Kelemen Hunor supărat de respingerea iniţiativei Minority SafePack. “La nivelul instituţiilor europene nu există o deschidere suficientă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kelemen Hunor a făcut acuzaţii grave la adresa Comisiei Europene, astăzi, la Târgu Mureş. Acesta a declarat că prin decizia luată în 2013, Comisia Europeană, „foarte birocratic şi foarte brutal a respins un parteneriat propus de către reprezentanţii celor 60 de milioane de cetăţeni europeni care fac parte din diferite comunităţi etnice”

Kelemen Hunor a luat parte astăzi, alături de reprezentanţi ai unor partide politice şi ai societăţii civile, la masa rotundă cu tema “Protecţia minorităţilor: practica din România, modele europene şi iniţiativa cetăţenească europeană Minority SafePack”.

Ce este Iniţiativa Civică Europeană Minority SafePack

Prin această iniţiativă, reprezentanţi ai 96 de minorităţi din Europa, membre ale Uniunii Federale a Naţionalitatilor din Europa (FUEN), solicitau aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări care să fie unanim aplicate de statele membre, privind problemele minorităţilor.
Preşedintele UDMR a spus că  iniţiativa civică Minority SafePack ar fi trebuit să aducă măsuri suplimentare pentru protecţia minorităţilor, în ceea ce priveşte educaţia, folosirea limbilor minorităţilor, inclusiv în administraţie, finanţarea de către UE a unor programe destinate comunităţilor regionale mici şi participarea minorităţilor la procesul decizional al UE.

Decizia Comisiei Europene l-a şocat pe Kelemen Hunor

Potrivit deciziei transmise în septembrie 2013, Comisia Europeană consideră că Iniţiativa nu se află în aria sa de resposabilitate juridică.
 „A fost din punctul nostru de vedere - şi vorbesc despre iniţiatori, toţi cei care au luat parte la iniţiativa cetăţenească – un şoc cum şi în ce mod a fost respinsă iniţiativa noastră de Comisia Europeană”, spune Kelemen.
Kelemen Hunor consideră că în acest caz Comisia a acţionat „foarte brutal şi foarte birocratic”: „Ceea ce pe pentru noi a însemnat – şi nu numai pentru maghiarii din România, pentru toţi cei care au iniţiat acest demers -  de fapt Comisia Europeană foarte birocratic şi foarte brutal a respins un parteneriat propus de către reprezentanţii celor 60 de milioane de cetăţeni europeni care fac parte din diferite comunităţi etnice. Şi eu sunt convins că această respingere, acest refuz, a fost un refuz birocratic, nu a fost o analiză foarte adâncă şi a arătat încă o dată cum funcţionează UE”, mai spune preşedintele UDMR.

Decizia Comisiei Europene, contestată la Luxemburg

Kelemen a amintit că iniţiatorii Minoriry SafePack au contestat decizia Comsiei Europene  la Curtea Europeană de Justiţie. „Există un demers de-al nostru la Luxemburg unde suntem în proces cu Comisia Europeană, iniţiatorii, nu UDMR. Am trecut peste asta, am căutat soluţiile instituţionale, am mers şi am atacat la Luxemburg, aşa cum trebuie să procedăm respectând regulile UE şi încă procesul este în derulare”, mai spune Kelemen.

De asemenea, Kelemen Hunor susţine că a fost deranjat şi de poziţia Ministerului de Externe român în acest caz şi care a susţinut decizia Comisiei Europene.
Citiţi şi

Declaraţiile Elenei Udrea, ale lui Kelemen Hunor, dar şi ale lui Adrian Sârbu au afectat independenţa justiţiei
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite