Lecţia de dăruire a unui poliţist din Huşi. În timpul liber, învaţă sute de copii să joace şah la nivel de performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerul Marius Ursan (36 de ani), din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, este campionul naţional al Ministerului Afacerilor Interne la şah, iar de un an împărtăşeşte pasiunea sa pentru sportul minţii copiilor din Huşi şi din localităţile din împrejurimi.

În timpul liber, poliţistul Marius Ursan, de la Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, îi învaţă pe copiii vasluieni să joace şah la un nivel cât mai ridicat. O face din plăcere, fiind convins că şahul îi va ajuta pe copii să aibă rezultate mai bune la şcoală, să fie creativi şi competitivi.

Împreună cu un grup de colegi poliţişti,  Marius Ursan a pus bazele unei asociaţii pentru a putea promova micii şahişti la competiţiile sportive. Copiii se adună sâmbătă de sâmbătă, timp de trei ore, la Şcoala gimnazială „Anastasie Panu“ din Huşi pentru a juca şah sub îndrumarea poliţiştilor de frontieră. Conducerea şcolii a sprijinit iniţiativa poliţiştilor, punând la dispoziţie spaţiul în mod gratuit.

„Anul trecut am luat iniţiativa, împreună cu câţiva colegi, să antrenăm copii. Nu ştiam ce surpriză ne va aştepta: un număr foarte mare de doritori în a descifra tainele şahului. În prezent, desfăşurăm lecţii în două clase, sunt peste 120 de copii, de la 4 la 14 ani, care participă constant la antrenamente în două serii. La fiecare lecţie avem câte 4-6 elevi noi, ceea ce ne bucură foarte mult“, mărturiseşte ofiţerul Marius Ursan.

„Suntem uimiţi de cât de repede învaţă copiii“

Este sprijinit la antrenamente de alţi şase colegi, pasionaţi şi ei de şah: Ginu Ciobanu, Elis Carare, George Dogariu, Marius Frentescu, Aurelian Ghiurtu şi Cornel Cerchez. Nu regretă deloc că, în timp ce alţi colegi de muncă îşi petrec timpul liber la grătare sau alte distracţii, ei sunt în faţa copiilor la tabla de şah. Sunt hotărâţi să facă la Huşi o echipă de elită care să se bată pentru titlurile naţionale şi internaţionale la şah. Iar poliţiştii antrenori ne dau asigurări că în judeţul Vaslui există material genetic foarte bun, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

sah husi

„Suntem şi noi uimiţi de cât de repede învaţă copiii. Noi nu  vorbim mai mult de 10-15 minute, ei sunt cei care caută soluţii, răspund, explică ideile lor de joc, planul de joc. Orice mutare bună sau mai slabă a unui elev este însoţită de explicaţiile lor, de ce este sau nu o mutare bună, ce intenţii are pe viitor în partida de şah, care este planul său de joc, dar şi al adversarului. Probabil de aceea le şi place, nu este un profesor care predă şi elevii care ascultă, ci mai degrabă noi suntem partenerii lor de joc, uneori parteneri, alteori adversari, în funcţie de ceea ce vrem să le arătăm. Lecţiile sunt foarte active, îi încurajăm să găsească soluţii ale problemelor, soluţii cât mai bune şi într-un interval de timp scurt şi de multe ori facem o paralelă între jocul de şah şi viaţa de zi cu zi“, explică poliţistul Ursan.“

”Anul trecut am luat iniţiativa, împreună cu câţiva colegi, să antrenăm copii. Nu ştiam ce surpriză ne va aştepta: un număr foarte mare de doritori în a descifra tainele şahului. În prezent, desfăşurăm lecţii în două clase, sunt peste 120 de copii, de la 4 la 14 ani.” Marius Ursan, poliţist şi antrenor de şah

   

Şahul în programa şcolară, un pas important

Toţi copiii care participă la lecţiile de şah oferite de poliţiştii vasluieni au rezultate şcolare foarte bune. De altfel, în fiecare sâmbătă, înainte de startul antrenamentelor, se desfăşoară un adevărat ritual, fiind evidenţiaţi şi aplaudaţi elevii care în săptămâna respectivă au obţinut rezultate şcolare deosebite la diverse concursuri sau olimpiade.

„Foarte mulţi dintre copiii care vin la cursurile de şah obţin rezultate foarte bune şi în plan şcolar, şi în alte domenii. Noi iniţial i-am «ameninţat» că dacă au absenţe sau nu au rezultate bune la învăţătură nu îi vom primi la şah, dar au râs toţi cu poftă şi bine au făcut. Toţi copiii sunt deştepti, noi suntem însă responsabili de evoluţia şi de dezvoltarea lor în timp. Şahul este considerat extrem de important pentru dezvoltarea tuturor laturilor: intelectuală, socială şi psihologică a copilului, drept urmare, acest sport face parte din curricula şcolară a peste 70 de state“, precizează poliţistul antrenor.

Introducerea şahului în programa şcolară românească a fost un pas important, un proiect al regretatei Elisabeta Polihroniade, regina şahului românesc, însă este mult de muncă pentru a fi implementat în şcoli. 

sah husi

„În municipiul Huşi şi comunele limitrofe, din câte ştiu, încă nu se face efectiv şah în şcoală, poate doar în anumite ore de sport, dar este un început faptul că sunt multe cadre didactice care au urmat cursuri şi pot preda acest sport copiilor. Noi suntem dispuşi să sprijinim oricând aceste activităţi din pasiune, dar şi din dragoste pentru aceşti copii minunaţi“, a completat poliţistul Ursan. 

”Toţi copiii sunt deştepti, noi suntem însă responsabili de evoluţia şi de dezvoltarea lor în timp. Şahul este considerat extrem de important pentru dezvoltarea tuturor laturilor: intelectualăsocială şi psihologică a copilului, drept urmare, acest sport face parte din curricula şcolară a peste 70 de state“, Marius Ursan, campion national al MAI la şah

Lecţii de viaţă de la copii

Marius Ursan îşi dedică o parte a timpului liber organizând diverse turnee locale, pentru a le dezvolta micilor şahişti competitivitatea. A mers să-i înveţe şah inclusiv pe copiii instituţionalizaţi, organizând un mini turneu de şah dedicat orfanilor din centrele de plasament.  

„Să ştiţi că sunt lecţii frumoase de viaţă primite de la micuţii pe care îi antrenăm. Îmi amintesc că la un turneu, un copil începător plângea că a pierdut şi nu a luat premiu, iar adversarul sau din ultima rundă, în vârstă de 6 ani, care a şi câştigat locul I la categorie, a luat medalia de la gât şi i-a oferit-o. La una dintre orele de la şcoală, în cadrul desfăşurării unor partide amicale, unul dintre elevi, care era într-o poziţie de câştigător, a greşit intenţionat ultimele două mutări şi disputa s-a terminat remiză. L-am întrebat după joc de ce a făcut asta, şi mi-a spus că nu era un concurs şi din acest motiv a vrut ca şi celălalt copil să se bucure şi să prindă curaj. Sunt momente în care pur şi simplu nu avem cuvinte şi ne întrebăm: cine este elev şi cine este dascăl“, povesteşte Marius Ursan. 

marius ursan campion mai sah

Campionul poliţiştilor la şah

Originar din Rădăuţi, judeţul Suceava, Marius Ursan a ajuns pe meleagurile vasluiene în 1999, când a absolvit Şcoala Militară de Grăniceri de la Oradea. Deşi a avut posibilitatea, ulterior, să se transfere în locurile natale, a ales să rămână la Huşi, şi este bucuros de alegerea făcută, considerându-se „un vasluian cu acte în regulă“. 

A învăţat tainele şahului în copilărie, când juca cu vecinii, însă a renunţat la un studiu mai aprofundat întrucât nu şi-a găsit antrenor la vremea aceea. În 2013 a început să participe la competiţiile de şah organizate de MAI, la îndrumarea unui colonel din cadrul Poliţiei de Frontieră Vaslui. Dacă la primele concursuri s-a clasat pe ultimele locuri, în ultimii doi ani, Marius Ursan a cules premii după premii la competiţiile interne şi internaţionale, culminând în 2015 cu titlul naţional în cadrul MAI atât la şah practic (partida de 4 ore), cât şi la categoria blitz (şah fulger, partide de 3 minute). „Pentru mine, şahul presupune studiu, muncă, hotărâre, antrenament. Am ambiţia de a vedea Vasluiul pe podium. Sper ca peste ani să fiu acel bătrân care să privească partidele campionilor huşeni şi să tot repet: «V-am zis eu că avem material genetic foarte bun»“, a concluzionat poliţistul Marius Ursan.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite