Dezvăluirile importante făcute la DNA de fostul „rege al asfaltului” din Banat
0Fostul „rege al asfaltului” din Banat, Georgică Cornu, a depus o mărturie incendiară în dosarul falimentării combinatului de apă grea, trimis în judecată de structura centrală a DNA.
Procurorii structurii centrale a DNA au trimis în judecată, la finalul lunii mai 2022, un amplu dosar de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu care vizează falimentarea combinatului de apă grea din Mehedinţi, obiectiv de importanţă strategică, fiind, până la închidere, singurul combinat de acest fel din Europa.
DNA a trimis în judecată mai multe persoane, printre care pe fostul şef al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (R.A.A.N), Gheorghe Dulcea, pe Silviu Gheorghe Constantin, director economic adjunct/şef serviciu financiar contabilitate în cadrul R.A.A.N. – Sucursala Romag Termo, şi pe omul de afaceri Lucian Caraiman, fost asociat al lui Georgică Cornu, supranumit, în vremurile sale de glorie, şi „regale asfaltului” din Banat.
Acuzaţiile DNA
Apa grea produsă în combinatul de la Mehedinţi era folosită ca moderator şi agent de răcire pentru cele două grupuri ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. Compania publică Romag-Termo, sucursală a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, furniza aburul tehnologic necesar producţiei, iar pentru că termocentrala funcţiona cu cărbune a fost încheiat un contract de montare şi punere în funcţiune a instalaţiei de evacuare a deşeurilor (zgură şi cenuşă) în valoare de 165 de milioane de lei cu firma privată Izometal Confort, câştigător al licitaţiei la care au mai participat alţi doi competitori.
Potrivit procurorilor DNA, R.A.A.N ar fi plătit firmei private menţionate, controlată la acea vreme de Georgică Cornu şi Lucian Caraiman, peste 67 de milioane de lei pentru lucrări neexecutate în realitate.
Mărturia depusă de Cornu la DNA
În dosarul trimis în judecată de DNA, Georgică Cornu, fost acţionar al grupului Izometal-Confort, are calitate de martor. Cornu a declarat la DNA că s-ar fi dat o mită de un milion de euro, unui senator, pentru fraudarea licitaţiei. Chiar dacă dosarul trimis în judecată nu vizează şi fraudarea licitaţiei, ci doar plăţile nelegale făcute în baza contractului, Cornu a explicat în detaliu cum a fost fraudată licitaţia câştigată de Confort cu o ofertă de 165 de milioane ca, în final, să se ajungă la o valoare de peste 420 de milioane, prin acte adiţionale.
Cornu a declarat că, prin intermediul unor politicieni de la vârful statului, fostul său asociat avea control asupra conducerii R.A.A.N. Fostul „rege al asfaltului” din Banat susţine că în 2012, după alegeri, R.A.A.N. şi firma al cărei asociat era a încheiat un act adiţional „al cărui rol a fost acela de a încasa sume de bani pentru factorul politic”.
În susţinerea afirmaţiei referitoare la influenţele politice pe care fostul său asociat le avea, Cornu a dat exemplul lui Silviu-Ionel Cioclei, care ar fi fost schimbat din funcţia de director al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (R.A.A.N) după doar două ore de la numire, în urma presiunilor la Ministerul Economiei.
Potrivit DNA, schimbarea lui Cioclei cu Dulcea, ca urmare a presiunilor politice venite din teritoriu, este confirmată şi de Iulian Butnaru, fost secretar general la Ministerul Economiei.
Fostul asociat al lui Georgică Cornu, Lucian Caraiman, nu a dorit să comenteze mărturia depusă de acesta, spunând că adevărul se va stabili în urma procesului.