VIDEO Primii şoferi temerari au străbătut Transalpina. Imagini de senzaţie pe „Drumul Regelui“, cu zăpadă de peste un metru în pragul verii
0Primii şoferi au străbătut Transalpina, şoseaua care ajunge la cea mai înaltă altitudine din ţară, 2.145 de metri în pasul Urdele, deşi şoseaua nu este deschisă oficial, iar drumarii lucrează pentru îndepărtarea zăpezii şi a altor obstacole.
În urmă cu doar câteva zile, primele maşini au traversat Transalpina. Unul dintre şoferi a filmat aventura, mai ales că pe unele porţiuni zăpada depăşeşte un metru şi se circulă pe un singur sens. Imaginile sunt de senzaţie, mai ales că până la începerea sezonului de vară mai este puţin timp. Cu toate că şoseaua nu este deschisă în mod oficial, unii şoferi au vrut să fie primii care străbat Transalpina în acest an.
Circulaţia se va deschide oficial până pe 1 iunie
Drumarii acţionează de aproximativ o săptămână pentru a îndepărta zăpada şi alte obstacole de pe partea carosabilă. Intenţia conducerii Secţiei Drumurilor Naţionale este de a deschide drumul până la data de 1 iunie. În mod normal, circulaţia pe Transalpina se deschidea pe 15 mai, dar, în iarna trecută, a nins din abundenţă.

Sursa: www.transalpina.biz
Când vremea va permite, drumarii vor realiza şi anumite lucrări pentru ca traficul să se desfăşoare în condiţii de siguranţă. O comisie de specialitate va stabili măsurile care trebuie luate pentru ca participanţii la trafic să fie feriţi de pericole, cum ar fi montarea de panouri de avertizare, marcaje sau alte indicatoare.
Regim de «drum în lucru»
Şoseaua va avea regim de «drum în lucru», pentru că lucrările de modernizare nu sunt finalizate în totalitate, astfel încât şoferii nu mai riscă să fie amendaţi dacă vor circula pe Transalpina. Imediat după topirea zăpezii, drumarii vor realiza o serie de lucrări care să permită circulaţia autovehiculelor în condiţii de siguranţă.

Sursa: www.transalpina.biz
„Este o bucurie şi pentru noi şi pentru gorjeni şi pentru ardeleni şi pentru toţi care iubesc muntele şi frumuseţile acestei zone. Începem cu priorităţile: marcajele, parapetul în punctele cele mai periculoase, semnele de circulaţie. Pentru ca CNADNR să poată însă să înceapă lucrările trebuie să aştepte mai întâi să se topească zăpada care are acum aproape doi metri“, a spus Ion Tudor, director Secţiei Drumurilor Naţionale Târgu Jiu.
Se va circula cu anumite restricţii
Pe Transalpina se va circula cu anumite restricţii. „DN 67C Novaci-Obârşia Lotrului va avea regim de «drum în lucru» şi se va circula cu anumite restricţii de trafic (viteză, tonaj etc.)“, se arată într-un comunicat al Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

Sursa: www.transalpina.biz
Până acum, cei care se aventurau pe Transalpina riscau să fie amendaţi pentru că drumul avea regim de şantier, şoseaua fiind în administrarea Romstrade, firma care s-a ocupat de modernizarea drumului, fiind închisă circulaţiei.

Sursa: www.transalpina.biz
Transalpina e supranumit „Drumul Regelui”, pentru că a fost amenajat în timpul regelui Carol al II-lea, care s-a implicat foarte mult în realizarea proiectului. După ce a fost reconstruit, în anul 1938, Regele Carol al II-lea a parcurs împreună cu familia regală tot traseul.