Companiile din Vest anunţă cea mai puternică activitate pe piaţa muncii din ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii din România se aşteaptă la o stagnare a recrutărilor pentru următoarele trei luni. Regiunea de Vest face excepţie de la trendul general, întrucât firmele din zonă anunţă, pentru ultimul trimestru al anului 2010, perspective de angajare favorabile, oferind pieţei muncii gura de oxigen pe care nu a mai primit-o din 2008.

Potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, angajatorii din Vest anticipează, pentru următoarea perioadă, cea mai puternică activitate pe piaţa forţei de muncă din trimestrul 4, 2008 şi până în prezent. „Previziunea s-a îmbunătăţit cu 8 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, iar când ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut, observăm o creştere spectaculoasă de 25 puncte procentuale", a explicat Ileana Ciochină, branch manager Manpower. Cu aceste rezultate, Vestul este lider în ţară din punct de vedere al celor mai favorabile perspective de angajare.

Piaţa începe să se redreseze

„Conform datelor studiului pentru trimestrul 4, angajatorii transmit semnale mixte. Astfel 21% dintre angajatori planifică să facă angajari în următorul trimestru, şi tot atâţia anticipează că vor face reduceri de personal, în timp ce mai mult de jumătate susţin că îşi vor păstra actualul număr de angajaţi", a declarat Camelia Stanculescu, Director General al Manpower România. „Ne aflăm astfel într-o fază incipientă a redresării pieţei forţei de muncă şi, deşi mai avem o cale lungă de parcurs, avem semnale că trendul este unul pozitiv", a adăugat Stanculescu.

Domeniile care pun în mişcare piaţa muncii încep cu industria prelucrătoare, urmată de finanţe, asigurări şi servicii imobiliare. „Industia prelucrătoare este motorul economiei, iar în regiunea de Vest există suficiente companii cu activitate în acest domeniu", a adăugat Ciochină.

Câteva oportunităţi sunt aşteptate şi în sectorul Energie electrică, gaze şi apă, unde Previziunea Netă de Angajare (diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere) este de +4%.

Administraţia publică şi serviciile sociale, la coada clasamentului

Cu toate acestea, angajatorii din patru sectoare de activitate preconizează scăderi în volumul angajărilor. Cele mai pesimiste perspective de angajare sunt raportate în sectorul Administraţie publică şi servicii sociale, unde Previziunea are o valoare de -18%, şi în sectorul Construcţii, cu o Previziune de -15%.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite