Trasformarea miraculoasă a unui avion rusesc abandonat pe marginea drumului. "Aeroportul" - restaurant care a devenit punct de atracţie al unei staţiuni turistice
0
Oraşele timişene Buziaş şi Făget se bucură de două prezenţe inedite în localitate: două aeronave ruseşti de transport persoane aduse în Banat în urmă cu 40 de ani. Ambele avioane au fost aduse în Timiş pentru a fi transformate în baruri. Terasa-avion din Făget a fost închisă, dar „baravionul“ din Buziaş a suferit o transformare spectaculoasă, dovedind că omul sfinţeşte locul.
Prin Buziaş şi Făget nu poţi trece fără să observi cele două avioane care au „aterizat” în curtea unei case din Făget şi la marginea parcului din Buziaş. Prezenţe inedite, avioanele au şi o poveste extrem de interesantă. Până la un punct, cele două aeronave, care au ajuns în Banat în urmă cu 40 de ani au o istorie comună. În jurul celor două aeronave s-au creat trei legende. Una dinte ele spune că avioanele au fost aduse în staţiunea balneară Buziaş şi în Făget la ordinul unui general care avea câte o amantă în fiecare din cele două oraşe, iar avioanele au fost un cadou pentru cele două femei. O altă legendă spune că aeronavele erau folosite de însuşi Gheorghe Gheorghiu Dej pentru diferite deplasări interne sau externe. Cea de-a treia variantă, şi cea mai credibilă, arată că cele două avioane model Lisunov, care copiază aproape identic mult mai celebrul Douglas DC3 al aviaţiei americane, poreclit “Dakota”, au fost folosite ca avioane militare pentru transport. Indiferent care dintre legende este adevărată, un lucru este cert: în 1978, cele două avioane au fost casate şi aduse la Timişoara, în zbor, în perfectă stare de funcţionare.
Avionul din Buziaş în perioada comunistă, la scurt timp după ce a fost adus la Buziaş

Cu avionul pe şosea, remorcat de tractor
Transportul avioanelor de la Timişoara la Buziaş şi Făget este o poveste în sine. Legate de un tractor, de partea din spate, cu aripile desfăcute şi urcate pe o platformă transportată de un camion, avioanele au fost duse la destinaţie. Nicolae Cerneanţu, din Buziaş, a participat la operaţiune şi îşi aminteşte în detaliu cum a fost mutat avionul de la Timişoara la Buziaş. „Am fost cu vreo 10-12 colegi. Ne-am dus până la Albina şi când am ajuns la Chevereş nu intra pe drum din cauza balustrăzilor de la pod. L-am ridicat cu o macara până a trecut şi de acolo am mers încet”, povesteşte Cerneanţu. Buzieşeanul nu mai zburase până atunci cu avionul. Oameni în toată firea, Nicolae Cerneanţu şi colegii lui erau fascinaţi de avion şi tot drumul au stat în avion. „Ne-am jucat pe la manşe. Funcţionau toate. Dacă trăgeam de manşă aripile funcţionau. A fost foarte interesant că nu am mai văzut până atunci aşa ceva”, a mai povestit Nicolae Cerneanţu. Potrivit acestuia aripile avionului au fost demontate la Timişoara şi montate la Buziaş de o echipă de maiştri militari. Ajuns la Buziaş, avionul a fost parcat în parcul băilor, lângă actuala sală de sport, unde a funcţionat ca şi „Aviabar”. În 1986, avionul a fost mutat lângă Hotelul Silvana şi ideea de bar-avion părea „ucisă”.

Avionul din Buziaş în urmă cu 10 ani, când a fost preluat de actualul proprietar
Mâncare la umbra avionului
După 1990, avionul de la Buziaş a ajuns o ruină. Cu aeronava lăsată în paragină au început să dispară mai întâi aparatura de bord, obiecte de mobilier, geamuri, uşi, proiectoarele montate în aripi şi chiar elemente ale cozii. Mai mult decât atât, avionul a suferit şi un incendiu, ajungând, practic, un morman de fiare vechi. În 2005, avionul a fost preluat de Nelu Hudrea, un investitor local care a hotărât să facă ceea ce părea o adevărată nebunie: să recondiţioneze avionul şi să îl transforme într-un restaurant. „În primul rând a trebuit să îl igienizăm pentru că era un loc de refugiu pentru oamenii străzii”, povesteşte Nelu Hudrea, care şi-a auzit numai „de bine” când a început lucrările de reamenajare a avionului. „Turiştii care treceau prin zonă, auzind cum se lucrează, erau convinşi că îl tăiem să îl ducem la fier vechi. Anul următor când au trecut prin zonă erau încântaţi de ce a ieşit”, povesteşte Nelu Hudrea, care a pus foarte multă pasiune în realizarea „aeroportului” din Buziaş.
Avionul - restaurant de la Buziaş, în momentul de faţă
De altfel, „La aeroport” se şi numeşte restaurantul cu terasă amenajată la umbra avionului. Terasa este funcţională doar vara, iarna fiind disponibil doar barul din incinta avionului, acolo unde au fost amenajate mese cu scaune. Cabina piloţilor este un fel de separeu. „În cei 10 ani de activitate, avionul a devenit un punct de atracţie al staţiunii. Copiii, în special, se întreabă dacă avionul a fost vreodată adevărat şi a zburat. Lumea revine, noi am crescut ca şi firmă. Ne-am diversificat serviciile. Dacă iniţial am început cu bar acum avem şi restaurant cu terasă, unde se poate servi mâncare”, a mai spus Nelu Hudrea, potrivit căruia specialităţile casei sunt hamsiile şi pizza „aeroport”. Iar pentru a sărbători cei 10 ani de la readucerea la viaţă a avionului din Buziaş, inspirat din festivalurile papricaşului şi veveriţelor, organizate în staţiune, Nelu Hudrea organizează în weekend-ul 21-23 august Zilele Avionului. „E un eveniment la o scară mai mică pentru că e organizat de o firmă mică, dar sperăm să crească şi să devină o tradiţie. Pregătim multe surprize muzicale şi culinare, promoţii şi sperăm să fie un succes. Vreau ca Zilele Avionului să intre în seria evenimentelor din Staţiunea Buziaş la care eu ţin foarte mult şi al cărui viitor îl văd mai bun decât astăzi”, a arătat Nelu Hudrea.

Istoria tristă a avionului de la Făget

Avionul din Făget arată la fel ca acum 40 de ani
Dacă prezenţa inedită a avionului din Buziaş a fost exploatată la maximum, avionul identic de la Făget „moare” văzând cu ochii. După ce ani de zile a funcţionat ca bar cu terasă, avionul „parcat” în curtea unei case de pe marginea drumului naţional care face legătura dintre Lugoj şi Deva, a fost închis în acest an, fiind indisponibil publicului larg. La solicitarea „Adevărul”, proprietarul casei în care „doarme” avionul din Făget nu a vrut să facă niciun fel de comentariu, tot ce le rămâne trecătorilor fascinaţi de avionul din Făget este să se uite la aeronavă de pe şosea. „Anul ăsta văd că a fost închis. A fost o perioadă în care a funcţionat non stop. Foarte multă lume opreşte să îl vadă pentru că e ceva de senzaţie”, a povestit un vecin al avionului de la Făget, care a mai povestit că fratele unui pilot militar i-a povestit că imediat după ce a fost adusă la Făget, aeronava apărea pe radare ca „avion la sol”.













