Cum îţi afectează sănătatea o banală pernă aleasă greşit: „Cauzează sforăitul şi accentuează durerea de cap şi de ceafă“
0Alegerea nepotrivită a pernei pe care dormim poate avea efecte din cele mai neaşteptate şi poate afecta grav sănătatea.
Pentru un somn adânc şi odihnitor e nevoie, dincolo de un pat comod, şi de o pernă care să asigure o poziţie corectă a corpului. Factori precum oboseala, stresul, sedentarismul sau efortul susţinut influenţează calitatea somnului. Când ne trezim mai obosiţi decât atunci când ne culcăm, deşi am dormit suficiente ore, este posibil ca acest lucru să fie cauzat chiar de alegerea unei perne greşite.
Medicii ortopezi spun că alegerea pernei şi a saltelei e un lucru personal şi atunci când le alegem trebuie să ţinem cont de poziţia preferată în timpul somnului. Perna trebuie să suţină greutatea capului aşa încât să nu fie modificată poziţia corpului, ideal fiind ca poziţia capului să fie în linie dreaptă cu cea a corpului.
Cei care au tendinţa să doarmă pe o parte au nevoie de o pernă mică şi un pic mai tare pentru a susţine gâtul şi capul. Cei care dorm pe spate au nevoie de o pernă de consistenţă medie, iar cei care obişnuiesc să doarmă pe burtă trebuie să opteze pentru o pernă foarte moale.
“Perna trebuie să fie de mici dimensiuni şi un pic mai tare, să fie sprijinit doar capul pe ea, nu şi umerii. Dimensiunile acesteia trebuie să fie potrivite aşa încât să nu accentueze curburile fiziologice ale coloanei. O pernă care este prea moale nu e potrivită pentru că tot ce e comod atrofiază muşchii. Acelaşi lucru e valabil şi în cazul saltelei. Recomand pernele din materiale naturale. Important e să dormim suficient şi somnul să fie odihnitor. Dacă intrăm în sfera patologicului deja e altă discuţie. Un pacient cu probleme de coloană, un cardiac sau o persoană cu alergii are nevoie de pernă specială”, a explicat, pentru “Adevărul”, chirurgul ortoped Vasile Cojocari.
Medicii spun că folosirea pe timp îndelungat a pernei nepotrivite poate să ducă la modificări ale coloanei cervicale, aşa cum poziţia incorectă la birou sau în timpul mersului poate strâmba coloana.
Dureri de cap de la o banală pernă
“O pernă nepotrivită poate accentua durerea de cap şi de ceafă, apare sforăitul şi intervine durerea ca o amorţeală la nivelul umărului şi al braţului. În manualele de igienă a somnului nu sunt specificaţii anume privind forma şi textura pernei, când apar probleme de sănătate e cu totul altceva”, a subliniat dr. Vasile Cojocari.
Pacienţii cu astm sau alergie la praf îşi vor agrava starea de sănătate dacă nu vor renuţa la pernele clasice umplute cu puf şi pene. Persoanele predispuse alergiilor trebuie să opteze pentru perne sintetice din puf siliconic. Acestea pot fi spălate la maşină periodic, odată cu lenjeria de pat. Se recomandă folosirea unui detergent special creat pentru cei alergici sau detergent pentru rufele bebeluşilor.
„Întrucât acarienii se găsesc, în special, în dormitor şi în pat, trebuie amenajată camera de dormit. Astfel, pernele şi saltele se vor îmbrăca cu huse impermeabile, prin care nu pătrunde praful. Se va reduce umiditatea din interior şi se va aspira dormitorul, evitându-se măturatul. Camera de dormit trebuie să fie amenajată cât mai simplu, fără draperii, perdele, jucării de pluş, care pot atrage foarte mult praful. De asemenea, trebuie evitat în dormitor accesul animalelor de companie, care au pene şi blană, întrucât sunt purtătoare de acarieni”, recomandă medicul alergolog Silvia Schifirneţ.
Pernele din puf şi pene (de preferinţă puful de gâscă) sunt mai călduroase decât cele din materiale sintetice şi lasă pielea să respire. Fiind construită din materiale naturale, perna se va tasa mai greu decât una din material sintetic şi va avea o durată de viaţă mai lungă. Inconvenientele constau în aceea că sunt adevărate aspiratoare de praf şi acarieni, iar îngrijirea lor e mai pretenţioasă. Dacă nu sunt de mari dimensiuni pot fi spălate la maşina de spălat odată la trei luni şi uscate la uscător. Dormitoarele trebuie să fie bine aerisite iar pe timpul verii se recomandă ca pernele din puf să fie ţinute la soare.

Pernele din puf siliconic sunt singurele recomandate în cazul persoanelor alergice. Acestea pot fi spălate mult mai des şi trebuie înlocuite la fiecare 1-2 ani.
Pernele ergonomice, cele care iau forma capului şi sunt construite din spumă cu memorie, sunt recomandate persoanelor cu probleme de coloană. În cazul acestora se spală doar husa care le îmbracă. Dacă vor fi introduse cu totul în maşina de spălat vor fi distruse.
Cardiacii trebuie să folosească o pernă înaltă care să le susţină şi trunchiul, altfel vor avea senzaţia că se sufocă în timpul somnului.