Rezistenţa anticomunistă în Vaslui. Liceeni condamnaţi la închisoare pentru „acţiuni îndreptate împotriva regimului de democraţie populară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre grupările anticomuniste din Vaslui, din anii 1949-1950, a fost identificată de Direcţiunea Generală a Securităţii Poporului la Liceul Teoretic Mixt Huşi. 19 elevi, în frunte cu Valeriu Neştian (cl a X-a), au fost condamnaţi de Tribunalul Militar Galaţi pentru „delictul uneltire contra ordinii sociale”.

Deviza grupului clandestin anticomunist din Huşi era „spionaj, sabotaj, rezistenţă”. Gruparea clandestină era condusă de „mic-burghezul” Valeriu Neştian, născut la 19 februarie 1932. În vara lui 1949, adolescentul a auzit că în ţară sunt mai multe grupări anticomuniste subversive şi s-a gândit să înfiinţeze o asemenea grupare în liceul în care învăţa. În noiembrie 1949 a format „Grupul clandestin anticomunist” împreună cu elevul Victor Moraru. Îi recrutează în grupare pe George Ortparlic, fiu de moşier, şi pe Traian Frenţ.

Şedinţa de constituire a organizaţiei a fost ţinută la 11 decembrie 1949 la locul numit „pe dric”. Tinerii liceeni şi-au propus o serie de obiective: sabotarea activităţii UTM din liceu, împiedicarea şedinţelor  şi spionarea acţiunilor UTM.

Manifeste

Fiecare membru din mişcare trebuia să facă rost de armament şi să opună rezistenţă în momentul când vor fi descoperiţi. Rolul fiecăruia era bine stabilit. Valeriu Neştian a rămas şeful grupării, Victor Moraru avea rolul de a racola noi membri şi acumularea de informaţii, George Otparlic a fost desemnat responsabil cu sabotajul, iar Traian Frenţ era responsabil cu recrutările. În scurt timp, gruparea subversivă anticomunistă s-a lărgit. Spionau şedinţele UTM, sabotau aceste şedinţe prin arderea siguranţei de la tabloul electric, rupeau articole de la gazeta de perete, lozincile grafice şi tablourile etc. Neştian a conceput un manifest anti-comunist pe care l-a împrăştiat în oraş.

Evadat din Penitenciarul Huşi

Pentru actele de „huliganism”, parte din membrii grupării au ajuns la Penitenciarul din Huşi. Valeriu Neştian a reuşit să evadeze şi să recruteze noi membri: Balan Mihai, Enciu Nicolae, Romila Jean, Penişoară Viorel, Moisina Constanţa şi Surpanu Grigore. A continuat recrutările şi de la Şcoala tehnică de administraţie economică Huşi şi de la Şcoala de vinificaţie.

Otparlic George a evadat şi el din Peniteciarul Huşi în noaptea de 15/16iunie 1950, cu intenţia de a pleca spre Timişoara, ca apoi să treacă în Iugoslavia, dar nu reuşeşte şi este prins. Frenţ Traian, de origine socialistă, şi-a procurat un pistol automat şi la percheziţie s-au găsit 16 focoase.

Se recunoşteua după parole

În declaraţiile din dosarul de cercetare al tinerilor anti-comunişti se descrie modul de constituire a grupului în sistem piramidal, de zece oameni, precum şi modul de adresare între membri: „să ne strigăm între noi cu titlul de camarad”. Se recunoşteau între ei când unul cânta melodia „lângă tine vreau să încep o viaţă nouă”, iar răspunsul era că „s-a înţeles cu pieptănatul”.

„Saboteurii celei mai drepte orânduiri din lume”, aspru pedepsiţi

Tribunalul Militar Galaţi, prin sentinţa din 9 aprilie 1951, 19 elevi din Huşi au fost învinuiţi pentru comiterea „delictului de uneltire împotriva ordinii sociale”, conf. Art.209 din Codul penal. Cu unanimitate de voturi, Neştian Valeriu a fost condamnat la 5 ani închisoare şi 3 ani interdicţie corecţională pentru „uneltire contra ordinii sociale”.
PS: Informaţiile din prezentul articol au fost extrase dintr-un studiu amplu pus la dispoziţie, pentru corespondentul „Adevărul”, de istoricul vasluian Paul Zahariuc.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite