EXCLUSIV FOTO Românii din Ungaria se pregătesc pentru marele meci: „Nu voi fi supărat nici dacă pierd ungurii, nici dacă pierd românii“
0Românii din satul Mehkerek (Micherechi) din Ungaria aşteaptă cu interes meciul de la Bucureşti dintre cele două naţionale.
Mehkerek (sau Michrechi, în limba română), din judeţul Bekes, este una dintre localităţile cu cea mai mare comunite românească de la graniţa ţării vecine. Conform ultimului recensământ, din 2011, majoritatea populaţiei, 51 la sută, era cea maghiară. Interesant este că aproape toţi cei aproximativ 2.200 de locuitori vorbesc româneşte. Unii mai bine, alţii mai rău. Ei se împart şi când vine vorba de preferinţe la meciul România-Ungaria, de sâmbătă seară, între naţionala lui Pal Dardai şi „tricolori“.
„La noi nu există discuţii pe teme naţionaliste. Ca să fiu sinceră, noi, de aici, ne considerăm maghiari de etnie română. Dacă cineva întreabă ce suntem, răspunsul este maghiari. Imnul nostru este imnul Ungariei, steagul la fel. Ne place tradiţia românească, muzica populară, cultura, dar noi suntem născuţi în Ungaria, care este ţara noastră”, a declarat Tat Margit, primăriţa din Micherechi, care este de etnie română.
Aprecierea localnicilor pentru România se vede la tot pasul. Steagul „roşu-galben-albastru“ flutură pe toate clădirile oficiale. Pe primărie („Casa satului“), pe Casa de Cultură „Gheorghe Dulău“, pe şcoala cu predare în limba română, pe grădiniţă, pe bibliotecă, pe clădirea unde se află azilul de bătrâni, cât şi pe clădirea poliţiei. Drapelul României se află lângă cel al Uniunii Europene şi al Ungariei. Totul în sat este bilingv. Ortodocşii sunt majoritari în Micherechi, astfel că au şi o biserică mare.
La loc de cinste stă şi bustul lui Nicolae Bălcescu, în centrul localităţii.
România este la ea acasă la Micherechi, însă majoritatea românilor nu folosesc limba română, ci pe cea maghiară. Îţi răspund cu amabilitate într-o română stâlcită că „nu ştiu să vorbesc bine“. Pe mulţi îi auzi vorbind un haios grai în care amestecă cuvinte în limbile română şi maghiară. „Vorbim <micherecheste>“, spune o barmaniţă din sat.
Oamenii sunt relaxaţi şi nu sunt interesaţi de discuţii pe teme etnice. „Nu avem nicio problemă pe această temă. Acum doi ani a fost o televiziune din România, care a realizat un reportaj mizerabil. A spus numai minciuni despre noi şi comunitatea noastră, la Bucureşti nu se urmăreşte decât să se bage zâzanie. Oamenii sunt supăraţi pe presa din România“, a mai spus Tat Margit.
Pentru meciul România-Ungaria, mulţi microbişti se vor aduna în cele două pub-uri – Sophia şi Sport, din localitate, unde poate fi vizionat meciul.
„Aştept cu nerăbdare meciul. Părerea mea este că va fi 0-0. Românii din Ungaria aşteaptă cu interes meciul. Eu voi ţine cu românii. Micherechi este un sat românesc. Cel mai mare sat românesc din Ungaria. Se învaţă română şi de la gradiniţă, de mici, şi la şcoală, şi de la părinţi. Primăriţa e româncă, vorbeşte perfect româneşte. Aici viaţa e frumoasă, dar pentru tineri e greu pentru că nu au loc de muncă“, a spus Ioan Cosma, un sătean din Micherechi.
Românii din Micherec nu vor fi trişti indiferent de rezultatul partidei de pe Naţional Arena.
„Acest meci are o atmosferă diferită decât altele. Ungurii au adus un antrenor care a jucat mulţi ani în Germania, va aduce o altă atmosferă şi o altă gândire. România are echipă mai bună, dar şi ungurii vor fi motivaţi, pentru că e ultima şansă pentru calificarea la Mondiale. Eu locuiesc la Szeged acum, dar am revenit la Micherechi să văd meciul cu prietenii. Dacă vor câştiga românii, nu voi fi necăjit, dar nu voi fi necăjit nici dacă vor câştiga ungurii“, a declarat Roland Tomuta Ruzsa, care se declară suporter al echipei Dinamo Bucureşti.