segment şi să îl scoată din nou pe E81, în zona Meseşului, nu s-a putut realiza din cauza neînţelegerilor cu privire la poligon. În aceste condiţii, traficul greu care vine dinspre Satu Mare şi este deviat, înainte de intrarea în Zalău, pe centură, ajunge, inevitabil, pe strada 22 Decembrie 1989 şi de aici chiar prin centrul Zalăului. Un alt traseu pe care îl aleg, acum, şoferii maşinilor de mare tonaj care traversează Zalăul este Bulevardul Mihai Viteazul – strada Tudor Vladimirescu – strada Kossuth, ceea ce înseamnă rularea prin cele mai aglomerate zone din oraş.

Potrivit primarului Radu Căpîlnaşiu, date fiind tergiversările referitoare la poligon, primăria a pierdut finanţarea pentru cel de-al doilea tronson. Prin urmare, după rezolvarea problemelor legate de regimul juridic al terenului , primăria va trebui să găsească alte soluţii pentru finanţarea finalizării şoselei ocolitoare.


Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite