Un timişorean a străbătut 800 de kilometri, pe jos: "Îţi dai seama că eşti un trecător pe lumea asta"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Umanschi în pelerinajul spre Compostela
Bogdan Umanschi în pelerinajul spre Compostela

Bogdan Umanschi a străbătut pe jos 800 de kiloemetri, din localitatea franceză Saint Jean Pied de Port, până în Santiago de Compostela, adică celebra rută de pelerinaj Camino Frances. A avut nevoie de trei săptămâni pentru această încercare în care a străbătut trei regiuni din Spania.

Bogdan Umanschi şi-a propus, la 28 de ani, câteva ţeluri pe care are de gând să le realizeze pe termen scurt. Unele dorinţe de pe listă au fost deja puse în practică. Anul trecut, a participat la renumita coridă de pe străzile din Pamplona, unde a fost alergat de 12 tauri furioşi. Tot anul trecut a făcut bunjee jumping, sărind cu coarda de la 140 de metri. A văzut şi piramidele din Egipt.

Una din priorităţile de pe listă a fost să participe la cunoscutul pelerinaj de la Camino de Compostela. Zis şi pus în practică în această toamnă.

Bogdan Umanschi a străbătut pe jos 800 de kiloemetri, din localitatea franceză Saint Jean Pied de Port, până în Santiago de Compostela. A avut nevoie de trei săptămâni pentru această încercare în care a străbătut trei regiuni din Spania, Navara, Castilia Leon şi Galiţia.

Acest perlerinaj este unul din cele mai cuoscute după cele ce le Ierusalim şi Roma. A prins amploare pentru că aici participă toţi creştinii, indiferent de confesiune. Este un pelerinaj spiritual”, a declarat Bogdan Umanschi.

Timişoreanul este absolvent al Facultăţii de Kinetoterapie şi îşi câştigă pâinea ca profesor de fitness. De pelerinajul de la Camino de Compostela a auzit prima dată acum zece ani, după ce a citit „Alchimistul” de Paulo Coelho.

Este o carte extraordinară. Paulo Coelhio a scris Alchimistul după ce a revenit din pelerinajul de la Camino de Compostela. Acum cinci ani mi-am dorit să plec pe drum, dar până la urmă am amânat. Având în vedere că este pe lista de priorităţi din viaţă, am decis să-l fac anul acesta”, a spus Umanschi.



Bogdan Umanschi a ajuns după trei săptămâni la biserica din Compostela

35-40 de kilometri pe zi

A plecat din România pe 7 august, iar pe 9 a fost în locul de întâlnire din Franţa. Acolo s-a mai întâlnit cu trei români: doi sibieni şi unul din Turda.

„Din Saint Jean Pied de Port, care este un oraş de graniţă, am primit un fel de paşaport, în care trebuia să pun ştampile la fiecare oprire. Eu am avut 138 de ştampile, luate în oraşe mai mici sau mai mari. Era nevoie pentru că în final, pe baza acestui paşaport, primeai o diplomă în limba latină, care atestă că ai făcut pelerinajul de la Compostela
”, a mai spus Bogdan Umanschi.

Profesorul de fitness a străbătut circa 35-40 de kilometri pe zi. „Pleacam dimineaţa la ora 6, pentru a prinde cât mai mută răcoare. Ziua a fost foarte cald, am avut şi 45 de grade Celsius. Ne opream pe la ora 17. Pe tot traseul există indicatoare ale pelerinilor, nu prea ai cum să te rătăceşti, deşi eu am reuşit. Am pierdut o oră să revin pe traseu”, a adăugat timişoreanul.



Bogdan Umanschi povesteşte că nu a fost o încare foarte dificilă, deşi a trebuit să şi sufere pentru această reuşită.

Camino nu e acelaşi fără durere. Este unul din preţurile pe care le plăteşti. Unii au probleme cu beşicile, cu genunchi, spatele, umerii, din cauza rucsacului. Eu am avut dureri la călcâi. Asta a fost durerea mea. După 20 de kilometri de mers apăreau şi durerile”, a mai declarat Bogdan Umanschi.

Prietenii speciale la pelerinaj


Pelerinajul nu l-a costat o avere pe Bogdan Umanschi. Cea mai mare parte din cheltuială, care s-a ridicat la 1.700 de euro, au fost pentru biletele de avion şi achiziţionarea de echipament.

„Exstă pe drum refugii pentru pelerini, unde poţi să dormi. Plăteşti 5 euro pe noapte, dar poţi să te duci şi la biserici unde este şi mai ieftin. Dai cât vrei acolo”, a afirmat Umanschi.



Diploma de pelerin în limba latină

Bogdan Umanschi a legat prietenii cu numeroase persoane care au participat la pelerinaj. „Nu oricine face acest pelerinaj, astfel că legăturile stabilite sunt speciale. Am mers cu unguri, spanioli, finlandezi, francezi, olandezi. Eris era primul albanez care a participat la pelerinajul de la Compostela. Am întâlnit un fost soldat german, care a participat în trei războaie, în Afganistan, Georgia şi Libia. A fost lunetist. Pentru el era o penitenţă acest drum. Un alt pelerin care m-a impresionat a fost un polonez, care a plecat pe jos din faţa casei sale”, a mai povestit Umanschi.

Timişoreanul susţine că s-a întors schimbat din pelerinajul de trei săptămâni, timp în care a străbătut 800 de kilometri, pe jos.
M-am dus să fiu cu mine. Acolo simţi cât eşti de mic. Îţi dai seama că eşti un trecător pe lumea asta. Nu are cum să nu te schimbe experienţa asta”, a mai spus Umanschi.

Se pregăteşte pentri „Iron Man”

Următoare dorinţă de realizat de pe lista lui Umanschi este concursurul „Iron Man”, care va avea loc la anul, la Oradea. A mai participat anul trecut la „half Iron Man”, când a avut de străbătut jumătăţi de distanţe. Cel mai dificil concurs sportiv presupune un maraton de 3,8 kilometri de înot, 42 de kilometri de alergare şi 180 de kilometri pe bicicletă.



 „Vreau să ajung şi în India şi Nepal, dar înainte de toate mă preătesc pentru Iron Man. Este teribil de greu să termini proba. Sunt doar doi timişoreni care au reuşit asta”, a încheiat Bogdan Umanschi.

Bogdan Umanschi
Umanschi
Bogdan Umanschi
Umanschi
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite