Primaria Timişoara vrea să umble la cifrele de şcolarizare ale instituţiilor de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prea multe clase pe săli de curs prea puţine. Cu aceasta se confruntă Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş. Iar aceasta face imposibilă dorinţa de a trimite elevii la cursuri doar de dimineaţă. La acestă situaţie contribuie şi refuzul şcolilor de a se muta în alte spaţii, mai bune. Este deja celebru cazul Liceului de Arte care a ajuns să refuze două locaţii... pentru că nu era în centru şi viitorii artişti nu puteau învăţa în altă clădire.

Toată lumea şcolară şi-ar dori ore numai de dimineaţă. Elevii şi profesorii au spor, se studiază mai bine, la alt randament. Dar o asemenea dorinţă e greu de pus în practică în Timişoara, spune Cornel Petroman, inspector general şcolar la ISJ Timiş.


„Noi ne străduim. Cine crede că se poate să mutăm orele doar de dimineaţă, să vină să ne dea soluţia. Eu cred că nu se poate. De exemplu, Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” n-o să renunţe la numărul de clase pe care le are deja, deşi numărul de săli de clasă este mai mic decât clasele. Sunt doar nişte iluzii pe care le urmărim, deşi alţii ştiu că nu se poate în totalitate ore doar de dimineaţă. Noi ne străduim să reducem numărul de clase şi de elevi care urmează cursurile şcolare după – masa”, a declarat Cornel Petroman, inspector şcolar general de Timiş.



Primăria vrea, dar nu poate



Petroman este aprobat de primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Edilul şef spune că deocamdată nu se pot ridica clădiri noi, cel puţin nu în zona centrală. O posibilitate, dar în viitor, ar fi viitorul campus de pe strada Oituz.

„Este o precucupare foarte serioasă a noastră pentru ca elevii să înveţe de dimineaţă. Nu este uşor. Inexistenţa spaţiilor intervine la şcolile din zona centrală, dar putem face amenajări, aşa cum facem şi suntem în curs de a face la Lenau. Nu putem să construim în zona centrală noi clădiri şcolare, în afară de campusul de la Oituz, avem spaţii la periferie. Domnul Petroman (inspector şcolar general de Timiş) are dreptate, e un lucru greu de realizat, dar nu imposibil. Acum, facem o inventariere a tuturor spaţiilor pe care le avem, cu minuţiozitate”, a declarat vineri Nicolae Robu, primarul Timişoarei.


Cu clădirile aflate în administrare proprie a primăriei, Nicoae Robu se gândeşte să umble puţin şi la cifrele de şcolarizare.

„S-a ajuns la situaţia de a se oferi unor şcoli cifre de şcolarizare în disproporţie cu infrastructura pe care o au. Pentru a asigura o calitate a actului educaţional trebuie să ai o infrastructură corelată cu numărul de elevi. Nu te poţi adapta cu cifra de şcolarizare doar cererii, ci trebuie să te raportezi şi la capacitatea pe care o ai de a primi acei elevi. Dacă nu facem acest lucru, atunci riscăm să scădem calitatea şcolii. Acum sunt prea mulţi elevi la unele şcoli, în raport cu infrastructura, de aceea trebuie să facă ore de după-amiaza”, mai spune Robu.

Rezolvarea, conform acestui principiu, ar avea efecte în câţiva ani. Doar după ce numărul de elevi se va corela cu spaţiile de clasă se va putea vorbi de ore numai de dimineaţă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite