Începe procesul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră şpăgari
069 de persoane, majoritatea vameşi şi poliţişti de frontieră, se pregătesc să apară în faţa judecătorilor timişoreni. Procesul primului lot al celor implicaţi în traficul cu ţigări începe în 29 iunie, la Curtea de Apel Timişoara.
Poliţiştii şi vameşii sunt acuzaţi de procurorii DNA că au primit peste 80.000 de euro pentru a înlesni introducerea în ţară de ţigări de contrabandă în valoare de 3,3 milioane de euro.
Partidă de sex cu o poliţistă, filmată de ofiţerii anticorupţie
În perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctelor de Trecere a Frontierei Moraviţa şi Foeni a existat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de contrabandă pentru a obţine beneficii materiale din activitatea de trafic ilegal cu ţigări provenite din Serbia. În structura grupului infracţional organizat au fost cooptaţi lucrători vamali şi poliţişti de frontieră de la Moraviţa şi Foeni care efectuau serviciul în aceeaşi tură şi din componenţa echipajelor mobile ale vămii şi Poliţiei de Frontieră, poliţişti din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Deta, poliţişti din echipajele poliţiei rutiere şi din cadrul posturilor de poliţie comunale de pe traseul P.T.F. Moraviţa şi Timişoara cât şi anumite persoane implicate în activităţi ilegale de trafic cu ţigări.
Vameş săltat pentru mită: "Sexul şi şpaga sunt reginele vămilor din România"
Funcţionarii publici şi ceilalţi membri ai grupului au încălcat legea penală cu o frecvenţă aproape zilnică, activitatea infracţională fiind extinsă la nivelul fiecăreia dintre turele care făceau de serviciu în acest punct de trecere a frontierei. Alegerea momentului favorabil şi declanşarea activităţilor infracţionale se făcea numai după ce şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor de frontieră primeau confirmarea de la şefii posturilor de poliţie comunale şi de la poliţişti din echipajele poliţiei rutiere că întreaga zonă este supravegheată de către aceştia şi că nu sunt prezente persoane care le-ar putea împiedica activitatea sau instituţii ale statului nu efectuează controale.
Tupeu de vameş: a vrut să-şi închirieze elicopter din Ungaria ca să vină la serviciu
Vameşi şi poliţişti filmaţi în timp ce urmăreau filme porno
În consecinţă, în timpul derulării traficului cu ţigări, respectivul segment de teritoriu era pe deplin sub stăpânirea grupului infracţional organizat, fiind practic scos de sub autoritatea statului. Reprezentanţii instituţiilor statului deveneau parteneri ai traficanţilor de ţigări doar în condiţiile în care, pentru a introduce ilegal în România ţigări depozitate în autoturisme şi disimulate în diverse spaţii din acestea, primeau de la traficanţi 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări.
Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"
În timp ce vameşul efectua un control superficial şi formal al autoturismului, urmărind ca gesturile sale să fie înregistrate de camerele de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei, mita destinată coruperii vameşilor şi poliţiştilor de frontieră era remisă, în majoritatea situaţiilor, în toneta vameşilor de pe sensul de intrare în ţară. În continuare, conspirativitatea deplasării traficanţilor era asigurată de echipajele mobile ale vameşilor şi poliţiştilor de frontieră care se asigurau că nu există în zonă filtre de control.
De regulă, sumele de bani astfel colectate erau împărţite în mod egal între şefii de tură ai vameşilor şi poliţiştilor urmând a fi distribuiţi subordonaţilor în funcţie de contribuţia fiecăruia la activitatea infracţională. În acest mod, pentru a nu constata infracţiuni sau contravenţii, practic pentru a nu efectua niciun fel de control de frontieră, funcţionarii publici primeau la Moraviţa sume de bani de ordinul miilor de euro pe tură iar la Deta sume de bani de ordinul sutelor de euro pe tură.
Funcționarii corupți susțin că au luat mita provocați de agenții sub acoperire
Poliţiştii din cadrul altor structuri decât Poliţia de Frontieră, care supravegheau zona pentru a preveni eventualele surprinderi în flagrant, primeau sume cuprinse între 150 şi 300 de euro pentru fiecare tură. De asemenea, o parte din banii colectaţi erau folosiţi şi pentru achitarea produselor alimentare consumate zilnic de către funcţionarii din tura respectivă.
GALERIE FOTO DE LA DESCINDERILE DIN VAMA MORAVIŢA DIN TIMIŞ
În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui număr de 48 de case şi apartamente, 9 terenuri, 16 autoturisme şi mai multe conturi bancare.
PREMIERĂ: Vameşii şi poliţiştii acuzaţi că au luat şpagă, plimbaţi prin toată ţara cu elicopterele