Angajaţii RAAN pichetează sediul regiei pentru drepturile salariale şi schimbarea administratorului judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 100 de angajaţi de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare au pichetat luni sediul regiei din Drobeta Turnu Severin, nemulţumiţi că nu şi-au primit drepturile salariale la zi. În opinia protestatarilor vinovat de această situaţie ar fi administratorul judiciar al RAAN, care refuză să-şi dea acordul pentru plata salariilor.

Situaţia la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin devine din ce în ce mai tensionată. Angajaţii de aici se tem pentru locurile lor de muncă şi pentru faptul că nu îşi primesc salariile la zi.

Administratorul special al RAAN, Marian Viorel, i-a invitat pe protestatari la o discuţie în sediul regiei, însă cei mai mulţi dintre ei au refuzat.

De altfel, administratoril special s-a arătat foarte iritat de prezenţa jurnaliştilor, preferând să discute cu protestatarii într-o sală de şedinţă, fără să permită accesul presei. „Asta să credeţi d-voastră că strada rezolvă problema. Dacă vreţi să vorbim civilizat bine, dacă nu este alegerea d-voastră. Eu v-am rugat frumos să mergem înăuntru să discutăm. Nu vreţi să intraţi pentru a face demonstraţie în stradă, să audă presa, ş.a., este problema d-voastră, nu a mea. Eu vă rog frumos, încă o dată, să intraţi în sală să discutăm”, le-a spus administratorul special angajaţilor, care au refuzat invitaţia acestuia.

„De fiecare dată când am venit aici la regie ni s-a spus să intrăm înăuntru şi intrând înăuntru ni s-a promis, o dată că ni se vor da drepturile salariale şi noi considerăm că de fiecare dată am fost minţiţi, în situaţia în care noi nu am primit banii între 15 şi 20, noi ce trebuie să facem?”, i-a replicat un angajat.

Oamenii cred că sunt păcăliţi din moment ce nimeni nu le explică în mod clar care este situaţia regiei. 

„Nu mai avem încredere, toată ziua ne mint, ne ajunge, să aibă şi presa voie înăuntru, nu să ne mintă în fiecare zi cum vor ei. În fiecare săptămână ne promit, că azi, că mâine, că poimâine şi uita aşa stăm toată ziua şi ne uităm unii la alţii. Am venit aici pentru drepturile noastre băneşti, care nu ni le-au dat de o lună de zile şi nu ne spun ori e albă ori e neagră, să ne spună ceva”, a spus un angajat al RAAN.

„Suntem nemulţumiţi pentru întârzierile salariale şi drepturile aferente. Această problemă a început să devină supărătoare pentru că se repetă, nu este prima oară când se întâmplă şi se trenează tot mai mult achitarea acestor drepturi. Ne temem pentru viitor fiindcă nu avem ceva concret, doar promisiuni care deocamdată constatăm că nu sunt onorate”, s-a plâns un alt salariat, prezent luni la pichetare.

„Avem o pichetare organizată pentru a ne cere drepturile salariale restante, diferenţa de lichidare pe septmebrie şi alte drepturi de natură salarială. Ni s-a promis şi părerea mea că administratorul judiciar ne pune beţe în roate. Amânarea asta de pe o zi pe alta nu este de bun augur”, a spus un protestatar.

Liderul de sindicat de la Romag Termo, Alexandru Tănase, a precizat că pichetarea  a fost organizată în semn de protest faţă de neachitarea drepturilor salariale, dar şi pentru a cere schimbarea administratorului judiciat, firma Tudor şi Asociaţii: „Pichetăm pentru achitarea la zi a drepturilor salariale, aşa cum au fost negociate de sindicate cu administraţia RAAN, schimbarea de urgenţă a administratorului judiciar Tudor şi Asociaţii pe care noi sindicatele îl considerăm principalul vinovat pentru situaţia în care ne aflăm şi menţinera locurilor de muncă în cadrul RAAN. Adiministratorul judiciar are de două săptămâni banii în cont şi nici acum nu vrea să achite salariile restante la angajaţi”.

În data de 31 octombrie, prezent la Turnu Severin, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu a anunţat că toţi angajaţii regiei au primit în mod egal suma de 500 de lei din lichidarea pe care trebuiau să o primească pe luna septembrie. Tot atunci, ministrul Nicolescu a declarat că vinovat de neachitarea salariilor este administratorul judiciar, acuzând că face jocuri politice şi economice „profund incorecte”, din moment ce în conturile RAAN se află suma de 25 de milioane de lei în urma rectificării de buget.  Câteva zile mai târziu, administratorul judiciar, Ion Tudor, a negat aceste acuzaţii, spunând că banii veniţi în urma rectificării de buget erau destinaţi achitării tranşei a doua din obligaţiile de plată a creditorilor garantaţi, conform graficului din planul de reorganizare.

Guvernul a stabilit, prin ordonanţă de urgenţă şi prin derogare de la unele prevederi legale, intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin în luna septembrie 2013, păstrând dreptul Regiei de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa.


Citeşte şi:

Ministrul Energiei îl acuză pe administratorul judiciar de la RAAN că face jocuri politice şi economice „profund incorecte”

Administratorul judiciar de la RAAN îi dă replica ministrului Energiei la acuzaţia că ar face jocuri politice

Protest spontan la Combinatul de Apă Grea. Angajaţii refuză să intre în tura de dimineaţă

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite