Aleşii românilor în Parlamentul European cheamă oamenii la alegeri pentru a decide soarta fondurilor comunitare
0Românii au ocazia în aprilie să decidă soarta fondurilor UE pe următorul ciclu financiar, dar pentru aceasta trebuie să participe la alegerile europarlamentare, a declarat vineri, la Timişoara, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu. Alături de Norica Nicolai, tot europarlamentar, el a venit să discute cu reprezentanţii societăţii civile şi cu autorităţile problematica viitoarelor alegeri din aprilie, dar şi despre fondurile comunitare.
Doi parlamentari europeni, Norica Nicolai şi Marian Jean Marinescu s-au prezentat la Timişoara să dezbată despre ce înseamnă Parlamentul European şi fondurile europene. Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania a organizat dezbaterea pe tema „Alegerile europarlamentare 2014. Rolul Parlamentului
European în problematica dezvoltării regionale. Importanţa fondurilor europene”.
Fiecare regiune a Europei are specificul său: tradiţii, istorie, cultură, mentalitate, resurse primare, forţă de muncă specializată într-o anume direcţie. Nu este eficient să dirijezi investiţiile în toate domeniile economice, indiferent de regiune. Trebuie să concentrezi resursele cu prioritate în domeniile competitive, ţinând cont de specificul regiunii. Numai astfel poţi obţine un rezultat maxim. Dacă investeşti eficient obţii dezvoltare rapidă şi de durată, creezi locuri de muncă, asiguri o specializare facilă a forţei de muncă, păstrezi tradiţiile”, a declarat Marian-Jean Marinescu.
Unul dintre principalele puncte abordate s-a referit la fondurile europene, mai precis la existenţa acestora dublată de lipsa de programe concrete care să ajute la absorbţia acestora. „Probabil că lipsa de experienţă este unul dintre motivele care să justifice ceea ce se întâmplă la noi în ţară. Dar nu am văzut nici determinare în ceea ce priveşte accesarea de fonduri UE şi cred că ar trebui o presiune de jos în sus. Există clar o lipsă de viziune, nu ştim unde vrem să ducem ţara. De asemenea, ştiu că sunt şi companii preocupate de aceste proiecte, dar s-au confruntat cu foarte multe probleme de birocraţie, iar proiectele au rămas blocate”, a declarat Norica Nicolai.
„Acum se decide soarta României pentru următorii şapte ani. Sunt zece miliarde de euro ce trebuie folosiţi în următorul exerciţiu financiar european, aceasta înseamnă că poate fi finanţată crearea a 400.000 de locuri de muncă şi sunt bani primiţi gratis de la Uniunea Europeană, nu sunt credite care trebuie plătite înapoi.”, a mai declarat Marinescu.
Norica Nicolai a adresat un apel timişorenilor să participe în număr cât mai mare la alegerile europarlamentare de luna viitoare, spunând că şi aşa Europa este extrem de divizată şi că este necesară susţinerea Parlamentului European cu cât mai multe voturi.
„Este nevoie de reorientare în mentalitatea folosirii fondurilor europene, pentru o mai bună stimulare a prosperităţii locale şi regionale. Aceasta înseamnă nu doar mitigarea efectelor crizei, dar mai ales găsirea de soluţii pentru viitor, deci investiţii în tineri: mai multe programe vocaţionale şi de formare, mai mult ajutor pentru start-up-uri sau IMM-uri care angajează tineri şi, în paralel, mai multe plăţi la nivel rural pentru tinerii fermieri. Toate acestea sunt doar câteva dintre ideile promovate în Parlamentul European şi de către Comisia Europeană şi ţine de noii deputaţi europeni ai României să poată modela viitoarele politici regionale după nevoile particulare ale regiunilor româneşti”, a mai spus Norica Nicolai.