A fost dezvelită crucea Cuviosului Sfânt Petru în altarul megalitic de la Gura Văii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii din Gura Văii petrec la acest sfârşit de săptămână la nedeia care se organizează în fiecare an de Sărbătoarea Rusaliilor. Nume mare din foclorul naţional, precum şi alte personalităţi din diverse domenii sunt prezente la sărbătoarea satului, la invitaţia Societăţii Răchitanilor GV (organizatorul manifestărilor), înfiinţată la iniţiativa celebrului medic naturopat Cristian Răchitan.

Manifestările au debutat sâmbătă, 3 iunie, cu dezvelirea Crucii Cuviosului Sfântul Petru, situată pe dealul Crucii, deasupra Gura-Văiului. Asociaţia „Răchitan Gura Văii” a făcut eforturi uriaşe pentru a redeschide publicului larg vechiul traseu către Crucea Sfântului Cuvios Petru. Pe acest drum, locuitorii din şase sate învecinate veneau în pelerinaj cu carele, aveu loc slujbe religioase, iar la sfârşit participanţii întindeau ştergare cu bucate şi pomeneau memoria înaintaşilor.

După datina creştină, părintele Mihai Zorilă de la Episcopia Severinului şi Strehaiei a ţinut o slujbă pentru pomenirea celor trecuţi în nefiinţă.

„Am fost invitat ca să facem o slujbă pe aceste locuri în urmă cu 25 de ani şi nu am putut ajunge atunci şi iată acum, la invitaţia familiei Răchitan, astăzi suntem aici, cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte Episcop şi din dragostea şi purtarea de grijă a celor care s-au ostenit să reînnoade o tradiţie care era pe vremuri cu farmecul şi frumuseţea ei, cu încărcarea de sfinţenie a timpului aceluia şi a strămoşilor pe care i-am pomenit aici”, a spus părintele Zorilă.

Ca un semn divin, după terminarea slujbei o ploaie de vară a udat pentru câteva minute acest loc sfânt.

image

O aşezare cu un uriaş potenţial turistic

Societatea Răchitanilor GV încearcă de mai mulţi ani să pună în valoare localitatea Gura Văii, o aşezare cu un uriaş potenţial turistic, arondată în cartierul de vest al oraşului Drobeta Turnu- Severin, fiind poarta de intrare dinspre vest a municipiului.

Pe Dealul Crucii din Gura Văii se găseşte un altar creştin, care se vede din Satelit ca o piramidă în trei trepte. Pe acest platou, se găseşte crucea Sfântului Cuvios Petru, care ar fi sihăstrit şi ar fi murit în aceste locuri. Se presupune că ar fi un altar megalitic dedicat lui Saturn, apoi lui Zamolxes şi a altor divinităţi pelasge din epoca neoliticului timpuriu al civilizaţiei Danubiana (6.400 – 3.300 i.Hr.). La est, pe Valea Oglănic se găseşte stânca megalitică “Ogrănic” (cca. 3.000 Î.Ch.), identificată ca un Sfinx, ce vine din sanscrita veche (“cel cu faţa către zei”), iar la vest zona este marcată de Muntele Sacru, identificat prin realizările megalitice “Moşul” şi consoarta sa “Baba”, a caror mesaj s-a pierdut de-a lungul timpului, de la  civilizaţia pelasgă la cca 9.000 Î.Ch.

„Ne aflăm în acest  loc cu bogată încărcătură istorică, care ne duce cu sute de ani în urmă, pornind de la valoarea milenară a acestei zone. În spate avem legendele şi mărturia vie a Coloanei lui Hercule de la Lepenski Vir (Serbia), în stânga avem Piatra Ogrănicului sau Sfântul Petru, care în epoca creştină a pustnicit după cum e mărturie această cruce Cuviosul Sfântu Petru care şi-a tras seva şi rădăcinile din Gura Văii, poate şi din neamul nostru”,

a spus inginerul Stancu- Ştefan Răchitan, preşedintele Societăţii Răchitanilor GV.

După ceremonia de dezvelire a Crucii, manifestările au continuat cu un frumos program artistic susţinut în vatra satului de artişti consacraţi ai muzicii populare româneşti. Nedeia din Gura-Văii este onorată de prezenţa uneia dintre personalităţile de frunte ale ştiinţei româneşti – vicepreşedintele Academiei Române, doctor în filosofie şi preşedinte al Secţiei de Filosofie, Psihologie, Teologie şi Pedagogie al Academiei Române – academicianul Alexandru Surdu. Un alt invitat special al nedeii este  doamna Elise Stan, doctor în Etnografie şi Folclor. Ambasada Americană este prezentă la Nedeia din Gura-Văii prin unul dintre oficialii săi.
 

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite