VIDEO Se împlinesc opt decenii de la inaugurarea ansamblului realizat de Brâncuşi la Târgu Jiu. Cum a fost aniversat momentul în oraşul lui Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 80 ani se inaugura la Târgu Jiu Ansamblul monumental „Calea Eroilor“, format din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana „fără de Sfârşit“, care avea să ajungă renumit în toată lumea, graţie geniului lui Brâncuşi. Astăzi a fost o zi de sărbătoare la Târgu Jiu, pentru că s-a marcat împlinirea a opt decenii de când operele lui Brâncuşi dăinuie în oraşul de pe malul Jiului.

Manifestările au debutat la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“, unde s-a desfăşurat ceremonia de deschidere a Colocviilor Internaţionale „Constantin Brâncuşi“, la care participă specialişti în opera lui Brâncuşi din ţară şi din străinătate, printre care Doina Lemny, cercetător şi muzeograf la Centrul „Pompidou“. din Paris. Apoi, autorităţile locale, alături de invitaţi, preoţi, militari, jandarmi şi cetăţeni din Târgu Jiu au pornit într-un pelerinaj pe Calea Eroilor, strada din Târgu Jiu, care uneşte operele lui Brâncuşi. Alaiul a pornit din Parcul Central, unde se află Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, şi a ajuns în Parcul Coloanei fără de Sfârşit. Aici, Fanfara oraşului Târgu Jiu a intonat Imnul Naţional, iar cei prezenţi au putut să admire o expoziţie de fotografie în aer liber cu operele lui Brâncuşi în cele patru anotimpuri, autorul exponatelor fiind Ion Scăunaşu. 

Ansamblul a fost ridicat în memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire

În ianuarie 1935, Liga Naţională a Femeilor Gorjene, condusă de Aretia Tătărăscu, îl invită pe Brâncuşi la Târgu Jiu pentru a ridica un monument în memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire. 

În august 1937, primul ministru Gheorghe Tătărăscu obţine de la Ministerul Lucrărilor Publice suma de cinci milioane de lei pentru trasare axului Căii Eroilor , de la malul Jiului, prin Grădina Publică, până la fostul târg al fânului, unde va fi amplasată Coloana fără Sfârşit. În toamna aceluiaşi an începe turnarea modulelor în Atelierele Centrale Petroşani şi sunt aduse blocuri de travertin de la Bonpotoc, Deva, pentru construcţia Porţii. Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj pune la dispoziţie fondurile necesare pentru exproprierea unor terenuri şi construcţii de pe traseul Cării Eroilor, precum şi pentru construcţia bisericii Sfinţii Apostoli.

În perioada octombrie-noiembrie, sub coordonarea inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan se toarnă fundaţia Coloanei şi se montează pe miezul central elementele acesteia, în prezenţa artistului. În noiembrie 1937, sub îndrumarea directă a lui Brâncuşi se asamblează Poarta şi Masa. În avara anului 1938 se metalizează Coloana fără Sfârşit. Brâncuşi sculptează şi definitivează Poarta Sărutului, amplasând şi două bănci din piatră pe de o parte şi de alta al acesteia. 

Pe 27 octombrie 1938, după mai multe amânări, se inaugurează întregul ansamblu, printr-o procesiune de amploare la care participă înalţi oficiali, ofiţeri, reprezentanţi ai Casei Regale şi ai clerului, dar şi numeroşi membri ai comunităţii locale. Brâncuşi nu a fost prezent. 

Se împlinesc opt decenii de la inaugurarea ansamblului sculptural realizat de Brâncuşi la Târgu Jiu 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite