Turnu Severin: Eduard Iancu, un artist care trăieşte din şi pentru opera sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 3 ani, avea să deseneze prima lui vază cu flori. Ajutat de părinţi să-şi dezvolte simţul artistic, Eduard a evoluat, iar acum are propria-i afacere în domeniul artei.

În urmă cu un an, şi-a deschis propria-i afacere: face-painting. Văzuse la televizor evenimente de acest gen şi s-a gândit să încerce şi el să intre în acest doemniu e activitate.

Nu i-a fost deloc greu, mai ales că e atras de tot ceea ce înseamnă artă. Aşa că exeperienţa l-a ajutat să devină specialist în  machiaj artistic pentru copii şi nu numai.

„Eram la un festival cu sora mea, când văzusem pentru prima oară aşa ceva. Pentru moment, am spus doar că e ceva interesant, însă după un timp am văzut şi la televizor astfel de evenimente şi am zis să încerc şi eu. Am observat că prind foarte repede chiar şi caricaturile. Arta are un cuvânt până la urmă”, ne spune Eduard Iancu (21 ani).

„Am încercat să fac de toate”
Şi-ar fi dorit să urmeze facultatea de Arhitectură, dar pentru că nu a avut timp să se pregătească pentru examen, a intrat la Ştiinţe Politice şi Comunicare.

„E ceva diferit, pentru că ştiinţele politice nu prea se împacă cu arta, dar e singura facultate care rămăsese în momentul acela disponibil. Eu am vrut să fac arhitectura, dar era foarte mult material de studiu şi nu am avut timp să mă încadrez într-o lună.

Am facut facultatea asta şi, între timp, am încercat să dezvolt şi latura artistică”, povesteşte tânărul. Nu şi-a abandonat însă gândul de a rămâne aproape de artă, aşa că nu s-a lăsat.

A trebuit să treacă, din păcate, prin câteva greutăţi, pentru că viaţa l-a împins să accepte şi alte activităţi. „După ce am terminat facultatea, am lucrat la diferite firme, pe posturi nesemnificative... agent vânzări sau operator calculator.

Am încercat să fac de toate ca să avansez. Dar gândul îmi era tot la ceea ce fac acum”, îşi continuă Eduard povestea vieţii.

Înclinaţiile spre arta plastică le-a avut încă din copilărie, la vârsta de trei ani desenând prima lui vază cu flori. „Atunci a fost prima mea operă de artă, ca să zic aşa. Părinţii au fost cei care mi-au decoperit talentul şi au vrut să mi-l dezvolte, iar pe la 14 ani, am observat că sunt pasionat şi de caricatură”, adaugă tânărul.

Afacerea pe care de-abia a început-o s-a născut dintr-o pasiune, astfel că lui Eduard nu îi este teamă nicidecum de concurenţă. „Eu fac asta pentru că-mi place, mi-aduce şi un venit şi e legat de artă. Şi tot ce e legat de artă mă tentează de fiecare dată”, conchide artistul.

Eduard experimentează acum efectele speciale de film, încercând să inventeze un brand nou şi în caricatură: „cartoon face”.

Ce părere ai despre generaţia tânără de azi?
E.I.: „Foarte mulţi tineri talentaţi au idei, dar nu sunt ascultaţi, nu sunt descoperiţi, susţinuţi şi cu atât mai mult promovaţi. Talentul ar trebui să fie canalizat către ceva concret, către ceva benefic. Şi asta se întâmplă, pentru că toate lucrurile în România sunt dezorganizate. E un haos general”.

Cum te vezi peste zece ani?

E.I.: „Cred că o să fiu o persoană care va avea un cuvânt de spus în societate, un lider de opinie, cel puţin pe plan local, făcând acelaşi lucru: artă. Facultatea mă va ajuta şi ea să-mi dezvolt personalitatea şi să-mi canalizez toată energia către ceea ce vreau să fac eu în viaţă”.

Ce-i place?
E.I.: „Cel mai mult îmi place să fac lumea să se simtă bine. Cu atât mai mult, cu cât mijlocul prin care o fac este arta.  La oameni, admir inteligenţa, spontaneitatea şi raţionalitatea”.

Ce nu-i place?
E.I.: „Urăsc lipsa de maniere, minciuna, invidia şi prostia. Sunt artist şi artiştii, în general, sunt persoane mai sensibile, delicate... au un alt fel de a gândi”.  

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite