Jocul distractiv care a cucerit milioane de spanioli, descoperit de elevii din Timiş: „Sportul nu mai e o prioritate în şcoli şi sunt mulţi copii supraponderali”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Padel Center de la Dumbrăviţa
Padel Center de la Dumbrăviţa

Anul şcolar începe dinamic pentru liceenii din judeţul Timiş. Ei sunt invitaţi să descopere un sport nou, extrem de antrenant, şi să câştige premii constând în sume de bani participând la o competiţie sportivă organizată în premieră naţională.

Terenul pentru padel este asemător celui pentru tenis de câmp doar că, pentru padel, suprafaţa este puţin mai mică  (10/20 metri) şi este mărginit de pereţi din sticlă. Mingea poate ricoşa din aceste panouri iar jucătătorii de padel trebuie să dea dovadă de agilitate şi rapiditate pentru a servi mingea în terenul advers. Se joacă la dublu, cu o rachetă solidă, fără corzi. Acesta este padelul, un sport nou în România, însă foarte apreciat în Spania. Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Padel Center se implică în promovarea acestui sport în rândul elevilor organizând, în premieră naţională, un campionat şcolar, ce se va desfăşura pe durata întregului an şcolar 2021-2022. 

„Totul a pornit de la o perspectivă pe care am identificat-o în unităţile de învăţământ. Am constat foarte mulţi copii supraponderali. Când vine vorba de sănătatea publică, cred că trebuie să fim atenţi la ceea ce ne dorim pentru ei. Ideea de a face mişcare este una extraordinară. Pe lângă acest campionat de padel, pe care-l vom susţine, şi care va debuta la începutul anului şcolar, avem în vedere şi campionate de baschet, handbal şi fotbal. Aceste campionate nu sunt tip turneu. Sunt campionate care se întind pe tot anul, cu regulamente clare, transport ale elevilor, cu sprijin ale asociaţiilor, ne dorim să creem emulaţie la nivelul judeţului”, a declarat Marin Popescu, şeful ISJ Timiş, care a vizitat terenul de padel de la Dumbrăviţa.

Padel FOTO Ş.Both


Marin Popescu şi antrenorul spaniol Rafael Moreno de la Torre.
 

Marea problemă în învăţământul românesc este aceea că orele de sport sunt reduse, iar infrastructura sportivă este şi ea la pământ, spune Marin Popescu.

“Sigur, sportul nu mai este o prioritate, trebuie să recunoaşte acest lucru, în unităţile de învăţământ. Numărul de ore a scăzut, infrastructura şcolară sportivă lasă de dorit în majoritatea şcolilor. Cred că trebuie să tragem un semnal de alarmă, că sportul e important, mişcarea e importantă şi în final sănătatea este importantă”, a mai spus Marin Popescu.

Padel FOTO Ş.Both

Padel s-a născut în Mexic, a călătorit în Argentina, iar apoi a venit în Spania. Primele terenuri au fost făcute în 1974, la Marbella. Mult timp a fost un sport de elită, jucat doar de nobilime, diplomaţi, oameni cu bani. Acum, sunt terenuri de padel sunt peste tot în Spania. Asăzi, în toată lumea, sunt peste 50 de milioane de practicanţi de padel. Antrenorul Rafael Moreno de la Torre a venit de la Bucureşti, pentru a susţine antrenamente-şcoală pentu liceenii timişoreni.

“În Spania, acum e nebunie cu padelul. Joacă mai mult de şapte milioane de persoane. În Italia joacă mai mult de un milion de persoane. În Suedia e la fel, în Germania e la fel. În România acum începem. Avem cluburi în Bucureşti, avem aici, avem la Braşov, Cluj, începem şi la Oradea. Diferenţa e mare între tenis şi padel. E un fel de mix între tenis şi squash. Padel a crescut mult pentru că e foarte simplu de învăţat. Devine mai complicat atunci când vrei să practici la nivel de profesionist. Dar de distracţie din prima oră poţi să înveţi”, a declarat Rafael Moreno de la Torre.

Padel FOTO Ş.Both

În vederea participării la campionatul liceelor, elevii Timişoara şi din judeţ au la dispoziţie baza sportivă Padel Center pentru antrenamente gratuite, zilnic, între orele 10.00 şi 16.00, pe toată durata anului şcolar. Competiţia pune în joc premii substanţiale, în bani, în valoare totală de 15.000 lei.
 

Padel FOTO Ş.Both


Profesorii de sport din Timişoara au vizitat Padel Center

Primele terenuri de padel din vestul României au fost inaugurate în 2015, la marginea Timişoarei, mai exact pe un teren care aparţine comunei Dumbrăviţa. Iniţiativa aparţine omului de afaceri Lucian Perescu, care cu sprijinul celor de la consulatul onorific al Spaniei din Timişoara, a realizat Padel Center.

„Am visat de mult să fac o bază privată frumoasă, în care stresul cotidian să fie înlocuit cu o stare de bine venită din practicarea unor sporturi. Am început cu un teren de tenis, unul de fotbal, iar acum avem şi două terenuri de padel. Este un sport simplu, special şi social, care te binedispune şi cred că va prinde repede în Timişoara”, a declarat Lucian Perescu. 

Padel FOTO Ş.Both

Lucian Perescu şi Marin Popescu, şeful ISJ Timiş 
 

Baza sportivă se poate vedea de DN 69 (Calea Aradului), iar intrarea se face după noul sens giratoriu de la Ikea Timişoara. 

Padel Timişoara

În România nu este un sport recunoscut la nivel oficial, nu există o federaţie de padel, însă în lume sunt 24 de federaţii naţionale. Cei mai buni jucători de padel nu se află în Spania, ci în Argentina, ţară care deţine ultimele titluri mondiale. 

Padel FOTO Ş.Both
Padel Timişoara





Vă mai recomandăm:

FOTO Padel, un sport extrem de popular în Spania, se poate juca şi la Timişoara. Au fost inaugurate primele terenuri din vestul României

Padel Timişoara
Padel Timişoara
Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite