Proprietarii de pensiuni din Rânca au ajuns la sapă de lemn din cauza situaţiei confuze în care se află Transalpina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de hoteluri acuză Compania de autostrăzi şi de drumuri că le-a distrus afacerile, ca urmarea a anunţului că Transalpina e închisă. Turiştii au ales alte destinaţii de vacanţă decât Rânca, iar încasările pensiunilor au scăzut dramatic.

Cei care deţin hoteluri, pensiuni şi case de vacanţă în zona Rânca, din judeţul Gorj, au ajuns în pragul falimentului. Informaţiile lansate în această vară de şefii de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) privind închiderea Transalpinei şi chiar amendarea şoferilor care se aventurează pe cea mai înaltă şosea din ţară i-au făcut pe turişti să ocolească zona şi să prefere alte destinaţii, cum ar fi Valea Prahovei, Rucăr – Bran sau Transfăgărăşanul. 

Dacă anul trecut pe Transalpina se circula bară la bară în fiecare weekend, iar toate unităţile de cazare erau sufocate de turişti, maşinile au trecut arareori, în această vară, pe cea mai înaltă şosea din ţară. 

„Ne-au nenorocit“

Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca, spune că mai multe grupuri de turişti străini şi-au anulat rezervările după ce au auzit informaţiile potrivit cărora Transalpina este închisă. Pănescu a suferit pierderi foarte mari, iar dacă se va continua în acest fel, va fi nevoit să pună lacătul pe pensiunea pe care o deţine: „În ultimii doi ani au fost încasări de 8 miliarde de lei vechi pe sezoanele de vară, acum nu am avut nici 10% din această sumă. Suntem falimentari, acesta este adevărul, din păcate. Guvernanţii s-au îngrijit de noi, ne-au nenorocit şi apoi vor veni să ne cerşească voturile. Suntem în urmă cu plata ratelor la bănci, cu plata salariilor şi nu avem bani de murături şi de lemene pentru iarnă. A fost cel mai greu an”.

„Nici Transfăgărăşanul nu are parapeţi“

Constantin Pănescu susţine că e vorba de interese mari: „Nici Transfăgărăşanul nu are peste tot parapeţi de protecţie şi pe el s-a circulat. Noi avem fotografii şi date de pe Transfăgărăşan cu lipsa de parapeţi. Sunt 28 de kilometri şi încă zece fără parapeţi. Aici nu s-a vrut. Se putea merge şi la noi. Se puteau semnaliza zonele mai periculoase. Când a fost drumul închis, ca să se închidă în acest an? Au vrut să ne îngroape şi au reuşit! Am mai avut câte două sau trei camere închiriate pe sfârşit de săptămână, dar marile rezervări au fost anulate. Turiştii au văzut la televizor că Transalpina este închisă, le-a rămas în minte că e închisă şi nu au mai vrut să vină”.

“Un mare abuz”

Preşedintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca acuză de abuz conducerea CNADNR: „Dacă a rămas drumul în lucru, de ce s-a anunţat că vor fi amendaţi şoferii care vin pe Transalpina? Normal era ca firma constructoare să ceară sprijinul poliţiei dacă nu poate să construiască, dar Romstrade nu a făcut asta. Lucrarea de modernizare a drumului ar fi trebuit să se încheie în anul 2011. Cand un ministru al Turismului şi un ministru al Transportului declară că se circulă pe Transalpina, iar de la CNADNR se preciza că nu se circulă, înseamnă că a fost un mare abuz şi că au fost favorizate alte zone“. 

Potrivit lui Constantin Pănescu, la Rânca nu mai vin în perioadele de weekend nici măcar 100 de turişti, în condiţiile în care există peste 1.600 de concesiuni, iar 50 de unităţi sunt autorizate ca pensiuni. 

Tarifele la cazare, reduse la jumătate

Adelin Maria, proprietarul unei pensiuni din zona Rânca, spune că a înregistrat pierderi pe perioada de la începutul anului şi până în prezent. Acesta susţine că, anul trecut, gradul de ocupare a fost de sută la sută, iar cererile erau mult mai mari faţă de oferta unităţii: „Am avut foarte mult de suferit. Gradul de ocupare a scăzut de şase-şapte ori. Înainte era un grad de sută la sută şi solicitările erau mult mai mari. În perioada aceasta, din cauza zvonurilor legate despre închiderea Transalpinei, am avut un grade ocupare între 10 şi 20 la sută. În weekend am avut grad de ocupare de numai 40 la sută, în condiţiile în care preţurile le-am lăsat la jumătate. Camera costă 80 de lei la o pensiune de patru stele. Această situaţie se poate constata din bilanţul contabil“. 

 “Nu mai putem să rezistăm mult”

Adelin Maria spune că situaţia ar trebui rezolvată rapid: „Sunt pe pierdere în acest moment, dacă analizez exerciţiul financiar de la începutul anului şi până în prezent. Soluţia este să se rezolve litigiul între Romstrade şi stat şi drumul să fie preluat de CNADNR cât mai repede. De asemenea, zvonurile privind închiderea drumului trebuie infirmate. Dacă se merge în condiţiile acestea, nu mai putem să rezistăm foarte mult. Sperăm că se va remedia problema cât mai repede“.

Narcis Neaga, şeful CNADR, a venit pe Transalpina la începutul verii şi a declarat că drumul este închis circulaţiei pentru că lipsesc elementele de siguranţă şi semnalizarea necesară, iar compania nu poate să-şi asume vreun risc. 

Ce spune CNADNR

Inginerul Narcis Neaga, directorul CNADNR, a refuzat să comenteze nemulţumirile proprietarilor de pensiuni din zona Rânca. “Adresaţi-vă în scris Biroului de presă”, s-a rezumat să spună şeful CNADNR. Cristian Andrei, director adjunct la CNADNR, spune că “au fost în zonă şi alunecări de teren, aşa că nu putem să ne jucăm cu viaţa oamenilor, indiferent cât pierd cabanierii. Contractul cu Romstrade e în curs de reziliere. Acum se fac ultimele expertize privind stadiul lucrărilor rămase neefectuate”.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite