Datoriile ţin Maternitatea Odobescu într-o criză fără sfârşit. Află la cât au ajuns restanţele spitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea sanitară se zbate la limita supravieţuirii cu datorii de câteva milioane de lei către furnizorii de medicamente şi „gazdă”. Angajaţii, rămaşi mai puţini în urma plecărilor, sunt nemulţumiţi şi ei din cauza neplăţii anumitor drepturi băneşti.

Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” din Timişoara (Maternitatea Odobescu), cea mai mare unitate sanitară de profil din vestul ţării, se află într-o situaţie critică. Deşi datoriile către furnizori şi Fundaţia Caritatea, proprietara clădirii unde funcţionează spitalul, ar fi trebuit să fie achitate înaintea trecerii acestuia în administrarea primăriei oraşului de pe Bega, acest lucru s-a făcut doar parţial. Potrivit managerului unităţii spitaliceşti, dr. Mihai Băcilă, statul a plătit doar o parte din datoria existentă în acel moment, de circa 6,3 milioane de lei. „În prezent, suma restantă este de circa patru milioane de lei. Încă ne descurcăm cu achiziţionarea medicamentelor şi plata personalului, dar la modul minimal, suntem doar pe linia de supravieţuire. Este adevărat că pacientele trebuie să plătească în plus în anumite cazuri, spre exemplu pentru cumpărarea trusei de anestezie epidurală, dar nu este nevoie să îşi cumpere toate medicamentele. Problema este că găsim tot mai greu furnizori de medicamente, trebuie să căutăm mereu soluţii, să achităm mici părţi din datorii, astfel încât să mai facă livrări. Ca să nu mai vorbim de câte procese avem deschise cu ei”, a declarat managerul de la Odobescu.

Problemele angajaţilor
Recent, reprezentanţii sindicatului angajaţilor din maternitate au trimis un memoriu către Ministerul Sănătăţii, în care se plâng de situaţia grea de la unitatea sanitară. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că nu le-au fost achitate anumite drepturi băneşti, că nu au mai primit bonuri sau că au fost trimişi forţat în concedii fără plată. O altă problemă este programul foarte încărcat, spun medicii, care din cauza lipsei de personal lucrează şi câte 30 de ore în continuu. Acest fapt a fost cauzat de plecarea multor angajaţi, printre altele din cauza salariilor mici, se arată în memoriul semnat de liderul Sindicatului „Materna”, medicul Olimpia Oprea.

Pacientele regretă că medicii au probleme
Femeile internate în unitatea sanitară spun că au observat dificultăţile cu care se confruntă cadrele medicale. „Am observat că fac eforturi, e câte o asistentă la zeci de paciente. Nu ni s-au plâns nouă, dar nici nu au timp să discute oricum”, a spus Florina Zerestea, 31 de ani, cadru didactic, la ieşirea din maternitate. „Am văzut că tot timpul fugeau dintr-o parte într-alta, au foarte mult de lucru. Nu am avut însă probleme din cauza asta, ne-au îngrijit cum trebuie şi sunt mulţumită de modul în care am fost tratată”, a declarat şi Monica Mocanu, de 31 de ani, muncitoare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite