Zimbrăria Neagra de la Bucșani, cea mai mare din țară, așteaptă patru pui în această vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zimbrăria Neagra de la Bucșani, cea mai mare din țară, datorită numărului de animale, își va crește efectivul. Aici se așteaptă patru fătări în lunile următoare. Robokap, cel mai bătrân mascul din rezervație, va fi unul dintre tați.

„Țarcul de joacă” al zimbrilor de la „Neagra” - Bucșani. FOTO Daniel Dumbravă
„Țarcul de joacă” al zimbrilor de la „Neagra” - Bucșani. FOTO Daniel Dumbravă

Patru dintre femelele din rezervație sunt gestante, iar fătările vor avea loc la începutul verii.

Regia Naţională a Pădurilor desfăşoară un program prin care se urmăreşte creşterea numărului de zimbri din ţară. Investiţiile realizate aici nu urmăresc obţinerea unui profit, ci doar păstrarea unui simbol naţional. La Bucșani (Dâmbovița) pot fi admiraţi în natură 32 de zimbri adulți, dintre care 23 de femele, ce trăiesc pe 169 de hectare de pădure.

Impunătoarele animale se simt bine la Bucșani, dacă ne gândim că ultimii doi ani au avut loc cinci fătări, potrivit reprezentanților rezervației. De altfel, majoritatea exemplarelor de zimbri din grădinile Zoologice din țară provin de la Bucșani.

40 de ani de funcționare

Zimbrăria Neagra s-a înfiinţat în 1983, cu scopul adaptării speciei în zona de câmpie a acestui animal. În 1983, au fost aduşi la Bucşani 18 zimbri din ţară, dar şi câteva exemplare din străinătate. După 1995, scopul zimbrăriei noastre a fost de înmulţire şi transfer al zimbrilor către celelalte rezervaţii. 

Rezervația este situată la mai puţin de 80 de kilometri de Bucureşti, iar animalele au fost botezate cu nume care încep cu „RO“: Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta şi chiar „Robokap“.

În mod normal, cei care vor să fie siguri că văd zimbrii, trebuie să aleagă anumite de vizitare, cum ar 10.00 sau 16.00, atunci când îngrijitorii le dau de mâncare. 

Zimbrăria a adăpostit, la un moment dat, 47 de exemplare adulte.

Cât cântărește un zimbru adult

Istoricii spun că ultimul zimbru autohton a fost zărit, în libertate, în anul 1783, la graniţa dintre Harghita şi judeţele limitrofe ale Moldovei.  

În anotimpul rece, zimbrii de la Bucşani au parte de un tratament preferenţial. Din meniu nu lipsesc porumbul, grâul sau seminţele de florea-soarelui. 

Animalele au la dispoziţie 169 de hectare de pădure, bine împrejmuite cu gard, unde pot alerga în voie, iar turiştii îi pot vizită oricînd. De asemenea, turiştii au posibilitatea să fie cât mai aproape de animale, prin intermediul unui foişor de observaţii ce este încadrat chiar în interiorul ţarcului.

La maturitate, după şapte, opt ani, zimbrul cântăreşte aproape o tonă, o tonă şi o sută de kilograme iar femela în jur de patru, cinci, până la 600 de kg. Chiar dacă trăieşte în captivitate, zimbrul este un animal mândru şi sfios, căruia nu îi place să se apropie prea mult de oameni.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite