Barajul Râpa Albastră, în colimatorul autorităţilor. Deversarea abuzivă a apelor i-a alarmat pe ecologişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicelul apei barajului Râpa Albastră au scăzut alarmant FOTO Sabina Ghiorghe
Nicelul apei barajului Râpa Albastră au scăzut alarmant FOTO Sabina Ghiorghe

Mica deltă a Bârladului, cum a fost supranumit barajul Râpa Albastră (situat la 4 km de bârlad), s-a transformat în teren uscat lipsit de vegetaţie pe o arie de câţiva kilometri după deversările făcute în mod repetat în ultimii trei ani.

Localnicii susţinuţi de grupări ecologiste sunt revoltaţi că vegetaţia şi fauna formată în 40 de ani a dispărut, fără ca autorităţilor să le pese. O reclamaţie depusă în această lună la Ministerul Mediului a fost direcţionată pentru soluţionare către Apele Române Vaslui, instituţia care administrează barajul.

“Astfel, în perioada 14-17 martie 2016, nivelul apelor a fost coborât prin deversare controlată, operată de către concesionarul lacului, cu 1 metru, ceea ce a condus la reducerea suprafeţei luciului de apă la mai putin de 50 %. Menţionez că această deversare este efectuată în mod periodic, repetat, ceea ce afectează negativ atât potentţalul turistic al zonei cât mai ales ecosistemul existent. Concret: populaţia de 57 de lebede care exista pe lac a disparut”, a scris reclamantul.

Barajul figurează în acte ca fiind pe o suprafaţă de 110 hectare cu volum de 4.700.000 metri cubi de apă, dar după deversările din această primăvară suprafaţa s-a redus la mai puţin de jumătate. Barajul este dat în administrare unui întreprinzător privat care face piscicultură. Acesta cere aviz pentru reducerea debitului de apă de câte ori vrea să pescuiască, aşa fiind mai lesne să tragă năvoadele. Răspunsul corpului de control dezarmează reclamanţii.Pe scurt, se explică că acest baraj a fost construit în urmă cu 40 de ani cu scopul de a atenua viiturile pe râul Simila. Cum la ora actuală nu reprezintă sursă de alimentare nici pentru Bârlad nici pentru fabricile care se alimentau cândva de acolo, secarea barajului e în grafic.

baraj rapa albastra

Răspunsul autorităţilor

La finele săptămânii trecute, o echipă mixtă de control din cadrul Apele Române şi Agenţia de Mediu  Vaslui a verificat în teritoriu dacă reclamaţia este sau nu fondată.
“Exploatarea acumulării menţionate se face în baza unui regulament aprobat de Administralia Naţională  Apele Române. Scopul principal al acumulării este acela de atenuare a undelor de viitură ce se produc în bazinul hidrografic al râului Simila în perioadele cu precipitaţii abundente.  Acumularea sus menţionată nu mai are rolul de sursă pentru alimentarea cu apă a S.C.RULMENTI S.A. Bârlad din anul 2010 şi nu deserveşie nici alte folosinţe din zonă, situaţie în care pe baza contractului de închiriere pentru activitatea de piscicultură este permisă descărcarea unor tranşe din volumul acumulat. Descărcarea se face cu respectarea regulamentului de exploatare al acumulării, în baza dispoziţiilor de manevră aprobate de Administraria Bazinală de Apă Prut-Bârlad, care coordonează exploatarea ansamblului de lucrări din bazinul hidrografic al râului Bârlad. Referitor la peisaj şi la fauna care se organizeză în zona unor asemenea acumulări artificiale, asigurarea condiţiilor sugerate de dumneavoastră sunt paleative, în condiţia exploatării acumulării sub aspect tehnic pentru îndeplinirea, aşa cum arătam, a rolului principal, acela de apărare împotriva inundaţiilor. Referitor la arderea stufului, nu avem tnregistrată o asemenea acţiune”, se precizează în răspunsul autorităţilor înaintat reclamantului după control.

Citeşte şi:

Cum este distrus ecosistemul format în 40 de ani la barajul „Râpa albastră”: mica deltă transformată într-o baltă de peşte
 

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite