Cum sunt izgoniţi medicii tineri din România. Chirurg: „Dacă nu există sprijin, vor pleca şi ultimii doctori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un amestec de birocraţie, rea-voinţă şi nepăsare, doctorii dispuşi să profeseze în spitalele de provincie sunt respinşi pur şi simplu la angajare ori sunt amânaţi cu promisiuni până când li se face lehamite.

La Spitalul Municipal de Urgenţă din Bârlad, judeţul Vaslui, au plecat prin demisie, din 2010 până în prezent, 60 de medici rezidenţi, specialişti sau primari. Un adevărat exod s-a înregistrat în 2015 imediat după intrarea în vigoare a Deciziei nr. 5 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (publicată în MO din februarie 2015) care prevede că rezidenţii nu sunt obligaţi să plătească unităţii angajatoare salariile primite în cei şase ani de rezidenţiat.

Nu mai puţin de 21 de doctori au luat drumul străinătăţii ori au optat pentru sistemul privat. În contextul în care criza de medici devine tot mai acută, puţinii doctori dispuşi să-şi facă profesia în această unitate sunt ţinuşi la uşă cu promisiunea că vor vacanta postul cu prima ocazie sau pur şi simpluli se spune în faţă că nu e nevoie de serviciile lor.

Tot în 2015, Unitatea Primiri Urgenţe Bârlad a fost la un pas de desfiinţare din lipsă de medici, doi din cei 3 medici angajaţi dându-şi demisia după un scandal mediatic. Singurul medic rămas pe baricade, dr. Diana Taerchi, a fost nevoită timp de mai multe săptămâni să muncească până la epuizare, făcând gărzi cât pentru 11 medici cât prevede grila.

La polul opus, încercările de a atrage specialişti sunt blocate din faşă. Mai mulţi medici specialişti şi-au exprimat intenţia de a profesa la Bârlad dar au găsit doar uşi închise. Cel mai recent exemplu, pe 19 februarie, un chirurg plastician a venit la Bârlad pentru a-şi oferi serviciile. A fost convins să vină de dr. Oleg Tacu, singurul chirurg specializat în chirurgie plastică şi reparatorie din judeţ. “Ne-am cunoscut la un congres şi l-am convins să vină la Bârlad. Pentru mine a fost foarte greu în acesti ani să nu am cu cine să mă consult asupra cazurilor mai complicate. Pentru continuitatea actului medical e necesar să fie cel puţin doi chirurgi pe această specialitate. De un an fac demersuri pentru a obţine aprobarea măririi numărului de paturi şi a vacantării unui nou post. Cazuistica e multiplă şi diversă. Nu pot să fiu non-stop la spital şi e nevoie de încă un chirurg”, a explicat Oleg Tacu, pentru “Adevărul”.

Doctorul Tacu a reuşit în patru ani de când e la Bârlad să demonstreze utilitatea dezvoltării compartimentului de Chirurgie plastică şi reparatorie. În 2015 a operat peste 600 pacienţi, faţă de 156 cazuri cât decontează Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. În unele cazuri a făcut adevărate minuni, replantând membre amputate cu succes chiar dacă dotările unităţii sunt modeste şi nu a existat a doua mână la operaţie.

"E în fază de proiect"

Recent, Comitetul director al unităţii a răspuns favorabil solicitărilor dar până la îndeplinirea formalităţilor birocratice mai e cale lungă. Concret, a fost aprobată verbal o nouă structură  compartimentului şi extinderea lui de la cinci paturi, cât sunt în prezent, la nouă sau 12 paturi.

“Pe fondul reconfigurării spitalului şi a recomandărilor CoNAS de conformare, Comitetul director şi Consiliul de Administraţie a luat în calcul extinderea compartimentului de Chirurgie plastică. Deocamdată nu s-a stabilit dacă se va cere extinderea cu patru paturi sau cu un număr cuprins între 5-7 paturi. E în faza de proiect şi deocamdată nu a fost formulată propunerea către Direcţia de Sănătate Publică Vaslui”, a spus Adrian Gheorghiu, responsabil mass-media în cadrul spitalului.

Aşa se face că tânărul chirurg plastician care şi-a oferit serviciile pentru Spitalul Bârlad nu a primit decât promisiunea că pe viitor va fi contactat. Dacă majorarea compartimentului se va face cu numai 4 paturi nu va fi scos la concurs un nou post de medic, ci numai dacă vor fi în total minim 10 paturi.

“Sunt discuţii privind încheierea unui contract de colaborare până la vacantarea postului. E o oportunitate care nu se ştie când se va mai ivi. Dacă nu se concretizează cumva, va pleca şi acest medic şi nu se ştie dacă va mai fi altă ofertă”, a conchis dr. Tacu.

Citeşte şi:

Ca în România: spital de urgenţă fără medici de urgenţă. Singurul doctor face gărzi cât pentru 11: „E criminal, muncim până la epuizare“

Spitalul din care medicii tineri fug cu primul tren: 21 de demisii în câteva luni

Managerul care se pune împotriva sistemului. Ştefan Constantinciu, de la Spitalul de Urgenţă Bârlad: “Refuz să semnez contractual cu CJAS Vaslui”

Povestea "chirurgului-microscop" de la Bârlad. Medicul Oleg Tacu are o acuitate vizuală ieşită din comun şi suturează vase de sânge fără ajutorul lentilelor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite